artwork

Sosyal medya değişiyor

4 yıl önce

0

Sosyal medya platformları değişiyor. Tik Tok gibi yeni sosyal medya platformları ortaya çıkıyor ve görülüyor ki uzun süre de oyunda kalacaklar. Instagram gibi eski oyuncular ise uygulamalarını özel ve eşsiz kılan özellikleri yeniden değerlendiriyorlar.

Tik Tok gibi yeni sosyal medya platformları ortaya çıkıyor ve görülüyor ki uzun süre de oyunda kalacaklar. Instagram gibi eski oyuncular ise uygulamalarını özel ve eşsiz kılan özellikleri yeniden değerlendiriyorlar.

Kullanıcılar, kendileriyle aynı ilgi alanlarına sahip insanlarla iletişim kurmak için dikkatlerini daha dar alanlara kaydırıyor.

Bütün bu değişimlere rağmen sosyal medya kullanımı ve zihinsel iyilik hali arasındaki problemli ilişki hiçbir zaman değişmedi.

Sosyal medya platformları, geçtiğimiz on yıl boyunca kullanıcılar ile etkileşim içinde olmamız ve sınırsızca aşağıya kaydırarak keşfetmemiz için bizleri teşvik etti. Bunun sonucunda da görüldü ki sosyal medyayla olan ilişkimiz aslında hiç de sağlıklı değil. İnternet trollerinin ve platformlar üzerinden kitlelere yayılan negatifliğin kullanıcıların ruhsal sağlığı üzerindeki etkisi, bu günlerde her zaman olduğundan daha fazla çekiyor.

Yeni bir sosyal çağa geçtiğimiz bu günlerde durup üzerinde düşünmemiz gereken birkaç şey bulunuyor: şimdiye kadar ne öğrendik, bundan sonra ne yapabiliriz, iyiliğimiz için nelerden vazgeçebiliriz?

Anlamlı Değerlendirmeler

Sosyal medyanın “eski oyuncuları” Facebook, Instagram ve Twitter sorunları ele alma konusunda oldukça ilerleme kaydetti. Instagram, veri değerlendirmeyle ilgili zorluklarla baş etmekte en önde gidenlerden biriydi: “beğen” sayısını gizlemek, takipçi sayılarını daha az belirgin hale getirmek ve “yakın arkadaşlar” özelliğini kullanmak önlemlerinden birkaçıydı.

Fakat bu çok da yeni bir fikir sayılmazdı. 2012 yılında sanatçı Ben Grosser bir sosyal deneyin parçası olmak üzere Demetricator’u yarattı. Bu uygulamaya göre bir paylaşıma gelecek otuz beğeni, miktar belirtmeyen “insanlar bunu beğendi” ifadesi ile görünecekti.

“Beğeniler”, paylaşımlar ve görüşler gibi büyüklük değeri olan anlamsız göstergelere dayanarak kendinizi nasıl değerlendirdiğinizi fark edebiliyor musunuz?

İyi ve kaliteli zaman

Sosyal medya platformları zaman öldüren insanların gerçek silahlarıdır. Ancak sınırsız kaydırma imkanı herkes için iyi olmayabiliyor. Gün içinde genellikle beynimizin anlayabileceğinden çok daha fazlasını tüketiyoruz.

Örneğin Instagram “Hepsini gördün” uyarısını kullanıma sürerek sonsuza dek kaydırma alışkanlığımızı değiştirme yönünde büyük bir adım atmıştı. Bu, çevrimiçi geçirdiğimiz zamanı daha akıllıca hale getirme yönünde yapılmış önemli bir girişimdi.

Bu güncelleme, sayfa akışımızdaki her şeyi tüketmek için duyduğumuz zorunluluk hissine karşı kesin bir uyarıydı ve daha önce gördüğünüz gönderiler arasında gezinmekten daha iyi bir “akılsızca” tanımı da yoktur.

Dikkat çekmek

Platformların bazı konulara öncülük etmesi bir şey, ancak markaların da bu sorunları ele alma sorumluluğu olduğunu vurgulamakta fayda var.

Sosyal medya endüstrisi olarak, dünyaya sunduğumuz şeyler için bir adım atıp daha “amaç ve anlam taşıyan” işler yapmalıyız. Sosyal içerik artık sadece dikkat çekmekle ilgili değil; artık ilgiyi ve dikkati kazanmak zorundasınız. Kitlenizin sizin için harcadığı vakti her zaman iyi bir şekilde geçirdiğinden emin olun.