artwork

Tasarım değişimi öğrenmek için nasıl kullanılır?

9 yıl önce

0

David Butler, hiç durmadan değişen dünyaya ayak uydurmak için tasarımın ne kadar önemli olduğunu ve tasarımın öğrenmek için nasıl kullanılabileceğini anlatıyor.

BlackBerry’mi çok severdim. Kullanımı basitti ve e-mail atmak laptop’a göre daha kolaydı.

Elbette bu konuda yalnız değildim. Birkaç yıl önceye kadar BlackBerry cihazlar çok popülerlerdi, birçok insan onu Crackberry olarak bilirdi; cihazlarına bu derece bağlıydılar.

2004’ten 2010’a kadar, BlackBerry mobil pazarının sahibi konumundaydı. Bugüne doğru hızla gelirsek: BlackBerry pazar payının %50’sini kaybetti. Peki ne oldu? Çok basit, uyum sağlayamadı. Pazar içinde cep telefonundan akıllı telefona doğru bir değişim yaşanırken – ki burada odak noktası donanımdan yazılım inovasyonuna, cihazdan uygulamaya doğru kaydı – BlackBerry donanım çözümleri geliştirmeye devam etti.

Kıvraklık için tasarım

Kıvraklık için tasarımla, şirketler daha hızlı öğrenebilir ve daha akıllı hale gelebilirler. Neden olmasın? Bu daha önce işe yaradı. Apple’ın yaptıklarını gördüler fakat dersten kalmayı tercih ettiler. Ne de olsa Apple bir bilgisayar şirketiydi. Mobil telefonlar konusunda ne biliyor olabilirdi? Çoğu başarılı şirket gibi Blackberry de kusursuz  işletmeye yani daha önce işe yarar olan kısma, güzel cep telefonları tasarlayıp dünyanın her yanında onları pazarlamaya odaklandı. Ölçek için tasarladılar, kıvraklık için değil.

Kıvraklığı tasarlamak riski azaltır

Apple’ın aksine BlackBerry, hızla değişen pazarı anlamak ve ona uyum sağlamak için tasarımı nasıl kullanacağını anlamadı. Açıkçası, Apple bile ilk ürününü piyasaya sunduğunda tüketicinin neye ve nasıl bağlanacağını tam olarak bilmiyordu. Eğer ilk çıkan iPhone’lardan aldıysanız, cihazın ne kadar hatalı ve güvenilmez olduğunu hatırlarsınız. Yine de bu durum, şirketin neyin işe yarayıp yaramadığını öğrenerek daha akıllı hale gelmeye başlamasını sağladı.

Kıvraklık için tasarımla şirketler daha hızlı öğrenip daha akıllı hale gelebilir ve bu sayede yıkılma riskleri de azalır.

BlackBerry’nin bütün endüstriyel değişimi nasıl kaçırdığı rahatça görülebiliyor. iPhone, bir cihazdan öte, Apple’ın vermiş olduğu inanılmaz akıllıca bir tasarım kararıydı.        Bu karar şirketin bir start-up’ın hızı ve yıkıcı gücüyle tamamen yeni bir endüstriye sıçramasına, onu yıkmasına ve lider pozisyonu almasına olanak sağladı.

Edward Jones’ta analistlik yapan Bill Kreher, “Dünya BlackBerry için durmadı ve biz bugün bunun sonuçlarını görüyoruz” diyor. BlackBerry 2013’te uygulama temelli Z10 akıllı telefonunu tanıttığında zamanı yakalamaktan çok uzaktı – en az 2 yıl gecikmişti.

Öğrenmek ve uyum sağlamak için tasarım

Aslında tabii ki BlackBerry’nin yöneticileri kapılarının ardında değişen dünyaya karşı kayıtsız kalmamışlardı. Eminim ki kendilerine göre sert iş planları, uzun dönemli büyüme modelleri ve hatta belki de kıdemli yöneticilerin güvenlerini beslemek için ilham verici videoları vardı. Ancak tüm ticari tarihin gelişiminden farklı olarak şirketin hatalarını fark etmesini ve düzeltici aksiyonlar almasını sağlayacak pencereler şaşırtıcı derecede küçülmeye başladı.

Çıta yükseldikçe ve dünya daha karmaşık bir hal aldıkça, tasarımı öğrenmek ve uyum sağlamak için kullanmak daha da kritik bir hal alıyor. Yöneticilerin şirket için potansiyel olarak ölüm-kalım kararını verdikleri ortam hiç şimdiki kadar zor olmamıştı.

Bunu anlamak için CEO ya da devlet başkanı olmanız gerekmiyor. Kariyerimizde konuyla alakalı kalmak adına kendi büyük değişimimizi – eksenlerimizi – oluşturmak için her şeye sahibiz. Hangi değişimlerin geldiğini ve artık sabit kalmayan bir ortama kendi yeteneklerimizi nasıl adapte edebileceğimizi görmek için çabuk kavrayabilme yeteneğini zekâyla birleştirmemiz gerekiyor.

 

David Butler

Coca-Cola Inovasyon ve Girişimcilik Başkan Yardımcısı

@DavidRButler

 

Bu yazı, Campaign Türkiye’nin Mayıs 2015 sayısında yayımlanmıştır.