artwork

Timothy Armoo: Reklamcılık dünyasında çeşitlilik neden önemli?

6 yıl önce

0

Fanbytes Kurucu Ortağı Timothy Armoo dünyanın gün geçtikçe daha çeşitli hale geldiğini ve reklamcılığın da buna ayak uydurması gerektiğini belirtiyor ve endüstriye önerilerde bulunuyor.

Timothy Armoo: Reklamcılık dünyasında çeşitlilik neden önemli?

Geçen hafta üst düzey bir reklam konferansında sahnede konuşmaya davet edildim. Konuşmamı tamamlarken, Snapchat’ın markalar için sağladığı yeni fırsatlardan bahsederken izleyicilere baktım. Hiçbiri bana benzemiyordu. Bu, reklamcılık dünyasında sürekli tekrar eden sahnelerden biriydi. Medya ve sanat sektöründe Black British Business ödüllü biri olarak, tahmin edersiniz ki çeşitlilik eksikliği üzerine konuşma konusunda çok istekliyim. Bu yazıda da Fanbytes’ta bu konuyu çözmek için yaptığımız üç pratik yolu anlatacağım. Fanbytes’te bence nadir bulunan bir kültürümüz var. Şirketimiz üç genç, siyah kurucuyla başladı. Ben 22 yaşındayım, COO Ambrose Cooke 23 ve CTO Mitchell Fasanya 21 yaşında. Nijerya ve Gana’dan üç genç. Çalışanlarımıza baktığımızda ise reklamcılık endüstrisinde sık sık karşılaştığımız tiplemeye sadece biri uyuyor: İyi eğitimli, beyaz bir erkek. Bu farklı işgücü yanlışlıkla gerçekleşmedi. Aksine, şirketi kurarken seçtiğimiz yaklaşımın bilinçli bir sonucu. IPA tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, endişe verici bir şekilde, IPA üyesi ajanslarda çalışanların yalnızca

yüzde 12’sinin BAME kökenli olduğunu ve önceki ankete göre de yüzde 1’lik bir düşüş olduğunu gösterdi. Bu da şu demek oluyor: Reklamcılık dünyasında bizim daha çok çalışmamız ve daha iyi olmamız gerekiyor.

 

Çeşitlilik neden önemli?

Reklamcılıkta çeşitliliğin önemi son derece açık olsa da özellikle değişim için gerekli oluşunu tekrarlamakta fayda görüyorum. Reklamcılıkta insanları harekete geçirmeye yönelik içerikler üretiyoruz. Ve dünya çok daha çeşitli bir hale gelirken insanların hareket etmesini sağlayacak içeriği yaratanların da güçlü bir kültür birikimine sahip olmaları gerekir. Çeşitliliğe ne kadar çok yer verirsek markaların farklı izleyicilere ulaşmak uğruna yaptıkları hatalardan da bir o kadar sakınmış oluruz. Böylece yanıltıcı reklamlar sonucunda ortaya çıkan tüketici tepkisi ve negatif yorumlardan da sakınmış oluruz.

Artan etnik çeşitliliğin etrafı maalesef bazı kalıplaşmış inanç ve  düşüncelerden ötürü adeta sarılı. Bu nedenle aşağıda bahsedeceğim üç stratejiden ilk ikisi bu grupların reklamcılıkta rol almalarını önleyen faktörleri kabul edip bunları nasıl düzeltebileceğimizle ilgili.

 

Strateji 1: CV’yi bir kenara atın!

İnsanlar olarak önyargılarımız var; ister ırk, ister cinsiyet, ister üniversite olsun, kapasitemize göre bize benzer insanlara daha sıcak yaklaşırız. Fanbytes’ı yeni kurduğumuz sıralar bir reklamcılık etkinliğine gitmiştim. Ve tanıştığım neredeyse herkes buna 7 yaşındaki küçük bir çocuk da dahil, Oxford’da okumuştu.Biz Fanbytes’ta CV’leri bir kenara bıraktık ve adaylara başka sorular sorduk. İş başvurularında ciddi bir artış oldu, daha da önemlisi başvurulardaki çeşitlilik gözle görülür bir şekilde arttı. CV’leri işe alım süreçlerinden çıkarmamız bilinçsizce sahip olduğumuz önyargılarımızdan arınmamızı sağladı.

 

Strateji 2: Yeni iş unvanları yaratın

Son zamanlarda, müşteri ilişkilerinin başında olması için birine ihtiyacımız vardı. Biz de bunun için iki iş ilanı yayınladık. Bir ilanın başlığı “müşteri ilişkileri”, diğerininki ise “kampanya uzmanı” idi. Kampanya uzmanı ilanımız için %45 daha fazla başvuru topladık. Bunun işe yaramasının nedeni ise kimsenin önyargılı davranmamasıydı. Çünkü iş ilanında geçen pozisyon ismi ile daha önce karşılaşmamışlardı. Başvuranlar kendilerini kafalarında yarattıkları ‘o iş için en uygun kişiyle’ örtüştürmeye çalışmadılar ve tamamen yeteneklerine odaklandılar. İlanda yer alan kriterlerle kendi yeteneklerini gözden geçirdiler. Siz de bu yöntemle çok daha çeşitli başvurular alabilirsiniz.

 

Strateji 3: Raporlama ve verileri izleme

Reklamcılık dünyasında çeşitlilik eksikliğinin bir nedeni de ticari anlamda ikincil bir önem taşıması. Bu yüzden de endüstride bir değişiklik yaratmak istiyorsak çeşitlilik için de diğer konularda olduğu gibi KPI’lar belirlemeliyiz. Hedefler belirlenmeli, bu hedeflere nasıl ulaşılacağı konusunda planlar yapılmalı, kaynaklar yaratılmalı ve sonuçlar raporlanmalı. Fanbytes’ta çeşitliliğe çekirdek KPI adı veriyoruz. Bu, sahip olduğumuz kültürü yaratmamızda ve şimdiye kadar yaptıklarımızda başarılı olmamızda yardımcı oldu. Londra’da, Hackney’de yer alan 100 okulla çalışarak insanları yaratıcı endüstrilerde kariyer yapmaya teşvik etmeyi amaçlayan Gray London’ın çalışmalarını da alkışlıyorum. Bir şeyleri değiştirmek için tam olarak böyle bir çaba gerekiyor.

Özetle, reklamcılıkta etnik çeşitlilik düzeylerini değiştirmek istiyorsak yapılması gereken çok iş var. Bunun için adımlar attığımızı düşünüyorum, ancak küçük adımlara değil, büyük adımlara ihtiyacımız var. Radikal sonuçlar elde etmek istiyorsak, gerçekten farklı düşünme şekilleri gerekir.

Özgeçmişlerle ilgili senelerdir elden ele dolaşan kurallar kitabını artık bir kenara bırakın ve yeteneğe, beceriye odaklanın. Yeni iş unvanları icat edip bir fark yaratın. Gittikçe farklılaşan bu dünyada şirketinizin bir kültürü yoksa kaybedersiniz. Kaybeden olmayın ve yeniliğe, çeşitliliğe açık olun.

Timothy Armoo: Reklamcılık dünyasında çeşitlilik neden önemli?Timothy Armoo

Fanbytes – Kurucu Ortak

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...