artwork

Tercihler temassız ticaretten yana…

3 yıl önce

0

E-ticaretin ne denli yaygın olduğunu, internetten her ürünün satın alınabileceğini göstermek için canli.ideasoft.com.tr ile Türkiye’nin online satış verilerini herkesin erişimine açtık.

Mart ayından bu yana geçtiğimiz yıla kıyasla e-ticaret ekosisteminin %50’nin üzerinde bir büyüme gösterdiğini söyleyebilirim. E-ticaret sektörü için önümüzdeki 3 yıl içinde beklediğimiz büyümeyi Mart – Haziran ayları arasında gördük. 2019 ve 2020 yılını karşılaştırdığımızda e-ticarete başlamak isteyen firma sayısında %50’nin üzerinde bir artış olduğunu görüyoruz. İşletmeler yaşanabilecek her türlü olumsuzluğa karşı kendilerini koruyabilmek için e-ticarete başlamayı tercih etti. IdeaSoft olarak biz de işletmelere günler içerisinde e-ticaret sitelerini açarak ve ücretsiz eğitimler vererek dijitalleşme süreçlerini kolaylaştırmak ve hızlandırmak için elimizden gelen desteği sağladık.

Pandemi döneminde tüketiciler tercihlerini temassız ticaretten yana kullandı. Geleneksel yöntemlerle alışveriş yapan birçok tüketici e-ticareti teması olabildiğince azaltmak ve alışverişlerini güvenle yapmak için ilk defa Mart ayında deneyimledi. Daha önce internetten hiçbir ürün ya da hizmet satın almayan ama e-ticaretle tanıştıktan sonra online alışverişin kolaylıklarını ve avantajlarını deneyimleyen büyük bir tüketici grubu var. İnsanlar alışveriş alışkanlıklarını yaşadıkları olumlu deneyimlerle değiştirmeye başladı ve pandemiden sonra da bu alışkanlık devam edecek. E-ticaret; başta sağlık olmak üzere hayatımızı birçok noktada kolaylaştırdığı için hitap ettiği yaş grubu da ürün ve hizmet gamı da oldukça geniş. Tüketicilerin yaş grubuna göre tercih ettiği ürünler değişse de ortak paydalarında e-ticaret bulunuyor.

Online alışveriş alışkanlıklarını geliştirmek ve temassız ticareti yaymak için 15 yıldır ilk defa son kullanıcıyı hedefleyen bir çalışma gerçekleştirdik. E-ticaretin ne denli yaygın olduğunu, internetten her ürünün satın alınabileceğini göstermek için canli.ideasoft.com.tr ile Türkiye’nin online satış verilerini herkesin erişimine açtık.

Bunun yanı sıra pandemi döneminde mağazaların 7/24 açık ve ulaşılabilir olmasının önemini bir kere daha gördük. İşletmelerin e-ticarete olan ilgilerinin başında tüm Türkiye’ye 7/24 açık bir mağazaya sahip olma istekleri geliyor. Covid- 19’un olumsuz etkilerini azaltmak ve KOBİ’lerin üzerinden biraz olsun yük alabilmek için Ticaret Bakanlığı’nın başlattığı “E-Ticaret olarak KOBİ’lerin Yanındayız” kampanyasına katılan ilk firmanlardandık. Hazırladığımız Kobi E-ticaret Çözüm Paketi ile yüzlerce KOBİ’ye birkaç gün içinde e-ticaret sitesi açarak ayakta durmalarına destek olduk.

Kobilerimize avantajlı kargo anlaşmaları, reklam desteği, anında sanal pos kurulumu ve daha birçok hizmet sunarak yaşadıkları olumsuzlukları minimalize etmeye çalıştık.

Pandemi döneminde tüketici davranışları değiştiği gibi segmentler de değişti. Hedef kitle analizleri geçmiş datalarla yorumlanamayacak kadar farklılaştı. Örneğin; e-ticaretin lojistik bölümünde “hızlı ve temassız teslimat” tüketicilerin beklentileri ışığında ön plana çıktı. Pandemi öncesinde bir sipariş verdiğimiz zaman ürünü iki gün içerisinde teslim almayınormal karşılıyorduk; şu an ise saatler içinde teslim alamadığımızda memnuniyetsiz kalabiliyoruz.

Öte yandan 3 milyonun üzerinde kredi kartı pandemi döneminde ilk defa internet alışverişlerinde kullanıldı ve insanlar bunun sağladığı konfora alıştı. Değişen tüketici davranışlarını ve trendleri takip etmek isteyenler için Türkiye’nin her yerinden her ürünün satılabileceğini ve satın alınabileceğini gösteren canli.ideasoft.com. tr güzel bir kaynak olabilir.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de pandeminin etkisi ile e-ticaret hızla büyüdü. Bunu gören birçok küçük, orta ve büyük ölçekli işletme fiziki mağazalarının kapanması sebebiyle de e-ticarete hızlı bir giriş yaptı. Fakat mevcut lojistik dağıtım ağının belirli bir kapasitede kalmasından dolayı bu alanda bir yoğunluk ve gecikme yaşandı. Bu da e-ticaret sektörü için önemli bir tecrübe oldu. Pandemi döneminde yaşanılan yoğunluğun hem sistem optimizasyonları hem dağıtım yöntemleri hem de yeni lojistik firmalarına alan açtığını düşünüyorum. Geleneksel dağıtım alanı dışında aynı gün aynı saat içerisinde teslimat yapılır hale geldi. Bu da sektörün yavaş yavaş geliştiğini göstermeye başladı.

Dijitalleşme sürecini belirli bir süre tecrübe etmiş işletmeler için e-ihracat büyük bir potansiyel oluşturuyor fakat birçok firma reklam ve dijital pazarlama süreçlerini tam olarak yerine getirmeden e-ihracatta çok başarılı sonuçlar alamıyorlar. Türkiye’de e-ihracat henüz daha çok yeni bir olgu. Dövizin artış hızı da işletmelerin e-ihracata yönelmesinde pozitif bir etki oluşturuyor. Pandemi sürecinde gümrük ve dağıtım ağında e-ihracat üzerinde bazı pürüzler olsa da pandemi sonrasında hızlı bir ivmeyle büyüyeceğini düşünüyoruz.


Seyhun Özkara
IdeaSoft CEO’su

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 106. sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...