Site icon Campaign Türkiye

Squid Game sanat ve kültüre ilham veriyor

Bir süredir gündemde olan Netflix dizisi, kapitalizmin dehşetine tüyler ürperten bir bakış açısı sunmakla kalmıyor, sanatçılar ve yaratıcılara büyük ölçüde ilham veriyor.

Netflix yapımı Squid Game, yayın platformunda şimdiye kadarki en çok izlenen program haline gelerek, 111 milyondan fazla izleyici topladı ve şirket için tahmini 900 milyon ABD Doları değerinde bir kazanç elde ederek beklentileri aştı.

Kırdığı rekor bir yana Kore TV dizisi; moda, etkinlikler, sosyal medya trendleri ve sanat gibi alanları büyük ölçüde etkilemesiyle bir tür kültürel paradigma değişimini tetikledi.

Önce moda ile başlayalım. Programın başlamasından bu yana raporlar; retro esintili eşofmanlara, kırmızı işçi tulumlarına, beyaz slip-on spor ayakkabılara ve numaralı tişörtlere olan talebin hızla arttığını gösteriyor. Ayakkabı markası Vans’in verilerine göre; deniz mavisi renkli slip-on spor ayakkabı talebi haftalık %130 arttı.

Amazon ve Lazada gibi e-ticaret platformlarındaki perakendeciler de Squid Game’in bu yıl Cadılar Bayramı için büyük bir ilham kaynağı olmasını bekliyor, binlerce maske ve kıyafet stokluyor. İzleyiciler, programdaki korumaların taktığı maskeyi yaratmak için bir 3D yazıcıyı nasıl kullanabileceğine dair YouTube rehberi bile kullanıyor. Netflix, resmi bir Squid Game ürünleri serisini yayınlamış olsa da, bunlar dizi karakterlerinin giydiği kıyafetlerin taklidi değil.

Squid Game e-ticaret platformlarından ilham alan Cadılar Bayramı kostümleri. (Lazada)

Kore Sendikalar Konfederasyonu üyeleri, hükümetin işçi politikasına karşı düzenlenen bir miting sırasında Seul Belediye Binası’na yürüyüş için Squid Game’den kostümler giyiyorlar. (Getty Images)

Program aynı zamanda dünya çapında bir dizi etkinliğe ve pop-up’a ilham verdi ve hepsi de hayranları kendine çekti. Belki de en çok konuşulanı, Seul’ün Itaewon metro istasyonunda, dev bebek de dahil olmak üzere dizinin renkli sahnelerinin replikalarını içeren resmi bir Netflix pop-up’ıydı.

Dubai’de gerçekleşecek olan Expo 2020’de Korean Pavilion, dizide yer alan oyunların gerçek hayattaki versiyonlarını içerecek (kimsenin ölmemesi dışında). Saatlerce süren oyunların sergi ziyaretçilerini çekeceği söyleniyor.

Herhangi bir kültürel fenomende olduğu gibi sanat, yaratıcılık ve sosyal medya trendleri de takip edilmeli. Yaratıcı ajansların ve markaların büyük kitleyi yakalamak için zaman kaybetmediğini zaten gördük. Bu çabaların çoğu, markaların ürün veya mesajlarının bir uzantısı gibi görünüyor. Hong Kong Airlines ve Pepsi gibi markaların şeker üzerine kendi logolarını çizmesiyle Dalgona candy, en yaygın ilham kaynağı oldu.

Squid Game’deki Dalgona candy’den esinlenilerek Hong Kong Airlines tarafından ortaya konan bir görsel.

TikTok’ta meme’ler ve viral trendler bol. Örneğin; dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılar kendi çocukluk oyunlarının videolarını yaptı. Animatronik robot bebeğin ellerini sallarken dans ettiği bir video, TikTok’un ötesinde diğer platformlarda da yankılandı.

Aslında dizi dünyanın dört bir yanındaki gençlerden ve çocuklardan o kadar çok ilgi gördü ki bazı ülkelerdeki okullar, velilere dizinin şiddet içeren doğası hakkında uyarıları aktardı. Tüm bunlar bizi meraklandırıyor: Squid Game’in sahip olduğu gibi zamanın ruhunu yakalayan başka bir yayın içeriği görecek miyiz?

Exit mobile version