artwork

Tüketiciler ne ister?

9 yıl önce

0

Dijital dönüşümün hem tüketiciler hem de markalar için şeffaflığa ve etkileşime dayanan yepyeni bir sürecin kapılarını açtığından bu sütunlarda sık sık söz ediyoruz. Bu süreç içerisinde sorgulayan, araştıran, görüşlerini açıkça ifade eden ve kitlelerle paylaşan tüketiciler, arama motorlarını ve sosyal platformları ve başta mobilite olmak üzere yeni teknolojilerin sunduğu imkanları sonuna kadar kullanarak bundan on beş-yirmi yıl öncekinden çok daha farklı davranış modelleri ve satın alma alışkanlıkları geliştirmiş durumda. Bu noktada tüketicilerin davranışlarını, motivasyonlarını anlamak pazarlama profesyonelleri açısından oldukça önemli. Kısa süre önce duyurulan Google Tüketici Barometresi 2014*, son dönemde bu konuda yapılan en kapsamlı araştırmalardan biri.

Toplam 46 ülkedeki dijital, mobil, video ve alışveriş alışkanlıkları konusunda karşılaştırma yapma imkanı sunan ücretsiz bir araç olan Tüketici Barometresi 2014’ün Türkiye ile ilgili sonuçları da son derece dikkat çekici: Türkiye, sosyal medya kullanımında %92 ile dünya lideri konumunda. 16-24 yaş arasındaki kullanıcıların %84’ü her gün en az bir kez online oluyor. Türkiye’de 2012’de %14 olan akıllı telefon kullanımı 2012’den bu yana yaklaşık 3 katına çıkarak %39’a ulaşmış durumda. Başka çarpıcı sonuçlar da var. Ülkemizdeki internet kullanıcılarının %41’i günde en az bir kere online video izliyor. Yine, Türkiye’de alışveriş sürecinin herhangi bir aşamasında araştırma yapmak için akıllı telefonunu kullananların oranı  %37 ile dünyanın en yüksek oranlarından birine ulaşıyor.

Mobilitenin ve video platformlarının giderek ağırlık kazandığı günümüz dünyasında markaların hedef kitleleriyle doğru şekilde etkileşime geçmeleri artık kaçınılmaz bir gereklilik. Bu açıdan bakıldığında söz konusu veriler “Tüketici ne istiyor?” sorusuna cevap arayan herkes açısından son derece değerli ipuçları içeriyor. Bize düşense planlamalarımızı yaparken gelişen dijital dünyada hedef kitlelerimizle etkileşimimizi artıracak doğru yöntemleri kurgulayarak, hikayelerimiz ile olabildiğince fazla kişiye dokunabilmek.

 

Bülent Hiçsönmez

Google Türkiye Ülke Direktörü

@bulenthicsonmez

(*) Google Tüketici Barometresi 2014 için www.consumer-barometer.com

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Aralık 2014 sayısında yayınlanmıştır.