artwork

Sürdürülebilirlik hırsı olan müşterilerin peşindeler

2 yıl önce

0

Beş reklam ajansından dördü, sürdürülebilirlik hırsı olmayan müşterilerle çalışmayı reddetmeye hazır. 2021 sonuna doğru yapılan Campaign araştırmasına katılan ajanslar (%20’den daha fazlası) bu tür müşterileri geri çevirdiklerini belirtti.

Campaign’in The Knowledge aboneleri için özel olarak hazırladığı ankete göre; bir müşteri, medya ortağı veya prodüksiyon şirketi çevre dostu bir şekilde çalışmak için yeterince çaba sarf etmediği sürece ajansların %60’ı bu şirketler / iş ortaklarıyla yeni iş yapmaktan uzak duracaklarını belirtti.

Kapsamlı analiz, reklam ajanslarının müşterileri nasıl etkilediğini, “yeşil aklama” ile ilişkili eleştirilerde ve personel ile ilgili endişeler karşısında kendi ticari operasyonlarını nasıl değiştirdiğini keşfediyor.

Ankete katılan ve aralarında 18.500’den fazla personel istihdam eden 31 kurumun büyük çoğunluğu (%77), 2030 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedeflerinin olduğunu söyledi.

Hedef, Reklamcılık Derneği’nin geçen yıl başlatılan ve hem reklam üretim sürecinden hem de medya planlama, satın alma ve dağıtımdan kaynaklanan emisyonları azaltmayı ve ayrıca tüketici davranışını değiştirmek için reklamlara çevresel açıdan daha sürdürülebilir mesajlar eklemek için bir ajansın etkisini kullanmayı kapsayan Ad Net Zero girişimiyle uyumlu.

İşi geri çeviren ajanslar, karbon emisyonlarını azaltmak veya dengelemek için ortaklarının planlarının olup olmadığını gözden geçirdiklerini belirtiyor.

Bir şirketin çevresel uygulamalarına dayalı olarak çalışmayı reddetme planları olmadığını söyleyen üç kurumdan biri, müşterilerle iş birliği yapmayarak onları “cezalandırmak” yerine emisyonları azaltmalarına yardımcı olmak için onlarla birlikte çalışmayı tercih ettiğini belirtti.

Kendisine 2025 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma hedefi koyan Iris, ortaklarını geri çevirip çevirmeme konusunda karar vermesine yardımcı olması için bir “trafik ışığı” sistemi kullanıyor. Üç aşamalı sistem; bir müşterinin net emisyonları azaltma hedeflerini, müşterinin gelişimini abartmadan brief’in sürdürülebilirliğe yardımcı olan bir mesajı olup olmadığını ve ajansın markayı ne kadar etkileyebileceğini değerlendiriyor.

Iris Global Chief Strategy Officer Ben Essen: “Tüm müşterilerimizle dürüstçe konuşabileceğimizden eminiz ve olumlu değişimi yönlendirmek için onlarla birlikte çalışıyoruz.” dedi.

Çevresel açıdan yeterince sürdürülebilir olmayan ortaklarla çalışmayı da geri çevirdiğini söyleyen MediaMonks, ajansın etkisini “güçlendiren” şirketlerle çalışmak istediğini belirtti.

MediaMonks İngiltere Genel Müdürü Martin Verdult: “2030’da veya daha öncesinde bizimle aynı sürdürülebilirlik hedeflerine doğru ilerleyen müşterilerden tedarikçilere kadar ortaklarla çalışmayı hedefliyoruz. Bu şekilde birbirimizin çabalarını ve etkisini artırıyoruz.” dedi.

Reklamcılık Derneği, çoğu ajansın 2030 yılına kadar net karbon emisyonlarını sıfıra indirmeyi hedeflediğini gösteren anket sonuçlarının “aciliyet gerektiren iklim konusunda sektörün bu durumu ele alma kararlılığının çok iyi bir yansıması” olduğunu söyledi.

Reklamcılık Derneği CEO’su Stephen Woodford: “Yapım şirketlerinde, teknoloji platformlarında ve medya sahiplerinde aynı hırsı görüyoruz, hepsi bu sorunu çözmek için bir araya geliyor, iklim acil durumuyla mücadele etmek için reklamverenlerle birlikte çalışıyor. Yine de yapacak çok şey var.

Ad Net Zero’nun eylem planının odaklandığı nokta; tüm reklamcılık ve pazarlama hizmetleri profesyonellerini, çalışma şekillerini ve yaptıkları işi değiştirecek bilgi ve araçlarla donatmaktır.

AA, sektörümüzde bu sistem değişikliğini yönlendirmeye yardımcı olmak için 1 Kasım’da bir ‘Ad Net Zero Essentials’ sertifikası başlattı.” dedi.

Tüketici de harekete geçti

Tüm bunların yanı sıra tüketiciler, yeşil aklama konusunda reklamları düzenleyiciye bildirmeye hazır. Bir yılı aşkın bir sürede, Reklam Standartları Kurumu çevre sorunlarıyla ilgili 666 şikayet aldı, bunlardan 400’ü reklamdı ve 51 tanesi yasaklandı.

Campaign’in 31 reklam ajansıyla yaptığı anketin detaylı sonuçları

1. Ajansınız 2030 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma hedefi koydu mu?

%77 “Evet”

%20 “Hayır”

%3 “Bilmiyorum”

2. Ajansınızın çevre dostu uygulamalara yaklaşımıyla ilgili temel düşünceleriniz nelerdir?

%97 “İklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmak için yapılacak doğru şeyin bu olduğuna inanıyoruz.”

%65 “Markanın istediği şey bu.”

%58 “Ajansımızın itibarı için iyi.”

%32 “Ajans tasarruf edebilecek.”

%6 “Ajansa para harcatacak.”

3. Karbon emisyonlarını azaltmanız/dengelemeniz için yaptığınız sürdürülebilirlik planlarını markalar ne sıklıkta sorguluyor?

%10 “Her zaman”

%37 “Yeterli olacak düzeyde düzenli olarak”

%33 “Sık sık”

%20 “Neredeyse hiç”

4. Yeterince sürdürülebilir olmasalardı bir endüstri ortağıyla (örneğin marka, yapım şirketi, medya ortağı) çalışma kararınız ne kadar etkilenirdi?

%23 “Geçmişte bu temelde işleri geri çevirmiştik ve bu yaklaşımla da devam edeceğiz.”

%60 “Geçmişte bu tür ortaklarla çalışmayı reddetmedik ancak gelecekte bunu yapacağız.” 

%10 “Geçmişte bu temelde çalışmayı reddetmedik ve bu yaklaşımla devam edeceğiz.” 

%7 “Bilmiyorum.”

5. Karbon emisyonlarını azaltma veya dengeleme konusunda önemli ilerleme kaydetmediyseniz, 2030’da kurumunuzdaki personel sayısının ne kadar etkilenmesini bekliyorsunuz?

%58 “Personeli işe almak ve elde tutmak çok daha zor olacak.”

%29 “Personeli işe almak ve elde tutmak biraz daha zor olacak.” 

%10 “Personeli ne işe almak ne de elde tutmak zor olmayacak.” 

%3 “Bilmiyorum.”

Nicola Merrifield

Campaign Ayrıcalıklı İçerik Editörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 121. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...