artwork

Tüm dijital sektörlere dinamizm geldi

3 yıl önce

0

Sektörü konuşurken ne yazık ki burada bir ayrım yapmamız gerekiyor. Mobil ve PC kullanıcılarının alışkanlıklarını veya tercihlerini aynı sepette değerlendirmek ve analiz etmek doğru olmayacaktır.

PC’de olduğu gibi mobil de karmaşık; birden çok mekanizmaya sahip olan oyunların geliştirilmesi ve planlanması uzun yıllar alırken, akıllı telefonlarımızın hayatımıza girmesiyle birlikte hyper-casual tepeye çıktı. Geldiğimiz noktada ise neredeyse her gün üniversitede tanışıp bir araya gelmiş gençlerin başarı öykülerine şahit oluyoruz. Çok kısa sürelerde geliştirilen ve planlanan oyunlar kısa zamanda liste başı olup geliştiricilerine milyonlarca dolar kazandırabilir. Bu taraftan baktığımızda Türkiye’nin mobil oyun sektöründeki hyper-casual türünde hatırı sayılı bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. 

PC tarafı ise biraz daha karışık. Bunun sebebi de geliştirilen oyunların küçük bir ekip tarafından yapılmasının zorluğu. Tabii ki küçük bir ekip tarafından da çok karmaşık mekanizmalara sahip oyunlar geliştirilebilir fakat buradaki harcanan zaman ise çok fazla olacaktır. Bu sebeple ülkemizde PC oyunları geliştiren şirket sayısı mobil oyun geliştiricilerine göre çok daha az. Fakat ben insanların ilham alacağı güzel işler yapıldıkça bu durumun da değişeceğine ve dengeleneceğine inanıyorum. Şu an halihazırda takip ettiğim ve merakla beklediğim, Türkler tarafından geliştirilen beşten fazla oyun projesi var. Belki de onlarca proje arka planda geliştirilmeye devam ediyor.

Ne yazık ki 2 senedir bu kötü salgınla global olarak mücadele ediyoruz. Sadece oyunlarda veya filmlerde tanık olabileceğimiz ütopik bir atmosferi yaşamak zorunda kaldık. 

Bu süreçte tabii ki kullanıcı davranışlarında da köklü değişiklikler oldu. İnsanların evde daha fazla vakit geçirmesiyle birlikte dijital tüketim çılgın bir şekilde artış gösterdi. Pandemi döneminde Steam anlık oyuncu rekorunu birkaç defa tazeledi ve anlıkta 26.000.000 oyuncu sayısına ulaştı. Eş zamanlı olarak tüm dijital sektörlere de bir dinamizm geldi. Hala da bu sürecin meyveleri firmalar tarafından toplanmaya devam ediyor. 

Elbette birçok sektör pandemi dolayısıyla zorlu bir dönemden geçiyor fakat bu durumdan en az etkilenen sektörler dijital dönüşümlerini tamamlamış ve dijital tüketime yönelik hizmetler sunan firmalar oldu. 

Aslına bakarsanız aşılamanın başlamasıyla birlikte yasakların gevşetilmesinin iyi olduğu düşünüyorum çünkü çalışan kesim için hayat sadece iş ve ev arasında geçmeye başlamıştı. Fakat ben bu durumun bir anda eskiye döneceğini düşünmüyorum. Hala ciddi bir sağlık tehdidi söz konusu ve insanlar eski yaşantılarını özleseler de tam anlamıyla rahat değiller. Normalleşme ile birlikte insanların dijital tüketim alışkanlıkları bir anda olumsuz bir şekilde değişmeyecektir fakat zaman geçse de pandemi öncesi döneme dönmeyecektir. Pandemi döneminde ortaya çıkan dijital tüketimdeki artış artık hayatımızın büyük bir parçası olarak kalmaya devam edecektir.

VR ekipmanlarına daha uygun fiyatlı bir şekilde ulaşılması ile birlikte sektör bu yönde bir ivme yakalayabilir. Şu an Türkiye’de birçok kullanıcı için pahalı ve ulaşılması zor sayıldığı için istenilen etkiyi göstermediğini düşünüyorum. 

2017 yılından itibaren Türk oyun sektörü için işin mutfak kısmında faaliyet gösteriyoruz. Şirket kuruluşundan itibaren belirlediğimiz hedefimizle, Türkiye’deki oyuncuların bir oyundan istedikleri beklentiler paralel olarak ilerliyor. Yani Türk oyunculara, onların istedikleri ve layık oldukları kalitede bir oyun sunmaya çalışıyoruz. Bu amaçla şimdiye kadar iki farklı FPS oyunu yayınladık. Toplam kayıtlı kullanıcı sayımız ise 1.000.000’un üzerinde. İlk yayınladığımız Tactic Force isimli oyun tamamen Türk pazarına yönelik bir ürün olmasına rağmen oyuncular tarafından çok beğenildi. Bu sebeple oyunumuzun alt yapısını temel alarak ve daha da geliştirerek Sabotaj isimli ikinci oyunumuzu global pazarda yayınladık. Sabotaj bugün Rusya, Avrupanın tamamı ve Latin Amerika’da milyonlarca oyuncu tarafından oynanmaya devam ediyor.

Bu projelerimiz dışında henüz duyurusunu yapmadığımız bir VR projemiz ve yine PC oyuncuları için geliştirdiğimiz bir oyun projemiz ise devam ediyor. Özellikle PC oyunu projemizin sektörde çok ses getireceğine inanıyoruz. Aynı türde birçok oyun bulunmasına rağmen mekanikleri ve hissiyatıyla rakiplerinden olumlu olarak ayrılacağına eminiz. Şu aşamada ne yazık ki daha fazla detay veremiyorum fakat bu projemiz bizden sonra bu türde oyun geliştirmek isteyen birçok geliştiriciye adeta bir yol haritası, bir ilham kaynağı olan eser olacaktır.

Burak Altun

HES Games Co-Founder & Project Leader

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...