artwork

Veri tabanına dayalı pazarlama ve CRM

12 yıl önce

0

2009 yılında başlayan bir akımla CRM, müşteri veri tabanı, veri tabanına dayalı pazarlama faaliyetleri markaların pazarlama bütçelerinde giderek artan bir paya sahip oluyor. Özellikle hedef odaklı kampanyalar ve geri dönüş oranları markaların tercihini tetiklemiş oldu.

Markalarda B2B ve B2C’de indirimler, kampanyalar nedeniyle kısıtlanan bütçeleriyle sihirli sonuçlar yaratmak, satışları arttırmak artık neredeyse bir ütopya haline geldi. Bu ütopyanın altında sadece ekonomik sebepler yatmıyor, değişen tüketici bilinci en temel etkiyi yaratıyor. Son dönemlerde tüketicilerin satın almalarında yaşanan bilinç değişimini tetikleyen etkilerin başında gelir seviyesindeki değişimler, piyasalardaki dalgalanmalar yanında markalar için teknoloji ve rekabette yaşanan değişim, gelişmeler ile bunun tüketiciye olan yansıması yer alıyor.

Tüketici artık kendi değerinin farkına varmış, kendine özgü tekliflerin peşinde ve daha fazlasını alabileceğinin farkında. Standartlaşmış satış hizmeti ve ürün kalitesi hemen her markada aynı dönemlerde görebileceğimiz satış kampanyaları veya birbirinin kopyası marka sadakat kartları tüketicinin bir markanın müşterisi olması için artık yeterince ikna edici değil. Yeni bir müşteri elde etmek için yapılan yatırımların bir müşteriyi elde tutmak adına o müşteriye yapılan yatırımın altı kat fazlası olduğunu bugün bilmeyen marka yoktur. O zaman bu dönemde gerçekten markalar kısıtlanmış bütçeleri ile sihirli sonuçlar elde etmek istiyorlarsa, yapmaları gereken tek şey mevcut müşterilerini ellerinde tutmak ve onları kendilerinde harcama yapmak için ikna etmek. Bu yöntemle de memnun müşterilerim ağızdan ağza yapacağı içsel reklam ve tavsiyelerde markaya yeni müşteri edinimini sağlar.

Bunu gerçekleştirebilmek için en etkili yöntem ise müşteriler ile bire bir iletişime geçmek, her bir müşteri için farklı teklifler hazırlayıp, en uygun zamanda en doğru kanaldan sunabilmek. Ancak on binlerce, hatta milyonlarca müşterisi olan bir marka için bunları yapabilmek ve bunları kısıtlanmış pazarlama bütçeleri içinde yapabilmek kulağa ne kadar gerçekçi geliyor? CRM ve müşteri veri tabanı işte tam bu noktada devreye giriyor.

Aslı Şarman
DPİD Yönetim Kurulu Üyesi