artwork

Varol Yaşaroğlu: “Olmayan bir sektörde çalışıyoruz”

6 yıl önce

0

Geçtiğimiz günlerde Cartoon Network’ün ilk yerli yapım çizgi dizisi olan Kral Şakir, Greyder Kids sponsorluğuyla sinemada vizyona girdi. Aslında Türkiye’de kaliteli çizgi filmler görmüyor değiliz ama henüz bir Pixar yapımı da çıkaramadık. Neden böyle olduğunu Grafi2000 kurucusu Varol Yaşaroğlu’na sorduk. Diğer yandan Greyder Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Elfassy ise iş birliği süreçlerini anlattı.

İnci Vardar Kral Şakir karşımıza öncelikle Cartoon Network’ün ilk yerli yapım çizgi dizisi olarak çıktı, şimdi uzun metrajlı animasyon film oluyor. Nasıl bu noktaya geldi?

Varol Yaşaroğlu Bildiğiniz gibi Cartoon Network 160 ülkede yayın yapan, dünya çapında bir animasyon kanalı. Türkiye’de ilk defa bir konkur açtılar, “Yerli çizgi film yapmak istiyoruz” dediler. Biz de bu konkura katıldık. İlk olarak bizden bir demo istediler, gönderdik. İzlemeye yurt dışından da insanlar gelmişti. Tepkileri gerçekten çok iyiydi, çok güldüler. O zaman olumlu geri döneceklerini anladık, sonrasında 39 bölümden oluşan ilk sezonu planladık ve başladık. 23 Nisan 2016’da sinema salonunda bir gösteriyle açılışı yaptık. Orada aldığımız tepki de çok iyiydi.

Çok kısa sürede, ilk sezonun neredeyse ortalarında çok iyi geri dönüşler almaya başladık. Cartoon Network de buna çok şaşırdı. Normalde markalaşma süreci bu kadar hızlı gelişen bir şey değil. Kral Şakir, Gumball’la, Adventure Time’la başa baş giden, kanalın en önemli yapımı haline geldi. Sinema filmini hızlandıran süreç de bu oldu aslında.

Diğer markamız olan Fırıldak Ailesi’nin sinema filminde yöneticiler, çocuk kitlenin ne kadar yoğun olduğunun farkına vardılar. Fırıldak Ailesi aslında yetişkinlere yönelik bir çizgi film. İkincisinde çocuklara yönelik bir şey yapalım dediler. Biz de “Olacaksa Kral Şakir olsun” dedik. Çünkü Kral Şakir tamamıyla çocuk hedef kitleye, 6-11 yaş grubuna yönelik bir yapım.

Şimdi sevildiğini biliyoruz, güzel yerlere geldi. Ama hedef kitlemiz de büyüdü. Mesela ben imza günlerine gidiyorum, orada 4-5 yaşın da ilgilendiğini gözlemliyorum. 13-14 yaşındakiler de izliyor. Ayrıca “30 yaşındayım, beğenerek izliyorum”, “43 yaşındayım, yaşama sevincim oldu” diyen bir kitle var. Türkiye’de aileler genelde çocuğunun ne izlediğine şöyle bir bakıp geçer. Burada “Ne izliyorsun bakayım” derken Fil Necati’nin hastası olmuş bir anne baba kitlesi var şu anda. Çocuk seviyor ama onun anne babası da seviyor, esprilere gülüyor.

Steve Jobs da Pixar’ı kurduğunda “Biz bunu çocuklar için yapmıyoruz sadece. Buraya büyükler de gelecekler. Büyüklerin de hoşlanabileceği bir film yapmak zorundayız” demiş. Bizde de öyle. Sadece çocuğunu sinemaya bırakıp kendisi alışveriş merkezinde gezen bir kitle olmayacak. Ailelerin de çocuklarıyla birlikte zevkle izleyip gülebileceği bir film oluşturduk. Çünkü işin içinde çok güzel bir mizah var, espri ön planda. Türkiye’de “çocuktur, anlamaz” diye bir anlayış var ve çok yanlış. Bir söz vardır ya, çocuklar aslında anne babalarından çok daha zekiler, çünkü anne babalar geçmişe ait ama çocuklar geleceğe ait. Her şeyden haberleri var. Ve espriyi çok daha kolay algılıyorlar, yeni nesil bir mizah anlayışları var. Siz o mizah anlayışına ve onlara göre espri yapmak durumundasınız. Onların alt seviyesinde bir şey yaparsanız zaten izlemelerine olanak yok.

İnci Vardar Siz yetişkinler olarak nasıl çözdünüz bu mizah anlayışını?

Varol Yaşaroğlu Berk Tokay ve Haluk Can Dizdaroğlu’yla ‘99’dan beri ayrılmaz bir çekirdek kadroyuz. Bu insanların hepsi çocuk ruhlu insanlar. Gerçekten bu işte çok önemli çünkü o ruha sahip olmadıkça bu tip şeyleri de çıkarmak çok zor.

İnci Vardar Greyder Kids ve Grafi2000 iş birliği nasıl gerçekleşti? Sponsor olarak Greyder yaratıcı süreçlere ne kadar dahil oldu?

Varol Yaşaroğlu Normalde sponsorları BKM’nin sponsor birimi buluyor ama burada olay çok değişik gelişti. Zaten Kral Şakir’de en çok başımıza gelen olay bu. Mesela Kral Şakir’in mağaza etkinlikleri de yapılıyor AVM’lerde. Bunları yapan kişilerin çocukları “Baba Kral Şakir diye bir şey var” diyor, bizi böyle buluyorlar.
Burada da aynısı gerçekleşti. Greyder Kids’in reklam ajansının başındaki kişinin çocuğu Kral Şakir izliyor, babasına söylüyor. Hemen kurumsalla iletişime geçiyorlar, kesin bunlarla bir şey yapmalısınız diyorlar. Çünkü Greyder firması da Greyder Kids’in lansmanını yapmak üzereymiş, tam o döneme denk gelmiş. İki marka buluştuğunda iyi bir sinerji oluşabileceğini düşünmüşler.

Ben firmayı da çok sevdim. Mağazalarını gezdim, yöneticileriyle tanıştım. Biz yıllardır işimizi severek kaliteli bir şey yapmaya çalışıyoruz. Onlar da gerçekten o bilinçteler. Umarım bu birliktelik ileride uzun vadeli bir şeylere de dönüşebilir.

Özlem Elfassy Marka olarak Greyder Kids kategorisinde bir iş birliği arayışı içerisindeydik. “Kral Şakir” aday projelerimiz arasında en öne çıkan proje oldu. Çünkü, marka olarak her zaman en doğru projelere destek vermek ve iş birliği yapmak istiyoruz. “Kral Şakir” konusunda, kendi içimizde çok büyük bir uzlaşı içinde olduğumuzu görünce Varol Yaşaroğlu ile doğrudan iletişime geçtik. Hem kendisi hem de ekibi ile çok iyi anlaştık ve kimyamız tuttu. Bunu ortak değerler etrafında toplanmış olmamıza da bağlıyoruz.

Yaratıcı süreçlere dahlimiz yalnızca filmin bir planına Greyder Kids markasını dahil ederek oldu. Filmin yapısını ve çocukların bu filmde içine dalacakları evreni düşününce de en iyisi oraya bir Greyder Kids Gezegeni konumlandırmak oldu.

Varol Yaşaroğlu Filmin içerisinde çok güzel bir entegrasyon yaptık. Reklam kokmayan reklam oldu. Bence günümüzün trendi bu. Özellikle internette, sosyal medyada, dijitalde kesinlikle böyle olmak zorunda. Sinemada öyle olmak durumunda. Orada gerçekten senaryoya hizmet edebilecek, yine işin içinde bir espri barındıran, izleyiciyi rahatsız etmeyecek bir çalışma var. Bu fikri ilk sunduğumuz anda bile çok hoşlarına gitti, güldüler. Müşterinin hem gülmesi hem de mesajının verildiğini hissetmesi çok güzel bir şey.

Fil Necati’nin hastası olmuş bir anne baba kitlesi var şu anda. Çocuk seviyor ama onun anne babası da seviyor, esprilere gülüyor.

Varol Yaşaroğlu, Grafi2000 Kurucusu

İnci Vardar Filmin yapım sürecinden biraz bahseder misiniz? Diziyi yapan ekiple mi çalıştınız, işin ortaya çıkması ne kadar sürdü, nasıl problemlerle karşılaştınız?

Özlem Elfassy Filmin yapım süreçlerini en iyi Varol Yaşaroğlu anlatacaktır. Bizim açımızdan her şey mükemmeldi. Hem Varol Bey hem de tüm ekibi birlikte proje gerçekleştirebileceğimiz en profesyonel ekip bize göre.

Varol Yaşaroğlu Film tam olarak bir sene sürdü. Bunu mesela bu işlerden çok anlamayan birilerine söylüyorum, “Aaa ne kadar uzun sürmüş” diyor. Animasyon deyince bir sene çok kısa bir süre gerçekten ama biz bu süreyi iyi planladık çünkü bu süre iki seneye uzayamaz, öyle bir bütçe yok.

Biz dedik ki Grafi2000 olarak, burada içerik kraldır. Biz Türkiye’de de derdimizi anlatabilecek filmler yapabiliriz. Önce içeriği vereceğiz, belirli hayali karakterler, kahramanlar oluşturacağız, ondan sonra teknik kısmı gelecek. Burada da teknolojiyi kullanıyoruz, ekip olarak sürekli kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü o bulduğumuz şey, bizim bu filmi daha kaliteli yapamızı sağlıyor. Bu filmde de biz hiç kullanılmayan bir şey kullandık. Yani kısa filmlerde çok kullanılmış bir render motoru fakat bir sinema filminin tamamında kullanılmış bir biçim değil. Çok iyi sonuçlar aldık, belki bir haftada bitireceğimiz render’ı bu şekilde çok daha kısa sürede çıkarabildik ve görüntü de gerçekten çok güzel. O anlamda mutluyuz. Bir de ilk defa bu filmde Esri diye Türkiye’de de şubesi olan bir şirketin programını kullandık, Zootopia ve Cars’da da kullanılmış. Bizim de gerçekten çok işimize yaradı, onlarla iş birliği yaptık. Programın özelliği şu: Çok karmaşık şehir modelleri oluşturmada işi çok basitleştirmişler. Orada bizim belki yine bir ay uğraşacağımız bir şeyi onlar yine bir hafta ya da bir saate indirmişler. Öyle olunca da filmin içerisinde görsel olarak da göz doyuracak güzel sahneler oluştu mekanlar açısından da.

İnci Vardar Projenin iletişim çalışmalarını nasıl yürütüyorsunuz ve iş birliğinizden nasıl geri dönüşler bekliyorsunuz?

Varol Yaşaroğlu İş birliğinin hem BKM hem de Greyder tarafında pek çok çalışma yapılıyor. Mesela bir afiş imzaladım. “Greyder mağazalarına şu gün gittiğinizde Varol Yaşaroğlu’nun imzalı posterini bulacaksınız” dedik. Sosyal medyada hashtag üzerinden ilerleyen bir yarışma da düzenlendi. Bir yandan da özel içerikler yapıldı. Ben mesela “Kral Şakir nasıl çizilir?” videosu yaptım. Çünkü Kral Şakir’i izleyenlerin birçoğu bir yandan da çizme hevesinde çocuklar. Ben şimdi onlara bu tür şeyleri öğretiyorum, bunları sosyal medyadan paylaşıyoruz. Bir klip yaptık mesela, şu anda çok ilgi çekiyor. Zaten filmin müzikleri ve seslendirmeleri de çok güzel, seslendirenler arasında Ezgi Mola da yer alıyor.

Bize sorarsanız, tüm dünyanın izleyebileceği, sevebileceği ve kısa zamanda kendi hayran kitlelerini oluşturabilecek bir yapım.

Özlem Elfassy, Greyder Kurumsal İletişim Müdürü

Özlem Elfassy Filmin yapım firmasının kendisinin yürüttüğü iletişim çalışmalarının yanı sıra biz de Greyder Kids markası olarak daha çok online mecrada iletişim yürütüyoruz. Filmin vizyon tarihi yaklaştıkça offline mecralarda da yer almaya başlayacağız ve özellikle büyük şehirlerde iyi bir görünürlük hedefliyoruz.

Varol Yaşaroğlu Aslında dörtlü bir ekip kurmuş gibiyiz, Cartoon Network de işin içinde. Cartoon Network şu anda bölüm sayısını artırarak Kral Şakir’i izleyiciyle daha çok buluşturuyor. Ayrıca bir yarışma da düzenleniyor. Bir aile Cartoon Network’ün Dubai’deki tema parkına gezi kazanacak. Bizim açımızdan iletişim çalışmasının çok güzel bir örneği.

Dubai demişken, şöyle güzel bir gelişme var: Kral Şakir dünyaya açılıyor. Cartoon Network şu anda Orta Doğu’da 22 ülkede Kral Şakir’i yayınlama kararı aldı. Dizi şu anda farklı dillere ve lehçelere çevriliyor. Belki Orta Doğu’yla başlar, orası bir pilot bölge olur, sonrasında Avrupa, Amerika… Neden olmasın?

İnci Vardar Gelecekte nasıl çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

Özlem Elfassy Greyder Kids markası lansman sürecinde ve bu yola Kral Şakir ile çıkıyor. Açıkçası bizler bu iş birliğinin sürekli olmasını istiyoruz. Çünkü Kral Şakir ile hedef kitlemiz olan çocuklara ulaşabilmemizin yanı sıra, marka olarak çocuklarımız için önemli bir şey de gerçekleştirmiş oluyoruz: Çocuklara yönelik sinemayı desteklemek ve teşvik etmek. Çocukların ne kadar erken yaşta sanatla tanışırlarsa o kadar sağlıklı bireyler olarak yetiştiğini hepimiz biliyoruz. Sinema da en geniş kitlelere ulaşan bir sanat dalı. Dolayısı ile çocuklara yönelik sinemanın gelişmesini desteklemenin, bir çocuk markası için önemli bir misyon olduğu inancındayız.
Aynı zamanda Kral Şakir’in dünyaya açılma macerasında da yanında olmak istiyoruz. Bize sorarsanız, tüm dünyanın izleyebileceği, sevebileceği ve kısa zamanda kendi hayran kitlelerini oluşturabilecek bir yapım. Bu gerçek olursa hepimiz gurur duyacağız. Dolayısı ile Greyder Kids markası olarak Kral Şakir’in yanındayız.

Varol Yaşaroğlu Valla biz de istiyoruz aslında. Özellikle Kral Şakir markası altında çok şey yapmak istiyoruz. Bu işin yurt dışında yapıldığı gibi 360 derece yayılması önemli. Mesela mobil oyun projemiz var, şu anda onun üzerinde çalışıyoruz. Hatta Tolga Garipoğlu’yla bir iş birliği içerisindeyiz. Onun dışında Kral Şakir’in Planeta Junior ile yaptığımız lisans çalışmaları devam edecek. Oyuncaklar sinema filmine yetişmedi, biraz geç kaldık ama bence orada da güzel şeyler olacaktır.

Onun dışında Fırıldak Ailesi’nin yeni filmi gelebilir. Ayrıca “Trafik hayattır” kapsamında bir sosyal sorumluluk projesine de başladık. Onun için piktogramlardan oluşan Pictus diye karakterler yarattık. Sosyal medyada minik minik animasyonları çıkmaya başladı.

İnci Vardar Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Varol Yaşaroğlu Animasyon aslında çok da kolay bir şey değil, Türkiye’de olmayan bir sektör. Olmayan bir sektörde bir şey yapmaya çalışıyorsunuz. Çünkü Grafi2000 olarak bizim başından beri amacımız, animasyon sektörünün oluşmasını ve gelişmesini sağlamak.

Biz şu anda bu sektör için gerçekten elimizden geleni yapıyoruz. Umarım seyirci de bizi sinemada destekler. Çünkü bu filmlerin izlenmesi, iyi bir hacme ulaşması, yatırımcılarda “Biz bu işe yatırım yapabiliriz” izlenimini uyandıracak. İkinci sinema filmimizi yaptık, üçüncüsü, dördüncüsü daha da güzel olacak. Bu anlamda seyircinin sevgisini ve desteğini bekliyoruz, zaten aldığımız mesajlarda da bunu görüyoruz. Eminim ki sinemada da böyle olacaktır.

Varol Yaşaroğlu ile röportajımızın tamamını burada izleyebilirsiniz.

 

Bu röportaj ilk olarak Campaign Türkiye’nin 77. sayısında yayımlandı.