artwork

Twitter’da canlı yayının hukuku

9 yıl önce

0

Tarihte ilk ses kaydı Thomas Edison tarafından değil ondan yaklaşık 17 yıl önce Edouard-Leon Scott de Martinville tarafından 9 Nisan 1860’da yapıldı. Fransız bir halk şarkısı olan bu kaydı, kendini ilk ses kaydının keşfine adamış bir grup tarihçi ve mühendis tarafından bulundu. Scott de Martinville ses dalgalarını bir gaz lambasının isiyle karartılmış kağıda işleyerek sesleri kaydetmeyi başarmış.

Bundan seneler sonra, Thomas Edison ise ilk ses kaydını yapan değil kaydettiğini ilk dinleyebilen bilim insanı olarak ortaya çıktı.

Amerikan Patent Ofisi’nin ilk patentini 1790 yılında verdiği düşünüldüğünde, bu gibi icatlar açısından hukuk, teknolojik gelişmeleri zapturapt altına almaya en baştan beri hevesliymiş diyebiliriz.

Ancak teknoloji çok hızlı ilerlerken hukuk o kadar yavaş kaldı ki, ülkemizde müzik kasetleri piyasaya çıkmışken o zamanki kanunlarımız ancak gramofon ile ilgili düzenlemeleri içermekteydi.

Günümüzde de durum böyleyken, yani hukuk hep bir iki adım geriden gelirken teknoloji sanki inadına hukuku ve kanun koyucuları zorluyor.

Uygulamayı aktif kullanan her bir bireyi, adeta birer medya içerik üreticisi, haberci, reklamcı, ünlü, fenomen yapan Twitter’ı yasal olarak kontrol altında tutmak için kocaman kocaman hukukçular, alimler birtakım çalışmalar, düzenlemeler yapıyor. Durum böyleyken Twitter’ın bir de Periscope uygulaması ile canlı yayına başlayacağını açıklaması yine ortalığı karıştırdı. Bu uygulama ile izinsiz canlı dizi ve maç yayınlayanlar, canlı yayında birbirine hakaret edenler ve bu uygulamayı fuhuş amaçlı kullananlar birdenbire ortaya çıktı.

Sadece yazılı Twitter ile başa çıkma üzerine kurulu yasal düzenlememiz, bu sefer de canlı yayınlar ile uğraş vermek zorunda kalacak. Bakarsınız Twitter canlı yayıncılığını da RTÜK’e bağlarlar.

Av. Erdal Aksu
HukukiBoyut
@AvErdalAksu

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Mayıs 2015 sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Gaming / Gambling
Dijital Gazeteci
Facebook yavaş kaldı