artwork

Uber’e siber saldırı, 57 milyon kullanıcı bilgisi ele geçirildi

6 yıl önce

0

Uber’in tam bir yıl önce hacklendiği ve siber saldırı sonrasında 57 milyon kullanıcının bilgisinin ele geçirildiği ortaya çıktı.

Uber'e siber saldırı, 57 milyon kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Uber’e siber saldırı, 57 milyon kullanıcı bilgisi ele geçirildi

Dünya çapında 58 ülkede ve 300 şehirde kullanılan uygulama ile araç sahipleri ve o anda sürücülü bir araca ihtiyacı olanlar bir araya geliyor. Ülkemizde de yaygın bir şekilde kullanılan uygulamanın son dönemlerde başı biraz dertte. San Francisco’da bir start-up olarak başlayan ve hızla büyüyen uygulama, 2016 yılında uğradıkları bir siber saldırı sonucunda 57 milyon sürücü ve kullanıcının bilgilerinin çalındığını bu verilerin silinmesi içinse bilgisayar korsanlarına 100 bin dolar ödeme yaptıklarını doğruladı. Bu sırrın kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte ilk olarak Güvenlik Sorumlusu Joe Sullivan’ın işine son verildi. Uber’e siber saldırıyı gerçekleştirenlerin kimlikleri ise henüz açıklanmış değil.

Eylül ayında CEO olarak yeni görevine başlayan Dara Khosrowshahi, e-posta aracılığıyla yaptığı açıklamada: “Böyle bir şey kesinlikle olmamalıydı, bunun için herhangi bir mazeret gösteremem. Artık iş yapma biçimimizi değiştiriyoruz” dedi.

Son yıllarda birbirinden başarılı ve ünlü şirkete düzenlenen siber saldırıların hedefinde bu defa da Uber vardı. Daha önce Yahoo, Flickr, MySpace, Anthem Inc. gibi pek çok şirket aynı sorunla mücadele etmek zorunda kalmıştı.

Geçmişteki olaylardan ders almayı başaramayan şirket, gizlilik ihlallerini soruşturan denetçilerle görüşmek ve aynı zamanda lisans numarası alınmış sürücülere saldırıyı bildirmek yerine, verilerin silinmesi ve olayın ortaya çıkmaması için korsanlara ödeme yapmayı tercih etti. Daha önce CEO olarak görev alan ve cinsel taciz, ticari sır gibi konularla başı dertte olan Travis Kalanick’in istifa etmesiyle 2 aydır CEO olarak göreve gelen Khosrowshahi’nin bir skandalı devraldığını söyleyebiliriz. Kalanick’in ise yaşanan bu siber saldırıdan Kasım 2016’da -siber saldırıdan bir ay sonra- haberdar olduğu söylentiler arasında ancak eski CEO bu konuda herhangi bir yorum yapmayı reddediyor.

Olayın ortaya çıkmasıyla beraber Uber, bilgilerin asla kullanılmadığına inandığını belirtirken saldırıları gerçekleştirenlerin kimliklerini de açıklamayı reddetti.

Siber saldırı sonrasında Uber şimdi ne yapacak?

Uber, yaşadığı bu siber saldırının ortaya çıkmasıyla beraber Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan Matt Olsen‘ın danışmanlığında şirketin güvenlik ekiplerini yeniden yapılandırmaya başlıyor. Ayrıca müşterilerine “olayda dolandırıcılıkla bağlantılı bir kanıt bulunmadığını” belirten bir bildiri yayınlamayı planlıyor.

Yine de çeşitli ülkelerde şirket hakkında yasal süreçler başlatıldı.