Site icon Campaign Türkiye

Sofistike bir kültür oluşacak

Ülkemiz genç nüfusun fazla olduğu, dinamik, teknolojiyi takip eden ve bu noktada yeniliklere açık bir ülke. Özellikle son dönemde oyunlarla büyüyen, oyun oynamayı günlük rutinin bir parçası haline getiren, izledikleri içeriklerden dinledikleri müziklere kadar bu dünyadan esintiler taşıyan içeriklerden keyif alan bir jenerasyon mevcut. Bu anlamda oyun sektöründe Türkiye önemli bir potansiyele sahip ve rakamlar da bunu kanıtlar nitelikte. Bugün Türkiye’de 1 milyar dolar seviyesine ulaşan bir pazar oluşmuş durumda. Oyuncu sayısı ise 32 milyondan 36 milyon seviyesine ulaştı. Ülkemizde dijital oyunlara olan ilgi her geçen gün artıyor ve Türkiye bu pazarın önemli bir parçası olma yolunda hızla ilerliyor.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insanların salgın yüzünden evlere kapanması dijital oyunlara ilgiyi artırdı.  Araştırmalara göre; global oyun pazarı 2020 yılında %9,3 büyüyerek 160 milyar dolara ulaşırken, mobil oyuncu sayısı 2,7 milyar olarak belirlendi. Newzoo raporuna göre; 2021 yılı sonunda ise pazar hacminin 175,8 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor. Yapılan araştırmalarda toplam oynama süresi, bir oturum boyunca oynama süresi ve oyun içi satın alımların dünya çapında arttığını görüyoruz.  Ayrıca pandemi döneminde oyun içi alışverişlerin arttığını biliyoruz. Pandemiden öncesine kıyasla oyuncuların %37’si şimdi oyuna daha fazla para harcadığını; yaklaşık üçte biri, oyun içi satın alım yaptığını ve dörtte biri, yeni oyun satın aldığını söylüyor. 

Dışarıda gerçekleştireceğimiz fiziksel aktivitelerin artmaya başlamasıyla elbette bu ivmede bir azalma söz konusu olabilir ancak yine de oyun oynayan kişi sayısı, oyunda geçirilen süre, yapılan harcamalar gibi konularda pandemi öncesine kıyasla artışın devam edeceğini düşünüyorum. Global düzeyde yapılan araştırmalara göre; pandemi sürecinde oyun oynamaya yeni başlayanların %40’ından fazlası oynamaya devam edeceklerini söylüyor. Oyun sektörü, bu zorlu süreçte yıldızı parlayan alanlardan biri olarak gündelik hayatın içerisine iyice yerleşti. Dolayısıyla sektördeki bu büyüme dönemsel olarak bazı sektörlerde gördüğümüz bir “balon”un aksine, oyunlarla ilgili pek çok trendi başlatan, espor tarafıyla da dev markaları içine çeken, ayakları yere basan bir gerçeklik durumunda.  

Oyun sektörü her ne kadar COVID-19 nedeniyle yeni ürün ve platformların çıkması konusunda biraz yavaşlamış olsa da hala en hızlı çeşitlenen/gelişen sektörlerden. Oyun tasarım şirketlerinin dünyada ve özellikle ülkemizde de artmasıyla birlikte yatırımcıların yoğun ilgisi ile karşılaşıyoruz. Sektöre gelen bu destekler pozitif etki ederek oyunların gündelik hayat içerisinde daha fazla girmesini sağlıyor. Özellikle son dönemde oyunların eğlence sektöründe fazlasıyla yer bulması da genişleyen etkiye güzel bir örnek. Netflix’te yayınlanacak olan Arcane Animasyon filmimiz bizim de bu konuda oyunu merkeze alan bir eğlence şirketine dönüşmemize güzel bir örnek. Oyun geliştiricilerinin yanı sıra teknolojik ilerlemelerle birlikte gerçeğe çok yakın deneyimlere ulaşabilmek mümkün. VR teknolojileri ile oyundan fazlasının evlerimize girmesi, mobil cihazların performanslarının üst düzey konsollara yaklaşması, farklı platformların erişilebilirliği artırması ile oyun-eğlence-film-müzik-içerik bir araya gelerek yeni neslin kendine has bir kültür oluşturmasını da sağlayacak. 

Değerlerimizin başında “dünyanın en oyuncu odaklı şirketi” olmak geliyor. Yaptığımız her işte, attığımız her adımda bu değerle hareket ediyoruz. Her bir çalışanımız aynı zamanda iyi bir oyuncu da olduğu için kitlemizin ne istediğini çok daha iyi anlayıp aksiyon alabiliyoruz. Şirketimizi oyunu merkeze koyan bir eğlence şirketi olarak konumluyoruz. Riot Games olarak, halihazırda oyuncuların beğenisine sunduğumuz 5 farklı oyunumuz, belgesel, anime dizisi gibi medya projelerimiz, sanal müzik grubumuz, çizgi romanlarımız, binleri bir araya getirip, milyonları ekran başına toplayan dev espor organizasyonlarımız ile dünyanın en büyük eğlence şirketlerinden biriyiz. Hayatın her alanına dokunan, yeni nesle uygun içerikler üreten, oyunu merkezde tutan ve bunu herkes için farklı eğlence türleri olarak servis edebilen bir şirket olarak yolumuza devam ediyoruz. 

Özellikle son 2 yıl bizim için pek çok yeniliğe imza attığımız, yeni ürünlerimizi oyuncularımızla buluşturduğumuz, oyun şirketinden eğlence şirketine dönüşme noktasında büyük ilerlemeler kaydettiğimiz bir yıl oldu. Riot Games olarak bu dönüşüm yolculuğumuzun sebebi olan oyuncularımıza ve bizi yalnız bırakmayan topluluğumuzun her üyesine teşekkür ederiz. Yalnızca bir oyun şirketinden çok daha kapsayıcı işler yapmaya, oyuncularımızla her daim iletişim halinde kalarak onların istekleri doğrultusunda hayatımıza yenilikler katmaya devam edeceğiz.

Erdinç İyikul

Riot Games Türkiye Ülke Müdürü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version