Site icon Campaign Türkiye

Superbrands Türkiye, 2014’ün süper-markalarını açıkladı

Nielsen’in ölçümleri de dikkate alınarak Seçici Kurul tarafından belirlenen 134 markadan oluşan Superbrands Türkiye 2014 açıklandı. Araştırmanın sonuçları, bugün Divan Otel Elmadağ‘da gerçekleştirilen bir basın toplantısıyla açıklandı. Superbrands Türkiye’nin bu yılki listesinde yer alan 134 markanın 92’sini (%69) yerli markalar oluşturuyor.

Bu yıl listeye en çok Gıda ve İçecek Kategorisi’nden giriş olurken, ilk kez Paşabahçe, Uğur Derin Dondurucu, Ülker Çikolatalı Gofret ve Vakko gibi markalar listede yer aldı. Gıda ve İçecek Kategorisinin ardından listede öne çıkan kategoriler  Otomotiv, Elektronik-Telekomünikasyon, Finans-Sigorta, Kişisel Bakım-Temizlik ve İnternet Siteleri oldu.

Dünyada 88 ülkede gerçekleştirilen ve Türkiye’de 2005 yılından bu yana 2 yılda bir yapılan Superbrands araştırmalarında 2014 Seçici Kurulu, bu yıl da özellikle marka-markalaşma ile ilişkili iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları başkanlarından oluştu. Seçici kurulda yer alan isimler ise: Ali Cem İlhan (Yönetim Kurulu Başkanı, İDA), Başaran Ulusoy (TÜRSAB Başkanı),Bengi Vargül (KİD Yönetim Kurulu Başkanı), Celal Toprak (EGD Başkanı), Fügen Toksü (TÜHİD Başkanı), Hakan Güldağ (TOBB Başkanı), Hüseyin Doğan (BMD, Yönetim Kurulu Başkanı), Mehmet Tevfik Nane (AMPD, Yönetim Kurulu Başkanı), Murat Ersoy (TTYD, Başkanı), Sadettin Korkut (ASD Başkanı), Vahap Munyar (TGC Başkan Vekili) oldu.

Yemeksepeti 2014 yılının yükselen değeri olurken, Apple/iPhone, Arçelik, Audi, Facebook, Google, Güllüoğlu Baklava, hepsiburada.com, İstinyePark, Mercedes-Benz ve Volkswagen diğer yükselen markalar arasında yer aldı. Bu markalar içerisinde yer alan e-ticaret sitelerinin ve dijital marka sayısının artması dikkat çekerken, genç nüfusun geleneksel “Süpermarka” algısının değişmeye başladığı görüldü.

2012 yılında ilk on marka arasında yer alan ve 2014’te de ilk ondaki yerini koruyan markalar Audi, Google ve Magnum oldu. 2012 yılında Süpermarka’lar listesinde ilk 25’in 14’ü yabancı markalardı. 2014’te ise ilk 25’e daha fazla yabancı marka girdi.

2005 yılından bu yana süper markalar listesinde yer alan markalar ise Akbank, Arçelik, Arzum, Teknosa, Yurtiçi Kargo, Kurukahveci Mehmet Efendi, Pakpen, Pınar, Tamek, Türk Telekom ve Yapı Kredi oldu. Superbrands Türkiye temsilcileri Dilek Koç ve Gürkan Kınacı, 2010 yılında Süpermarka olan 41 markanın 2014’te listeye girememesi konusunda, “Her üç markadan biri tüketicinin zihnindeki zirve sürekliliğini kaybetti, bunun en büyük sebebi bu markaların iletişim çalışmalarına gereken özeni göstermemeleridir” yorumunu yaptılar.

18-30 yaş grubunun “Facebook“u kendi süper markası olarak gördüğü vurgulanırken bu yaş grubunda  öne çıkan diğer iki marka da Google ve Magnum oldu. Konuyla ilgili olarak, Nielsen Türkiye Satış Etkinliği ve Tüketici Araştırmaları Direktörü Didem Şekerel Erdoğan‘ın yorumu genç nüfusun tercihlerinin dijital markalara odaklandığı şeklinde oldu.

Google, araştırmanın yapıldığı İstanbul, İzmir ve Ankara illerinin tümünde süper marka oldu. Kadınların ilk üç süper markası, mutfak, çocuk ve ev işleri bağlamında “Boğaziçi Üniversitesi, Google ve Sabiha Gökçen Havalimanı” olarak sıralanırken; erkeklerde bu markaların otomotiv ve teknoloji ürünleri bağlamında “Facebook, Google ve Mercedes-Benz” olarak sıralandığı görüldü.

Son olarak, listede Kültür Sanat Kategorisi’nde özellikle iki markanın bulunması dikkat çekti. Sakıp Sabancı Müzesi ve Pera Müzesi bu yıl markalaşma konusunda yaptıkları çalışmalar ve yatırımlarla listede yer alan markalardan oldular.

Superbrands Türkiye 2014 – sektörel dağılımı

 

Superbrands Türkiye 2014’ün tam listesini Campaign Türkiye Şubat sayısında okuyabilirsiniz.

Exit mobile version