artwork

Tüketicinin korona sınavı

4 yıl önce

0

Şüphe yok ki, koronavirüs salgını insanlık tarihinde unutulmayacak bir iz bırakacak. Asıl soru hayatlarımızın ne kadar daha değişeceği. Düne kadar pilav yapamayan bazı beyaz yakalılar, evlere hapsolduktan sonra kendi ekmeğini bile yapmayı öğrenirken, spor üyeliği ve “Personal Trainer”ı olmadan triceps bile çıkartamayanlar evde sporunu yapıp üzerine kendi saçını kesiyor. Tüm bu değişimler hayat tarzlarımızı, iş yapış şekillerimizi, medya tüketimimizi ve hayata bakışımızı kökünden etkiliyor. Bu noktada markaların, yeni dinamikleri dikkate almadan başarılı olmaları mümkün görünmüyor. Hepsinin üzerine global bir ekonomik
kriz beklentisi de eklenince konu iyice zorlu bir hal alıyor.

Reklam sektörü, şirketler başarılı olduğu sürece güçlüdür, dolayısıyla süreçten sert etkilenen sektörler varken, reklamcılığın etkilenmemesini bekleyemeyiz; turizm, yolcu taşımacılığı gibi tamamen duran sektörlerin yanında bazı sektörler tedarik ve talebe yetişememe gibi sorunlar yaşıyor. Üzerine insanların evlere çekilmesiyle açıkhava, sinema, gazete ve hatta radyodaki trafik düşüşü, bu mecralardaki yatırımları çok azalttı ya da durdurdu. Bu durumdan avantajlı çıkan TV ve dijital gibi görünüyor. Örneğin; dijitalde Mart başında haber kategorisi ziyaretçi sayısı 28,2 milyonken; okulların kapandığı 16 Mart haftası 32,5 milyona ulaştı. Trafik artışının yanında reklam hacmindeki daralma, kişi başı erişim maliyetlerini hiç olmadığı kadar düşük seviyelere getirdi. Bunu fırsata ilk çevirenler dijital doğan markalar oldu; e-ticaret, oyun, sağlık, spor ve eğitim aplikasyonları, online TV platformları reklam yatırımlarını ve gelirlerini arttırdı. Büyük markalara baktığımızda sadece bir bölümünün bu duruma uyum sağladığını, bir bölümün ise panik veya belirsizlik korkusuyla sessizliğe büründüğünü görüyoruz.

Uzun vadeli öngörüde bulunup plan yapmanın çok zor olduğu bir dönemdeyiz ancak yeni dinamiklere uyum sağlayanların güçlü çıkacağı bir tünele girdik. Belli ki 5 senede gerçekleşecek dijital dönüşüm 6 ayda olmak zorunda ve bunu başaranlar krizi fırsata çevirenler olacak.

IAB TR, dijital medya üzerinden etkinlikler ve yayınlar düzenliyor, herkese bu yayınları izlemesini, günbegün değişen pazar dinamiklerini takip etmeleri adına tavsiye ederim.

Burak Yılmaz
IAB TR Genel Sekreteri
IAB TR Araştırma Yürütme Kurulu Başkanı

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 98. sayısında yayımlandı.