artwork

Sektöre yön veren, mobil

3 yıl önce

0

83 milyonu aşkın nüfusu bulunan ülkemizde toplam 36 milyon oyuncu bulunuyor; 35 milyonu mobil, 22 milyonu bilgisayar, 17 milyonu konsol. 2020’deki toplam oyuncu hasılatı ise 880 milyon dolar civarında. Türkiye 2020’de mobilde PUBG Mobile, Brawl Stars, Garena Free Fire, Kafa Topu 2, ROBLOX, 101 Okey Plus, Mobile Legends Bang Bang, Lords Mobile gibi Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA tarzı oyunları tercih ederken, hyper-casual ve puzzle oyunları genel oyuncu kitlesinin tercihi oldu.

Çevrim dışı etkinler, yerini çevrim içi turnuvalara bıraktı. Düzenlenen sayısız turnuva, oyuncular ve aynı zamanda markalar için yeni bir dünya yarattı. Esporun çehresi değişti ve gelişti. Takım sayısı ve sponsor markaların sayısı da arttı. 5,5 milyona yakın espor sever, ekosistemi beslemeye devam ediyor.

En önemlisi ise; oyun sektörü en fazla yatırım alan sektör oldu. Türkiye’nin ilk unicorn’u bir oyun firması oldu: Peak Games. Kısa sürede başarı yakalayan ve hisse satışı gerçekleştiren Rollic Games gibi firmalar ve üst düzey kalitede (AAA) oyunlarla yarışacak seviyede satış desteği bulan PC oyunu Mount & Blade Bannerlord tüm gözlerin oyun sektörüne yönelmesine sebep oldu. Hyper-casual oyunlarda ülkemizin üretim hızı ve kalitesi arttı, Sadece 2020 yılında 22’nin üzerinde oyun geliştirme şirketlerine yatırımlar yapıldı.

Bu dönemde oyun oynama sürelerinde %30 artış yaşandı. Pandemi etkisi altında geçen 2020 yılında daha önce hiç oyun oynamayan kişiler dahi oyun oynadı. Farklı yaş kitlelerinden yeni oyuncular oyuna başladı, hem de oyunlar için yapılan harcamalarda artış oldu.

Dünyadaki birçok olumsuz gelişmeye rağmen 2021 yılında küresel oyun pazarının 170 milyar doların üstünde bir gelir elde edeceğini düşünüyoruz. Geride bıraktığımız 2020’de ise küresel oyun pazarı 175 milyar doların üzerindeydi. 2020’den 21’e geçişte küçük bir düşüş yaşıyor sektörümüz. Bunu da çok olağan karşılıyoruz; bu düşüşün temel nedeni pandeminin ilk şokunun atlatılması diyebiliriz. Öngörülerimiz, 2019 ve sonrası için hep istikrarlı büyüme idi. Pandeminin oyun pazarındaki etkisi, bu büyümenin bir bölümünün 2020’de önden yüklenmesi gibi oldu. Bu yıl ise biraz daha stabil dengeyi sağlayıcı bir yıl olacak.

Tüketici ve üretici bazında baktığımızda bu dönemin bazı ufak dezavantajlarını da yaşadık;

  • Bu süreç tüm iş hayatımızı ve çalışma şeklimizi değiştirdi, Home-Office sistemine geçtik. Özellikle AAA dediğimiz ve arkasında çok büyük ekiplerin çalıştığı üst düzey kalite PC ve Konsol oyunlarının yapım süreleri uzadı veya bu tarz oyunların çıkış tarihleri ertelendi: Uzaktan çalışmanın dezavantajları.
  • Küresel çip sıkıntısı, yeni nesil konsollar ve üst düzey PC’ler için gerekli hardware ürünlerinin tedariğinde kısmen zorluklar çıkardı.

Şu an hepimiz için belirsiz bir durum var, pandemi süreci ne zaman bitecek ne zaman gerçekten sosyal hayatlarımıza dönebileceğiz gibi… Eğer ki bu süreç bir an önce biterse, büyük ihtimal kişisel olarak da harcama alışkanlıklarımız yine değişecek, pandemi döneminde oyunlar için yaptığımız harcamalarımızın bir kısmını diğer sosyal faaliyetlerimize harcamaya devam edeceğiz. Bu durumda ufak bir gerileme yaşanacaktır ciro olarak ama oyuncu bazında bir gerileme olmayacaktır.

Sektöre yön veren ana etmen mobil. Mobil oyun, önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyen segment olacak sektörümüzde; inanılmaz bir hızda büyüyor ve bu büyümeyi durdurmak neredeyse imkânsız. 2021’de küresel anlamda total global gelirlerin 90 milyar dolardan fazlasını mobilden bekliyoruz.

Bu yükselişi durdurabilecek ve bu kadar yaygın kullanımı olan bir teknoloji şimdilik ufukta gözükmüyor. Çünkü mobil oyun zaman ve mekân bağımsız her an, her yerde. Artık günümüzde en önemli kavram zaman ve hız. Mobil segment, teknolojiyi ve dijital gücü, hızlı ve inovatif bir şekilde kullanıyor. Bu yüzden hep bir adım önde.

Gaming in Turkey olarak yaklaşık 6 senedir faal olarak Türkiye ve Orta Doğu’da oyun ve espor üzerine çalışmalar yapıyoruz. Tamamen bu olana odaklanmış bir ajansız. Neredeyse pazarımıza girmek isteyen her oyun firması ile farklı pazarlama projelerinde çalışıyor ve markalarını oyuncularımızla buluşturuyoruz. Aynı zamanda sadece oyun firmaları değil, bu sektöre yatırım yapmak isteyen markalarla da çalışıyoruz. Gaming in Turkey olarak Coca-Cola’nın 25 ülkedeki resmi oyun ve espor ajansıyız. Amacımız ise; kısa süre içinde Gaming in MENA ve Gaming in EU yurt dışı ofislerimizi açmak, alanımızı genişletmek ve aynı zamanda kendi oyunlarımızın üretimine de başlamak için oyun stüdyomuzu kurmak. 5 senedir de ücretsiz bir şekilde Türkiye Oyun Sektörü Raporu yayınlıyoruz ve tüm detaylarına kadar herkes ile paylaşıyoruz. Hem kendimizi güncel tutuyor hem de sektörümüzü herkese en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz.

Ozan Aydemir

Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...