Site icon Campaign Türkiye

Ses’leri dinlemek ve DNA’larımız

Antropologlar ve psikologlar, güncel bilimsel veriler ışığında anlamsız bulsa da “İnsanın özellikleri yaradılıştan (nature) mı gelir, yoksa çevresinin etkisiyle mi (nurture) şekillenir?” sorusu hâlâ siyasal ve sosyal bilimlerin merkezindeki tartışmalar arasında yer alır. John Locke, insanı tanımlayan özelliklerin sadece çevreyle şekillendiğini ortaya koyar. Ben de naif olmakla birlikte, Locke’un izinden giderim.

Biraz açmak gerekirse yetenek, teknoloji kullanımı ve inovasyonun değerlendirildiği Küresel Yaratıcılık İndeksi’nde (GCI) Türkiye’nin Peru, Suudi Arabistan veya Trinidad Tobago’nun gerisinde olmasının nedenini genlerimizde aramam. OECD’nin verimlilik sıralamasında Türkiye’nin Yunanistan, Portekiz veya Slovenya’nın ardından gelmesinin, toplumsal kaderimiz olduğuna inanmam. GEM Raporu’na göre, %8,6’lık girişimcilik aktivitesiyle Türkiye’nin Guatemala, Trinidad Tobago (tekrar) ve İran’dan daha az girişimci bir toplum olmasını DNA’mıza bağlamam.

Kısacası daha verimli, daha yaratıcı, daha inovatif, daha girişimci ve küresel düzlemde daha itibarlı bir toplum olabilmemiz için kendimize olan bakış açımızı değiştirip “çevremizi” daha iyi hale getirmemizin yeterli olduğuna inanırım.

Biraz klişe gibi gelebilir fakat Türkiye’nin yaş ortalamasının 29,7 olduğunu hatırlatarak, gençlere odaklanmamız ve onların “çevrelerini” değiştirmemiz şart… Onları daha fazla realiteye hazırlamak, eğitmek ve bunun için de onlardan kopmamak ve onları daha fazla dinlemek gerekiyor.

Gençlerin seslerini daha çok duyurmalarını, onları daha iyi anlamamızı ve belki de gelecekte hep birlikte onların “çevresini” daha iyi hale getirmemize destek verecek yeni bir girişim başlatıyoruz. The Voice adlı yeni bölümümüzde gençlerin markalara, iletişime, iş dünyasına ve pazarlamaya bakışlarını yansıtmalarını sağlayacak yeni bir alan açıyoruz. Semih Yalman’ın önderliğinde her ay klavyeyi gençlere bırakıyoruz. Kimi zaman acımasız eleştiriyor olsalar da onların sesine kulak verin, onları dinleyin, onları anlayın ve onların “çevrelerini” değiştirecek adımlarınız için düşünmeye başlayın.

Tolga Tuna
Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

Exit mobile version