Site icon Campaign Türkiye

Teknoloji devleriyle nasıl rekabet edilir?

Campaign Dijital İçerik Editörü Maria Iu, çalışanlarını Amazon, Apple, Facebook ve Google gibi şirketlere kaptıran reklam sektörünün bu duruma nasıl karşı koyabileceğini anlatıyor.

Teknoloji devlerinin kollarına koşan bir dizi reklamcı, sektörün tadını kaçırıyor. Daha geçen haftalarda, Adam&Eve’in Strateji ve Planlama Başkanı Milla McPhee Amazon’da aynı rolü üstlenirken; Jim Moffatt, pazarlama departmanında tecrübe gerektiren bir pozisyonu için Apple’a katılmak için Engine’den ayrıldığını duyurdu.

Bu, yeni bir durum değil elbette. Örnek olarak Nicola Mendelsohn (Karmarama’dan Facebook’a), Ed Couchman (Channel 4’dan Snap’e), Nick Law (Publicis’ten Apple’a), Bruce Daisley (Emap’ten Twitter’a) ve Steve Hatch’i de (MEC’den Facebook’a) verebiliriz.

Bu teknoloji devleri, reklam sektöründe olmayanların bile görebileceği bir cazibeye sahip. Herkes bu şirketlerin kim olduğunu bilir, maaşlar mükemmeldir ve çalışanlarına sağladıkları avantajlar oldukça fazladır.

Ajansların bu cephelerde rekabet etmesinin zor olduğu açık. Birincisi – ve önemlisi – genellikle teknoloji devlerinin vadettiği ücretleri veremezler. Birleşik Krallık’taki önde gelen küresel teknoloji şirketlerindeki ortalama taban maaşı, bir Campaign analizine göre yılda 110.000 £ civarında.

Peki reklam sektörü, teknoloji devlerine bu beyin göçünü nasıl durdurabilir?

Alex Hesz

Küresel Baş Strateji Sorumlusu, DDB

Elbette bazı insanlar büyük teknoloji şirketlerinde çalışmak ister. Bu şirketler yarını şekillendiriyor ve geniş kaynakları var. Onlarla rekabet ederken tüm rekabetlerde olduğu gibi, rakibinizin silahlarını onlara karşı kullanmalısınız. Yaratıcı işletmeler olarak sağlayabileceğimiz imkânları vurgulamamız (ve gerçeğe dönüştürmemiz) gerekir.

Helen Kimber

Yönetici Ortak, The Longhouse

Kaosu benimseyin ve çeşitliliği kutlayın. Ajans yaşamının neşeli, ilham verici ve organize kaosunun yerini hiçbir şey tutamaz. Teknoloji devleri büyük yatırımlar sunarken, ajans kültürlerinin sancıları her zaman biçimlendirici ve tanımlayıcı olmuştur. Bu kültürleri yeniden kurmak ve benimsemek bu işin anahtarı.

Dikkatli bir şekilde harmanlanmış portföyler sunmak, yetenekleri çekerken ve elde tutarken disiplinler arası çalışmalar, farklı düşüncelere açık olmayı sağlar. En iyi ajanslar, “fikrin” herkese ait olabileceğini bilir ve her sesin, hem duyulduğu hem de tanındığı kültürleri beslemelidir.

Helen Matthews

Chief People Officer, Ogilvy UK

Sektör olarak her zaman yeteneklerimizin diğer ajanslara gitmesini engellemeye odaklandık ama bildiğimiz gibi artık farklı bir rakip var ve o da teknoloji şirketleri. Yeteneğimizi, kültürümüzü, yaratıcılığımızı ve kariyer gelişimimizi korumak çok önemli.

Bir ajansın değerleri ve çalışanlarımız için önemli olan deneyimleri doğru tanımlamak mümkün olan en iyi çözümlerden. Tüm çalışanlarımızın büyük, karmaşık, stratejik sorunları çözerek yaratıcı sürece dahil olma fırsatını yaratmalıyız. Esnek kariyer yolları ve fırsatları, sorunsuz ilerlememizi sağlayan iş genelindeki beceri ve müşteri çeşitliliğini sağlamalıyız. Elimizden gelenin en iyisini yaparak, bize gerçek bir farklılaşma noktası sağlayan iş fırsatlarını ve çeşitliliğini sunabiliriz.

Maria Iu

Campaign Dijital İçerik Editörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 114. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version