artwork

‘Toplumsal sorumluluk’ demek!

3 yıl önce

0

Sürdürülebilirlik, içinde yaşadığımız dünyayı paylaştığımız herkesi ve tüm canlıları doğrudan etkiliyor. Bu yüzden tüm bireyleri, şirketleri ve markaları da yakından ilgilendiriyor. Dünyanın geleceği için doğa dostu politikalar izlememiz, doğayla barışık bir yaşam felsefesi benimsememiz, felsefi bakışımızı ve hayat görüşümüzü sürdürülebilirlik odaklı değiştirmemiz gerekiyor. Biz de kendi sektörümüzde sürdürülebilirlik kavramına öncülük eden bir marka olarak bu konuda farkındalığı artırmak istiyoruz.

Bu bağlamda geleceği planlamayı sadece iş için bir hedef değil, aynı zamanda toplumsal bir sorumluluk olarak da görüyoruz. Boyner’in DNA’sında olan sürdürülebilirlik bakış açısıyla uzun yıllardır uyguladığımız çevre dostu, etik üretim ve iş yapış stratejimizle ekosistem ve insan hayatı için değer yaratmak öncül ilkelerimiz arasında yer alıyor. Biz bu ilkenin kurumumuzun tüm kademelerinde benimsendiğinden ve sahiplenildiğinden emin olarak adımlarımızı atıyoruz.

Boyner Grup çatısı altında 2013 yılından bu yana sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, üretim ve tedarik aşamasındaki etik değerleri kapsayan sürdürülebilirlik raporu yayımlanıyor. Tedarik zinciri sürdürülebilirliği başlığı altında ürünlerin üretim sürecinde çevresel, sosyal ve ekonomik etkilerini iyileştirmek, uzun vadeli çevresel, sosyal ve ekonomik değer yaratmak gibi konularda faaliyetler yürütüyoruz. “Temiz üretim ilkeleri” ve “kimyasal güvenlik” kapsamında tedarikçilerimizin standartlara uygun faaliyet göstermesi konusunda uzun yıllardır düzenli çalışmalarımız bulunuyor.

Pet şişeler jean’e dönüşüyor, bize doğaya değer vermek yakışıyor

Tüketicilerin günlük yaşamına da yansıyan hatta bir parçası olabildikleri, sürdürülebilir moda alanını genişleten önemli projeler hayata geçirdik ve planlamaya devam ediyoruz. Bu projelerden birisini de ünlü denim markası Lee Cooper ile gerçekleştirdik. Doğanın ekolojik dengesine zarar veren plastik atıkların geri dönüşüm işlemiyle elde edilen “REPREVE® iplikleri, Lee Cooper’ın Boyner için hazırladığı doğa dostu ürünlerde yeniden hayat buldu.

Kapsül koleksiyon üretiminde konvansiyonel polyester malzeme yerine REPREVE® ipliklerin kullanılması, sürdürülebilir üretim açısından çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Yaklaşık 20 bin adet pet şişenin REPREVE® bir içeriğe dönüştürülmesiyle hazırlanan koleksiyonun üretim aşamasında, yüzde 45 daha az enerji ve yüzde 20 daha az su tüketimi yapıldı. Gaz emisyonu ise yüzde 30 azaldı. Başka bir ifade ile 264.000 litre su tasarrufu yapılırken, CO2 salınımında 33.400 kg azalma sağlandı. Bu geri dönüşümlü polyester, elyaf ve ipliklerin tamamı global bağımsız denetleme ve sertifikalandırma sistemi OEKO-TEX tarafından insan sağlığına zararlı olmadığı konusunda da onaylı. Lee Cooper ile yaptığımız bu projeyle, müşterilerimizin kendilerini iyi hissederek keyifle giyebilecekleri son derece trend ve konforlu parçalardan oluşan bir koleksiyon ortaya çıktı. Hem Boyner özel markalarımızda hem de diğer markalarımızda sürdürülebilir, doğa dostu ürünlerimizin artması için yoğun bir şekilde çalışıyoruz.

Boyner LiveWell iyi yaşamı benimsiyor, iyiliği yayıyor

İyilik yapmak, iyiliği yaymak her zaman en önemli değerlerimizden biri oldu. Sürdürülebilirlik de iyi kalpli, duyarlı marka olma vizyonumuzun en önemli parçalarından biri. Bu konuyu, doğa dostu ve yenilikçi yaklaşıma sahip farklı projelerle derinleştirmeye devam ediyoruz. Boyner LiveWell ile de iyilik ve iyi yaşamla ilgili bir farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Boyner LiveWell çatısı altında organik tekstilden vegan ürünlere, hayvanlar üstünde test edilmemiş kozmetik ürünlerden doğa dostu ürünlere yaşama değer katacak birçok ürün yer alıyor. Bu ürünlerimizi zenginleştirerek müşterilerimizle buluşturmaya ve konuyla ilgili farkındalık yaratacak çalışmalar yürütmeye devam edeceğiz.

“İyiliğe Dönüştür” projemiz ile sürdürülebilirliğe fayda sağlıyoruz

Geri dönüşüm konusunda 2014 yılından bu yana başka bir proje daha yürütüyoruz. İlk günden bu yana sektörde ses getiren ve pek çok saygın ödülün sahibi olan İyiliğe Dönüştür projemizi sosyal, çevresel, ekonomik kalkınma hedeflerine yönelik ve daha sürdürülebilir olma amacıyla hayata geçirdik. Proje, kullanılmayan tekstil ürünlerinin Boyner mağazalarında bulunan atık kutularında toplanarak ekonomiye yeniden kazandırılmasını, bu yolla ekolojik ayak izinin azaltılmasını, ekonomik kalkınmanın desteklenmesini ve toplumda bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor.

İyiliğe Dönüştür projemiz kapsamında şimdiye kadar 176,1 ton tekstil atığını geri dönüşüme kazandırdık. 79,3 ton kıyafet temizlenerek ihtiyaç sahiplerine bağışlandı. 26,8 ton tekstil atığı ipliğe, 64 ton tekstil atığı enerjiye dönüştürüldü. Düzenlenen kermeslerden elde edilen gelir Lokman Hekim Vakfı aracılığıyla 47 sağlık bilimleri öğrencisine eğitim bursu olarak aktarıldı.

Nurçin Koçoğlu

Boyner Büyük Mağazacılık Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 110. sayısında yayımlanmıştır.