artwork

Uzaktan çalışma

3 yıl önce

0

Küresel salgın ilan edilmesiyle hepimiz evlere kapandık süreç 10. ayını tamamladı. Aşı gelişmeleri sevindirici olmakla birlikte bu durumun ne kadar süreceği de belirsizliğini korumakta. Bu nedenle firmalar uygun olan pozisyonlar için uzaktan çalışma sistemine geçti ve bir müddet daha böyle daha devam edeceğiz. Aslında salgın öncesi uzaktan çalışma sistemi uygulanıyordu ancak küresel salgın bu geçişi daha da hızlandırmış oldu.

Türkiye’de uzaktan çalışmanın yasal dayanağı 4857 sayılı İş Yasası’nın 14. maddesidir. “Çalışan iş görme edimini işverenin yaptığı iş organizasyonu kapsamında yerine getirecektir. İşçi iş görme edimini evinde veya teknolojik iletişim araçlarını kullanarak işyeri dışında yerine getirecektir. Taraflar bu ilişkiyi yazılı olarak kuracaklardır. Uzaktan çalışma işverenin tek taraflı kararıyla yapılamaz.Uzaktan çalışmanın yapılacağı dönem için de mevcut sözleşmeye ek yazılı anlaşma yapılmalıdır.

Çalışan işyerinde çalışırken almış olduğu ücret, ikramiye, giyim yardımı, yemek yardımı, sağlık yardımı ve diğer ödeneklerini almaya devam eder. Yol ücreti ödeniyor, servis kullanılmıyorsa yol ücreti de geniş anlamda ücret kavramının içine girdiği için işverence ödenmesi gerekir. Aynı şekilde çalışanın mesai saatlerine mesai saatlerine de uzaktan çalışma yapmasına rağmen uyması gereklidir. Bunlar çalışan ile işveren arasında uyulması gereken temel uygulamalardır.

ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) amacı geçerli uzaktan çalışma koşullarına yönelik uygulamalı ve eyleme geçirilebilir tavsiyeler sunmak; mevcut politikaların güncellenmesinde politika belirleyicileri desteklemek ve işletmelerin kendi uzaktan çalışma politikalarını ve uygulamalarını geliştirebileceği veya güncelleyebileceği esnek bir çerçeve oluşturabileceği çok faydalı kılavuzlar yayınlamıştır. Bu kılavuzlardan birisi olan “COVID-19 Ortamında ve Sonrasında Uzaktan Çalışma” isimli kılavuza internet arama motorunuza wcms_759299.pdf yazarak kolayca ulaşabilir firmanız için politikalar geliştirebilirsiniz.

 

Bülent Garip

DPİD Yönetim Kurulu Üyesi/Sayman

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye’nin 107. sayısında yayımlanmıştır.