SXSW notları…

7 yıl önce

0

“Ayrımcılık konularına çözüm üretmek, iş planlarında önemli rol oynuyor. Bilim, dünyanın ötesindeki yaşamı başlatmaya odaklanmışken, iş dünyası dünyadaki yaşamın tansiyonunu düşürmeye çalışıyor!”

Her zamanki gibi bu sene de SXSW oldukça yoğun geçti. İrili ufaklı yaklaşık bin küsur interaktif seans 3000’den fazla konuşmacıyı dinleme fırsatı yarattı. Doğal olarak tek bir kişinin tüm seanslara katılması ne yazık ki olanaklı bir durum değil. Ancak bir grup olarak gitmek ve izlenecek seansları paylaşmak en ideal yol. Biz de böyle yaptık ve her akşam bir sonraki gün için yaptığımız planlarda kimin hangi seansa katılacağına karar verdik; gün sonunda dinlediklerimizi birbirimizle paylaştık. Notlarımıza geri dönüp baktığımızda ön plana çıkanlar şu şekilde:

En çarpıcı olanla başlarsak…

2030’da dünya yaşanması daha da zor bir gezegen haline gelecek. Bu zorluğu aşmanın yolu oldukça çetin: Diğer gezegenlerde koloniler oluşturmak! Bu konuyla ilgili yaklaşık 20 oturum düzenlendi. NASA yetkilileri, uzay aracı üreticileri, bilim insanları konuyu enine boyuna tartıştı. Dünyadaki yaşamın asgari benzer şartlarda sürdürülebileceği favori gezegen Mars. Plase ise Satürn. Kaşifleri Mars’a taşıyacak uzay aracının tüm detayları tasarlanmış, astronotların beslenmesinden psikolojik durumlarını kontrol etmeye kadar tüm yöntemler belirlenmiş, simülasyonlara başlanmış… Kısaca filmlerde izlediğimiz gelecek artık gelmek üzere!

Dünyadaki yaşam koşulları zorlaştıkça insanların karşılaştığı, deneyimlediği güçlüklerin de şiddeti artıyor. Bunların başında da ‘ayrımcılık’ geliyor. Cinsiyet ayrımcılığı, ırklara yönelik ayrımcılık, siyasi görüşler arası ayrımcılık… Bu tatsız liste ne yazık ki uzayıp gidiyor ve bu sorun tüm kıtalara sıçramış durumda. Pazarlama dünyasının yeni parlayan yıldızları olan ve milyonlarca takipçiye sahip “Influencer”lar arasında bile bu alanda acı deneyimler yaşamış olanlar mevcut. Durum böyleyken ‘dev markalar’ın bir kısmı bunu gerçekten dert edinmiş durumda. Ayrımcılık alanındaki konuları gündeme getirmek ve bunlara çözüm üretmek üzere çalışmak iş planlarında önemli bir rol oynuyor. Bilim, dünyanın ötesindeki yaşamı başlatmaya odaklanmışken, iş dünyası dünyadaki yaşamın tansiyonunu düşürmeye çalışıyor!

Robotlar olaya hızla dahil oluyor

İnsanlarla ilgili en çarpıcı konulara yukarıda kısaca değindik. Ama artık insanlar yalnız değil; robotlar çok hızlı bir şekilde yaşama dahil olmaya başlayacaklar! “Bot”lar, “drone”lar derken özellikle Uzak Doğulu girişimcilerin yatırımlarıyla robotlar çok hızlı bir şekilde fonksiyonel hale gelmeye başlamış durumdalar. Gerek algılama teknolojileri gerekse yapay zeka alanında yaşanan gelişmeler sonrasında robotlar -en azından prototipler- artık insanlarla mantıklı diyaloglara girebiliyorlar, insan beyninin kapasitesinin üzerindeki problemleri çözebiliyorlar; dolayısıyla yüksek zeka gerektiren konularda çözüm üretebiliyorlar. Beklenti, bugün üretim bantlarında faaliyet gösteren robotların yakın gelecekte servis sektöründe de yer alacağı yönünde. Bu gelişmeler önemli bir sorunu daha da belirginleştirecek; insanların yeri robotlarla değiştiğinde işsizlik daha da büyük bir sorun haline gelecek!

Dünyanın ötesindeki koloniler, ayrımcılığa karşı duran markalar, robotlar… Büyük resimde vizyonu besleyen konular arasındaki en çarpıcı olanlar bunlardı. Diğer akılda kalanlarsa:

Nesnelerin İnterneti (“Internet of Things”) – hemen hemen tüm cihazların çevrimiçi ve birbirleriyle bağlantılı olması durumu.

Yapay Zeka (“AI”) – sadece robotların gelişimi açısından değil her alanda yapay zekanın gücünden faydalanılması. %100 yapay zeka tarafından üretilen ilk kısa metrajlı film, yapay zekanın sanatsal olarak da kullanılabileceğine güzel bir örnekti.

Sahte Haberler (“Fake News”) – algoritmalar tarafından belirli bir tarafa zarar vermek ya da haksız algı yaratmak amacıyla üretilen, dağıtılan haberler. Özellikle ABD başkanlık seçimleri sonrasında yoğun bir şekilde gündemi meşgul etmişlerdi.

İnternetin Güvenilirliği – özellikle internete doğmuş genç yaştaki kullanıcıların “Deep” ve “Dark” web’deki kaynakların yardımıyla “Hacking” alanındaki becerilerini geliştirmesi sonrasında internetin güvensiz bir ortam haline dönüşmesi.

Video içeriğinin dönüşümü – kullanıcıların herhangi bir Video içeriğinin yerine daha tematik, direkt ilgi alanlarına giren Premium Video içeriklerini tercih etmeye başlamaları. Markaların reklamlarının ‘tehlikeli içerik’te çıkma tedirginliği ve buna yönelik tepkileri.

En başta yazdığımız gibi yukarıdakiler, binden fazla seans arasında ilgi alanımıza giren ve katılabildiklerimizden aldığımız notlar. Bunlara diğer seanslar, müzik ve film festivalleri de eklendiğinde “Live Music Capital of the World” olarak adlandırılan Austin şehri tam anlamıyla “Inspiration Capital of the World”e dönüşüyor. Üstüne üstlük de şehrin ekonomisine yaklaşık 325 milyon dolarlık bir katkı sağlanıyor (2016 SXSW İstatistikleri).

Zeynep Tandoğan  / Hürriyet, Reklam Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi

Emre Faks  / Hürriyet, Dijital Deneyim ve Reklam Hizmetleri Lideri

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Nisan 2017 sayısında yayımlanmıştır.

 

Senin için
Tümünü göster
Yeni Renault Captur’un Dünya Lansmanı Gerçekleşti

İçten yanmalı ve hibrit motor seçenekleriyle tanıtılan yeni Renault Captur...