artwork

Tor Myhren’in konuşmasından notlar

11 yıl önce

0

Kristal Elma Yaratıcılık Festivali’nin ilk gününde konuşan Grey New York Başkanı Tor Myhren’in konuşmasından satır başları:

– Yaratıcı kültürün dünya üzerindeki önemini göstermek istiyorum. Apple, Google gibi son derece yaratıcı olan şirketler şu anda piyasanın hakimi. Yaratıcılığın bir numaralı yetkinlik olduğu üzerine araştırmalar var. Ancak yaratıcılıkta beslenme ve zaman çok önemli. Ancak pek çok ajans bunların hepsini birden başaramıyor. Grey ise başarabiliyor. Grey  1968’de yaratıcılık açısından iyi değildi ancak işin kendisi iyiydi. Grey için Madmene ilham veren ajans olduğu söylenir. Grey bir kuzey yıldızı oldu ve bu, bizim kültürümüzü yönlendirdi. 95 yıldır faaliyeti olan bir şirketiz ve son 10 yılda, yaratıcılığın daha önemli olduğunu anladığımız bir döneme girdik.

– Ajansların yaptıkları yanlışlar kendilerinden bahsetmek. Halbuki müşterilerin sizden beklediği tek şey, onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi göstermeniz.

– Müşteriler bizimle ilk kez konuştuklarında, karşılarında yaratıcı bir şirket olduğunu anında görüyorlar.

– Büyük insanlar fikirlerden bahseder. Sıradan insanlar “şey”lerden ve küçük insanlar fikirlerden bahsederler. Grey olarak biz de fikirlerden bahsederiz, çünkü sektörü fikirler sürüklüyor. Ajanstaki herkes fikrini dile getirmek için yaraşıyor. Çünkü iş mi kültürü, kültür mü işi yaratır derseniz bence kültür işi yürütür. Bunun içinde yaratıcı bir kültür yaratmanız gerekir.

– Örneğin biz sabah 9-12 arası toplantı almıyoruz kesinlikle. İlk başta bu sorun yarattı, çünkü müşteriler toplantı istiyorlardı. Ancak biz bu saatleri yaratıcılığa ayırıyoruz. Ve risk alan insanları ödüllendiriyoruz.

– Bu nedenle çoğu ajans risk alan çalışanlarına cezalandırırken biz ödüllendiriyoruz. Çünkü işe yaramayan bir fikir çıksa bile biz risk alınmasına değer veriyoruz, saygı duyuyoruz ve bunu teşvik etmek istiyoruz. Başarısızlığı cezalandırmasak da başarısızlığın uzun süreli olmamasına, olacaksa hızlı olmasına önem veriyoruz. Mesela bu, önemli bir başarısızlıktı: Cannes 2011’de uçurduğumuz helikopterin arkasında “Grey is famously effective” yerine “famousily effective” yazısını uçurduk ve gerek geleneksel gerekse sosyal medyada bu dalga konusu oldu hatta bu kelime, urbandictionary.com’a bile girdi.

– Acaba Grey’de çalışanlar dışında kaçınız bu hatayı hatırlıyorsunuz? Yine de sosyal medyada bu durumu kendi lehimize çevirebildik. Askgrey.com diye bir web sitemiz var, Grey çalışanları istedikleri soruları sorabiliyorlar ve biz de dürüstçe cevaplayacağımıza söz veriyoruz. Örneğin iki yıl önce, neden bütün üst düzey yöneticilerin beyaz olduğu soruldu ve bu, oldukça zorlayıcı bir soruydu. Ben de daha sonra, küresel sektörü araştırdım ve gördüm ki bütün sektörde, üst düzey kreatif direktörlerin sadece yüzde beşi kadın.

– Fast Company bizi 2010’da da 2011’de de “Dünyanın 50 En İnovatif Şirketi” arasında gösterdi.

– Ben bu 9 reklamlı seriyi (DirecTV) gösterdim çünkü biz bunların hepsini yazdık ve dört tanesini daha yazıyoruz ve satışlar müthiş durumda. Bir tanesini daha göstermek istiyorum. Bu özellikle Rusya’da çok popüler oldu. (Rus aksanlı İngilizce konuşan bir adamın koltukta iki kadınla oturup yavru bir zürafa ile dudaktan öpüştüğü reklam. )Sonra bu zürafa, dünyaca ünlü haber kanallarının anchorman’ları ve anchorwoman’ları tarafından canlı yayında yavru bir zürafa öpme parodisi yapılacak kadar ünlü hale geldi ve çok eğlenceliydi. Aslında bir TV reklamı olarak tasarlanmıştı. Ancak pop kültüre dahil eder etmez bu yavru zürafa ile ilgili web sitesi de kurduk ve annem beni arayıp nereden yavru zürafa siparişi verebileceğini sordu. Ben de ona yavru zürafanın sahte olduğunu açıklamak durumunda kaldım.

– Peki büyük müşterilerle nasıl büyük işler başarılabilir? Bunun için ödül değil müşteri odaklı düşünmeli ve çok çalışmalısınız?

– P&G için yaptığımız kampanyayı (Febreze- Breath Happy kampanyası) da size göstermek istiyorum. P&G çok daha küçük bir bütçeyle iş çıkarmamızı istedi ve biz de Febreze’i Londra 2012 Olimpiyatları’nın en başarılı, en çok ses getiren markası haline getirdik ve bunu küçük bir ülkedeki, Azerbaycan’daki, güreş müsabakalarına odaklanarak başardık. Bunların hepsi gerçek insanlar. Biz bu kişileri böyle bir pozisyona soktuk. Sonuçta gözlerinin üstündekileri bağı çıkarınca çok memnun kalmadı bazıları, ama işimiz başarılı oldu.

– Ödülün kendisi çok hoş bir şey. Ancak asıl motivasyon ödül değil, müşteriyi pop kültüre dahil edebilmek olmalı.

– Canon’un long live imagination kampanyası ile Emmy ödülü kazandık.

– Boomers, Generation X, Millenials ayrımı. Bizim işimizde ilginç olan şu ki her üç nesil bir arada yaşıyor. Böyle bir yaratıcı kültür adına görüyoruz ki insanlar, çok farklı kültürlerden ve nesillerden gelseler de birlikte çalışabiliyorlar.

– Milenyum çocuklarının çağında internet meme’leri son derece popüler. Her şeyi yapabileceklerini hatta hükümeti devirebileceklerini biliyorlar. Biraz şımarıklar evet. Ancak muhteşem bir nesil.

– Grey’in ofisinde de insanlar duvarlarla ve kapılarla çevrilmiyorlar, pikniğe gelmiş gibi b ir çalışma ortamında çalışıyorlar ki yaratıcılıkları kısıtlanmasın ve akıp gidebilsin.

– Yaratıcı fikirlerin üzerinde çalışırken bir noktada işbirliğini radikal biçimde bir kenara bırakabiliyor ve iş arkadaşlarınızın ya da patronunuzun ne diyeceğini boş verebilip kendi fikirlerinize odaklanabiliyorsunuz. Yani zaman zaman kökten biçimde, işbirliğinden uzak bir insana dönüşmek önemli.

– Bu sektörde beni rahatsız eden şeylerden biri, karşımdaki kişinin bana “Sen yaratıcısın, ben değil…” denmesi. Umarım ajanslarınızda bunu sık demezsiniz yoksa işleri pek alamazsınız.

– Yaratıcılığın iyileştirici bir gücü vardır.

– Amerika’daki silah şiddetinden haberiniz vardır. Amerika’da istediğiniz anda bir otomatik silah alabilir ve bir anda 200-300 kişiyi öldürebilirsiniz. Ancak bir toplumda bir insanın böyle bir şeye ihtiyacı olmaz ki… Silah şiddetine karşı hazırlanmış bir reklamımız ise Amerika’daki silah şiddeti üzerine, ülkede tartışma başlattı.