artwork

Sosyal mafya, yumurta ordusu, takipçi kalitesi

12 yıl önce

1

Dijital pazarlama baş döndürürcü bir hızla büyüyor. Son yıllarda bunda aslan payı da sosyal medyaya ait. Milyarlarca dolar değerinde sosyal ağlar, markalara hizmet veren uzmanlaşmış ajanslar; takip, analiz ve değerlendirme amaçlı teknoloji ve platform sağlayıcıları ve tabi ki ‘süperstarları’ ile sosyal medya artık yadsınamaz bir fenomen. Büyüme hızı ve ortadaki rantın büyüklüğü, bilgi ve tecrübe eksikliğiyle birleşince her işte olduğu gibi sosyal medyada da bir karaborsa ve mafya ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor. Daha önce Twitter ‘trending topic’lerinin nasıl manipüle edilebileceği, bazı şirketlerin nasıl alenen takipçi satın aldığı hakkında yazılar yazmıştım.

Bu konu özellikle son çeyrek SEC bildiriminde hesaplarının %8.7′sinin (83 milyon) sahte olduğunu açıklayan Facebook’la tekrar alevlendi. Hemen ardından Barracuda güvenlik şirketi de Twitter’la ilgili bir infografik yayınladı. Burada bir günde %17 takipçi kazanan ABD başkan adaylarından Mitt Romney‘nin sahte Twitter takipçileri, belki biraz da de ABD başkanlık seçimlerinin gerektirdiği bel altı rekabet baskısıyla masaya yatırılmıştı.

Son olarak FastCompany’de 13 Ağustos’ta yayınlanan bu makaleyle Pandora’nın kutusu hiç kapanmamak üzere açılmış görünüyor. Makaleye esin kaynağı StatusPeople uygulaması sayesinde başta kendinizin olmak üzere istediğiniz her Twitter hesabının takipçilerini analiz edebiliyorsunuz. Uygulama Twitter API’sini kullanarak 500 adetlik bir takipçi örneklemi üzerinden belirli bir algoritmaya göre takipçilerinizin ‘fake’, ‘inactive’ ve ‘good’ olarak yüzdesel dağılımını veriyor. Elbette ilk akla geleceği şekilde uygulamada bir örneklem söz konusu olduğu için çok takipçili ‘megastar’ hesaplarda bu uygulamanın pek de sağlıklı sonuç vermeyebileceği söyleniyor.

Dünya çapında ilk 50 Twitter hesabı 7 milyon ila 28 milyon takipçi arasında değişiyor, takipçilerin ‘rasgele’ alınması kaydıyla* 500′lük bir örneklem pekala yeterli olabilir. Örneğin Lady Gaga‘nın 28 milyon 340 bin takipçisi var ve StatusPeople bunların %43′ünü ‘fake’ olarak değerlendirmiş. Dünyayı üzerine kurduğumuz (!) istatistiksel örneklem hesabına göre, %95 güven seviyesinde 500 rasgele takipçiden oluşan bir örneklemle Lady Gaga’nın takipçilerinin %43′ünün +/-%4.34 hata payıyla (%38.6 ila %47.34) ‘fake’ olduğunu varsayabiliriz.

Elbette burada ‘fake’ tanımı da önemli. ‘Fake’, yani sahte diyerek töhmet altında bırakmak yerine ‘kalitesiz’ veya ‘çömez’ demek belki de daha doğru. Bunların hepsi satın alınmış demek son derece yanlış olur. Zira ’rich-get-richer’ (para parayı çeker) prensibinden hareketle, spam robotları taze ‘yumurtalarına’ sıklıkla ve ağırlıkla takipçi sıralamasında ilk 100 veya ilk 500′de yer alan hesapları takip ettiriyorlar. Yani siz ‘çok popülerim kahretsin’ diye gerim gerim gerilirken aslında etki alanınızın büyük bir kısmı belki ‘egg troopers’ yani robot yumurtalar ordusu oluyor… Siz de kaçınılmaz olarak bir nevi ‘robot mıknatısı’ olmuş oluyorsunuz.

Klout, PeerIndex, Kred gibi özel algoritmalarla sosyal medyada ‘influence’ score açıklayan uygulamaların da bugüne dek takipçi kalitesine bu perspektiften baktığını sanmıyorum.

Sahte/kalitesiz/çömez hesap tanımına gelince bunu aşağı yukarı şu şekilde tanımlayabiliyoruz:

  • oldukça ‘az’ veya ‘hiç’ takipçisi olmayan
  • çok kişiyi takip etmesi
  • oldukça yeni yaratılmış taze hesap olması
  • oldukça az sayıda, çoğunlukla otomatik görünümlü tivitleri veya sadece RT’leri olması
  • profil fotoğrafı yumurta veya şüphe uyandıracak şekilde seksi bir kadın olması

Bunun yanı sıra FastCompanySeth GodinMalcolm GladwellAlex Bogusky gibi yüksek takipçili ancak takipçi devşirmeye tenezzül etmeyen veya belki de ‘robot mıknatısı’ olmayan güvenilir hesaplarda sahte oranının %10′un üzerine çıkmamış olması StatusPeople algoritmasının ve süreçlerinin güvenilir olduğu izlenimini yaratıyor.

Cem Yılmaz’ın Twitter takipçilerinin yarısı ‘sahte’

Biliyorum, gazeteciler 3-5 güne kalmaz böyle bir başlık atarlar, önceden uyarayım. Türkiye için SocialBakers‘ın listelediği ilk 50-55 Twitter hesabına bakınca kalitesiz takipçi oranı %32. Bu oran ilk 20 hesap için %43, ilk 10 için ise %39. Türkiye Twitter hit listesinin en tepesinde oturan 2 milyon 600 bin takipçili Cem Yılmaz‘ın (@cmylmz) %52 sahte/kalitesiz/çömez (1 milyon 380 bin) takipçisi varken, şaşırtıcı şekilde bu oran 687 bin takipçili Erol Köse’de (@drerolkose) sadece %11. Dünya çapında ilk 20′de ‘kalitesiz’ takipçi oranı ortalama %39.5, Obama‘da %41, Mitt Romney’de ise sadece %12.

Eğer Twitter’ın piriyim, sosyal medyanın kralıyım diyecek kadar iddialıysanız, niceliğe değil, niteliğe odaklanmalı, şüpheli yumurta ve robotları spamlayarak takipçi kalitenizi elden geldiğince belirli bir seviyede (maksimum %20 ‘fake’) tutmanız şart. Aşağıdaki listedeki hesapların sonbaharda ciddi bir okula dönüş temizliği yapmalarını tavsiye ediyorum.

Tekrar ediyorum asla bu listedeki herkes takipçi satın almış diye düşünülmemeli, gerçek hayattaki gibi ünlü olmanın dayanılmaz ağırlığı ile (yan cebime koy) hayran tacizinden sokakta yürüyemeyen, paparazzilerin saldırısına uğrayan sanatçılardan farklı değil durum. Özellikle spam robotları tam anlamıyla bar çıkışına üşüşsen paparazzi fotoğrafçılarına benzetebiliriz. Bir de elbette gerçek hayatta sokakta bile ‘yumurta kafa’ olarak dolaşan bir kitle var ki onlar da ister istemez sizi takip ediyorlar ve buraya ‘fake’ olarak yansıyabiliyorlar. StatusPeople’da düşük kaliteli takipçi bazı olanlar arasından sahtecileri tespit etmek için TwitterCounter.com kullanılabilir. Burada istediğiniz hesabın zaman içinde günde kaç takipçi kazandığını görebiliyorsunuz, şüpheli sıçramalar ve lineer artışlar hemen göze çarpıyor.

Yine değerlendirme açısından StatusPeople’ın verdiği ‘good’ yüzdelerinden hareketle ‘absolute good’ takipçi sayılarına odaklanmakta fayda var. İlgileşim oranları (engagement ratio) bu mutlak değer üzerinden daha gerçekçi olacaktır.

Takipçi kalitesi analizi için Followerwonk.com öneriyorum. Çok takipçili hesaplar için paralı bir hizmet olsa da repütasyonunuzu korumak için önlem almadan bu analize değeceğini düşünüyorum. Temizlik için de bir çok sosyal medya pazarlama platformu (bunları da vakit bulunca yazacağım) belirli filtre ve kurallarla toplu takipçi yönetimi imkanı sağlıyor. Yani bahanesi yok, temizlik adeta vileda kadar pratik.

Siz siz olun, sosyal mafyaya para kaptırıp takipçi satın almayın. Astarı yüzünden pahalıya gelebilir. Yumurta ordularının (egg troopers) sizi takip etmesine de sakın göz yummayın.

*StatusPeople uygulamasının Twitter API’sinden 500 takipçiyi rasgele alıp alamadığının konfirmasyonunu bekliyorum.

** Hilal Cebeci’nin hesabı kilitli olduğu için StatusPeople değerlendirmesinde çıkmıyor. (Temizlik tamamlanana kadar iyi bir yöntem olabilir.)

Cem Argun / adafter.com 

——————————————————————————————————————-

Cem Argun Kimdir?

20 yılı aşkın bir süredir reklam ve pazarlama dünyası içinde olan Cem ARGUN, uluslararası ajanslarda konvansiyonel reklamcılıkla başladığı kariyerinde internet teknolojilerinin reklam ve pazarlama dünyasını kökünden değiştireceğine olan inancıyla hızla izinli pazarlama ve dijital pazarlama alanlarında uzmanlaşmıştır. Bugüne dek bir çok inovatif proje ve girişime öncülük eden Argun sektörün topyekün dijitalleşmesi ve sosyalleşmesi gerektiğine inanmakta ve halen dijital pazarlama, sosyal medya ve e-ticaret alanlarında danışmanlık yapmaktadır.

Twitter: @cargun