artwork

Storytelling değil Storyliving

2 yıl önce

0

Bugünlerin en çok konuşulan konusu Metaverse, hatta Facebook adını Meta’ya değiştirdi konuya verdiği önemi göstermek adına. Metaverse yeni nesil tüm deneyimlerin ve birçok alt universe’ün bir arada olduğu deneyim evreni benim için. Virtual Reality, Augmented Reality, Blockchain, NFT gibi birçok teknolojinin sizi tamamen sarıp sarmaladığı ve yeni bir gerçeklik içinde yaşamanızı sağlayan bir yeni evren. “Ready Player One” filmini seyrettiyseniz işte Metaverse tam olarak o.

Ve tabii ki bu dünya ile beraber hikaye anlatıcılığı da değişiyor. Artık buna “Storytelling” demek doğru değil, o yüzden de “StoryLiving” konsepti ortaya çıktı. Storyliving nedir? Hikayeyi anlatmak ve kullanıcının pasif bir şekilde seyretmesi yerine, hikayenin içinde yaşadığı ve hatta hikayeyi değiştirebildiği bir deneyim yaşamasına StoryLiving ya da “Hikayeyi Yaşamak” diyoruz.

Ready Player One’da beni en çok etkileyen örneklerden birisi Friends dizisinin bölümleri üzerine kurulmuş bir interaktif oyundu. Kullanıcılar dizi içerisinde bir karakteri seçip, direkt onun yerine geçiyor ve metinleri birebir okuyup, aynı performansı sergileyerek dizinin akışı bozulmadan tamamlamaya çalışıyorlar, bir nevi dizinin o bölümünü yaşıyorlardı. İnanılmaz değil mi?

Bir başka iyi örnek Augmented Reality ile yapılan dünya çapında hazine avları … Lokasyonlara bırakılan ipuçlarını Augmented Reality sayesinde bulup, binlerce insan beraberce dev bir bulmacayı çözmeye çalıştılar.

Yine Blockchain Gaming dünyasında da buna benzer kurgular görüyoruz, kullanıcıların oyunu değiştirdiği, hatta kontrol ettiği, kitlenin isteklerine göre organik şekilde hikayenin değiştiği, sonunun ne olduğunu kimsenin tam kestiremediği yepyeni deneyimler yaratılıyor şu an.

Rekabetin bu kadar yoğun olduğu, tüketicinin dikkatinin bu kadar dağınık olduğu pazarlama dünyasında, tüm odağın tek bir arayüze ( VR, AR gibi ) toplandığı ve tamamen gerçeklikten kopup başka bir gerçekliği taşındığımız “StoryLiving” inanılmaz bir fırsat olabilir. Her büyük marka artık kendi hikaye gerçekliğini ve kendi marka hikayesini bu yeni alternatif dünyada nasıl anlatacağını çözmek zorunda.

Yaşanmaya değer bir hikayeniz var mı ? Asıl soru burada işte.

 

Alemşah Öztürk
Reklamcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 117. sayısında yayımlanmıştır.