artwork

Burak Balık: Platformlar, influencer’lara müdahale edemez

7 yıl önce

0

Influencer marketing’in 2017’nin yükselen değeri olduğu ortada. “Türkiye’de markalar influencer’larla çalışma fikrini kavradı mı? Marka iş birliklerinde yaşanan zorluklar neler” gibi soruların cevaplarını PR ajansları, influencer ajansları ve önde gelen influencer’larla görüştük.

Burak Balık

CC Media Kurucusu

Markaların influencer marketing olayını hala yanlış anladıklarını düşünüyorum. Influencer marketing’e celebrity marketing (Ünlüler kullanılarak reklam filmi çekilmesi) gibi yaklaşıyorlar. Halbuki influencer marketing, sosyal medyada az ve çok sayıda takipçisi olan birçok kişinin belli bir zaman aralığında markayı kendi yorumları ile tanıtması. Ancak bu şekilde, güven çok daha yüksek seviyelere taşınabilir, bir kişinin markayı, ürün ya da hizmeti birçok kez farklı ve güvendiği, takip ettiği kişilerden duyması sağlanabilir. Sadece 1 milyon takipçisi olan bir kişiyle bir çalışma yapmak influencer marketing olmuyor. Tabii ki TV’de ünlü kullanmak gibi pozitif geri dönüşler alıyor markalar ama asıl önemli olan daha da etkin sonuçlar alabilmek.

YouTube, influencerlar açısından en çok kazandıran platform. YouTube ve Instagram en çok talep gören mecralar diyebiliriz. Bu iki mecrada düzenli içerik üreten ve sadık takipçi kitlesi olan influencer’lar değerli.

Bünyemizdeki influencer’ların performanslarına göre bir ücretlendirme belirliyoruz. Görüntülenme sayısı, engagement ve özellikle markaya yarattıkları pozitif etkiyi ölçerek ücretlerini belirliyoruz. Hitap ettikleri kitle de çok önemli bu ücreti belirlerken. Dolayısıyla, sadece takipçi sayısı referans alınmıyor.

Geliştirmiş olduğumuz sistemler gerçek engagement’ı ölçerek raporlamamızı sağlıyor. Dolayısıyla influencer’lara tavsiyem, botlar vs gibi metotlar ile hiç uğraşmayıp, ürettikleri içeriğin kalitesine odaklanmaları. Takipçileri ile iletişime geçip, hangi içeriğin neden daha çok sevildiğini anlamaları ve ona göre içerik üretmeleri, trendleri takip etmeleri çok çok daha önemli.

Dijital ürün ve servisler çok yoğun kullanırken artık geleneksel markalar da bu alana girmeye ve TV bütçelerini influencer marketing’e kaydırmaya başladı. Petrol firmalarından hızlı tüketim ve ilaç sektörüne kadar çok farklı projeler görebiliyoruz. Kesinlikle trend devam edecek. Dijital reklamların verimsizleşiyor olması da influencer marketing’e olan ilgiyi artırıyor. Burası tamemen yeni bir medya, yeni bir mecra olarak görünüyor. Platformlar, influencerlara müdahale edemez. Değerli olan içerik ve influencer’ın ürettikleri. Markalar influencer’lar ile kendileri iletişime girerse başa çıkmaları mümkün değil. Hele ki, takipçi sayısına göre bir ücret ödemeye kalkarlarsa, influencer’lara takipçi satın almayı motive etmekten ileri gidemezler. Bu alan yeni medya ve markaların bu bilinçle yaklaşması gerekiyor. Projelerin sonuçlarına odaklanmalılar. Dijital pazarlama ile influencer marketing’in birbirinden alakası yok. Bence markalar klasik dijital reklam bütçelerini kısma konusunda haklılar, etkinlikleri düştü. TV gibi geleneksel yöntemlerin de etkinliği aynı şekilde düştü. Yeni medya, influencer’lardan oluşuyor. Influencer’lar sosyal medya mecralarını da kullanıyor, bir alışveriş merkezi etkinliğinde de yer alabiliyor. Burası 10 yıl önce var olmayan yeni bir medya.

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...