Site icon Campaign Türkiye

Türkiye’deki kuşaklara göre Influencer profili

X, Y ve Z kuşakları incelendiğinde en çok hangisi influencer, hangisi receiver konumunda? Etkilendikleri konular neler? Influencer marketing’in kitlesi kuşaklara göre mercek altına alınıyor.

Publicis One A&I (Analytics&Insight) birimi DataWise tarafından Campaign Türkiye Dergisi için *TGI 2017 r1Spring verileri ile özel olarak hazırlanan bu çalışmada; Türkiye’de X, Y ve Z kuşaklarını oluşturan bireylerin günlük hayatlarında neler konuştuklarından başlayarak, influencer (konu hakkında başkalarını etkilemeye yatkın oldukları) ve receiver (başkalarından bilgi almaya ve etkilenmeye açık oldukları) rollerini üstlendikleri konu başlıkları inceleniyor. Ayrıca online dünyada en çok görüş ve yorum paylaştıkları konuların yanı sıra bu tür yorumlardan kuşakların etkilenip etkilenmediğine de değiniliyor. Çalışmamızdaki X kuşağı 35-54, Y Kuşağı 18-34 ve Z kuşağı ise 15-17 yaş arası kişilerden oluşuyor.

*TGI (Target Group Index) Araştırması; Türkiye’de her yıl 15 yaş üzeri 15.000 farklı katılımcı ile gerçekleştirilerek yaklaşık 55 milyon kişiyi temsil ediyor ve demografik profil, ürün-hizmet kullanımı, mecra tüketimi ve yaşam biçimleri hakkında veriler sunuyor.

 

Kuşakların gündeminde neler var?

Kuşakların günlük hayatlarında en çok konuştukları konulara bakıldığında, X ve Y kuşağında kıyafet, yemek ve sağlıklı yaşam öne çıkıyor. Z kuşağının gündeminde de ilk sırada kıyafet bulunuyor olsa da, hemen ardından ikinci sırada gelen mobil telefonlar teknolojinin içine doğmuş bu yeni nesilden beklediğimizi veriyor. Peki bu kuşakların en çok öne çıktıkları ve Türkiye ortalamasından farklılaştıkları, herkesin konuşmasından ziyade ayrışıp kimliklerini ortaya koydukları konular hangileri? Türkiye’ye göre endekslendiğinde, Z kuşağının en çok bilgisayar-konsol oyunları, müzik ve web siteleri; Y kuşağının kariyer, web siteleri ve filmler; X kuşağının ise ev eşyaları, çocuk ürünleri ve finansal konular üzerinde Türkiye’ye göre daha çok konuştuğu görülüyor.

 

Influencer ve receiver oldukları konular

Kuşaklar arasında konuşulan konu başlıkları arasında, birilerini etkilemeye ve birilerinden bilgi almaya/etkilenmeye en açık oldukları konulara bakalım.

Y ve Z kuşağının influencer oldukları konu başlıkları paralel giderken, X kuşağı yaş faktörü göz önünde bulunduğunda beklenen şekilde daha farklı konularda öne çıkıyor. Z ve X kuşağı en çok müzik, mobil telefon ve filmler konusunda influencer iken, X kuşağı yeme-içme, politika ve sağlıklı yaşam konusunda influencer profili sergiliyor. Influencer kimliklerinin yanı sıra, kuşakların bilgi/tavsiye almaya ve etkilenmeye açık oldukları konulara baktığımızda 3 kuşak da mobil uygulamalar konusunda en çok receiver olan kişi oranına sahip. Z kuşağının receiver profil sergilediği ikinci konu finansal hizmetler olarak ortaya çıkarken, Y ve X kuşağında ise ikinci sırada bilgisayar/laptoplar geliyor. Kuşakların üçü de influencer’dan ziyade daha çok receiver profili taşıyor olsa da, Z kuşağı en çok influencer içeren kuşak olarak bir adım daha öne çıkıyor.

Online dünyadaki paylaşımlar

Kuşakların online dünyada fikir ve görüş paylaştıkları konuları incelediğimizde, Y ve Z kuşağının yine ortak konular etrafında buluştuğu görülüyor. Y ve Z kuşağı en çok müzik, film, mobil ve spor konularında herhangi bir online mecrada görüşlerini paylaşıyor. X kuşağında ise bu başlıklar kıyafet, politika ve sağlıklı yaşam olarak değişiyor olsa da genel olarak online dünyada bu tür paylaşımlarda bulunma oranlarının düşük olduğu görülüyor.

Kişilere çeşitli online kanallardaki yorum ve eleştirilerden etkilenmeye yatkın olup olmadıkları sorulduğunda, bu noktada en keskin cevabı X kuşağı veriyor. X kuşağı açık ara fark ile online yorum ve eleştirilerden etkilenmediğini belirtiyor. Yaş küçüldükçe ise, bu keskinliğin Y ve Z kuşaklarında yumuşadığını ve tamamen olmasa da Z kuşağının online yorum ve görüşlere açıldığını görüyoruz. Gözünü direkt olarak dijital dünyaya açmış Z kuşağı için, internette yazılanlar diğer kuşaklara göre daha önemli ve güvenilir birer kaynak teşkil ediyor.

Hande Bitrim

DATAWISE Analytics&Insight

hande.bitrim@smvgroup.com.tr

www.connectedvivaki.com


 

“Influencer’ın hatırı kaç yıl sürer?” konusuyla ilgili diğer detaylara buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Eylül 2017 sayısında yayımlandı.

 

 

Exit mobile version