artwork

SXSW’te gündem Tinder ve Meerkat

9 yıl önce

0

Dünyanın sayılı etkinliklerinden biri olan SXSW son sürat devam ediyor. Etkinlikte gündeme oturanları derledik.

NFC destekli ayakkabılar

Nesnelerin interneti etkinliğe damga vurdu. Buna Hyundai America‘nın pazarlama yöneticisi Michael Deitz de doğruluyor. Deitz, “Biz insanları takip (tracking) etmiyoruz. Ekibime bu kavramı yasaklattım. Önemli olan elde edilen verilerle insanlara anlamlı bir bütün çıkarabilmek. Güvenlik konusunda da güvenilir ve şeffaf olmak gerekir” ifadesini kullandı. Etkinlikte konuşan Adidas‘tan Jon Werner, markanın NFC destekli ayakkabılar hazırladığını söyledi. Werner, markaların kullanıcı deneyimini bu verilerle artırabileceğini söyledi.

Hepimiz Ava’ya aşık olduk

Tinder, native reklamcılıkta etkinliğin en çok konuşulan işini yaptı. Ava isimli bir karakter yaratan ve etkinliğin yapıldığı Austin’de bulunmasını sağlayan Tinder katılımcılarla flörtleşip Ex-Machina isimli filmin tanıtımını yaptı.  Etkinliğin katılımcılarının ana hatlarıyla konuştuğu değer yaratma mevzusu native reklamcılıkta da gündemdeydi. Bu bağlamda, Adaptly CEO’su Nikhil Sethi‘nin sözleri dikkat çekici: “Reklam olduğunun farkına varmadığınız native reklamlar ortaya çıkacak”.

Analitikte etik yok

SapientNitro‘nun küresel analitik başkan yardımcısı Simon James, analitikte etik olmadığını söyledi. James, sadece verilere erişim olması dolayısıyla uzmanların bunları topladığını vurguladı.

Herkes Meerkat’ı konuşuyor

Etkinliğe damga vuran uygulama ise Meerkat oldu. Live-stream sağlayan uygulama SXSW’da gündeme oturdu. Etkinliğe katılanlar ağırlıklı olarak Twitter üzerinden Meerkat kullanması üzerine, uygulamanın Twitter ile arasında gerginlik yaşandı. Düşük çözünürlüklerde yayın yapabilme imkanı sunan Meerkat’a, Twitter engel getirdi. Bu gelişme sonrasında Meerkat’ın değeri %30 dolayında arttı. Aplikasyon toplam 32.944 kere bahsedildi.

Peki Meerkat nasıl çalışır?

Bir kullanıcı uygulamayı indirdiğinde ilk adım olarak bir başkasının yayınını izletmek yerine kendi yayınını yapmaya teşvik ediyor. Arayüzü Twitter’a benzeyen uygulamada ya direk yayın yapılabiliyor ya da yayın daha sonraya zamanlanabiliyor. ‘Stream’e bastıktan sonra kamera ve mikrafon devreye giriyor ve takipçilere yeni bir yayının başladığı haberini vermek için İzleyiciler yayın sırasında yorum da yapabiliyor.

 

Meerkat’in nasıl bir kitleye hitap edeceği hakkında konuşmak için biraz erken, ama ilk kullanımları çoğunluğu yayın yapılmak için tasarlanmış olduğunu gösteriyor. Kullanıcalar aynı zamanda yaptıkları yayınlarla puan kazanıp Meerkat sıralamasında yükselebiliyor. ama puanların yayın sıklığıyla ve takipçi sayısıla bağlantılı olup olmadığı net değil.

 

Meerkat’te yapılan yayını tekrardan izleme imkanı olmaması uygulamayı Twitter ve Snapchat’in garip bir karışımı yapıyor. yayın bitince video da kayboluyor. yani, diğer kullanıcıları takip etmek biraz anlamsızlaşıyor, çünkü profillerine girip daha önce yaptıkları yayınlara bakılmıyor. Meerkat’te yayın aramak şu an için daha çok Twitter’da ‘Meerkat’ arayıp, yayının hala devam ediyor olduğunu ummaktan oluşuyor.

Meerkat’te Markalar

Büyük markalar Meerkat’te denemelere çoktan başladı, Mastercard, uygulamanın top 50 kullanıcısı arasındaki tek marka. Mashable ve Fast Company gibi yayımcılar da uygulamayı kullananlar arasında. Redbull, MTV ve Starbucks gibi markalar da hesaplarını açtılar. Özellikle Red Bull, Double Pipe snowboard yarışının yayını yaparak Meerkat’i etkili bir şekilde kullandı.

 

 

 

Senin için
Tümünü göster
Canva, grafik tasarım yazılımı platformu satın aldı

Canva, grafik tasarım yazılımı platformu Affinity’yi satın aldı...