Site icon Campaign Türkiye

Sektörde yetenek var ama ne kadar korunabiliyor?

Günümüzün en önemli pazarlama profesyonellerinden biri olan Airbnb CMO’su Jonathan Mildenhall’ın anlamlı bir sözü var: “Gelecek, dışarı çıkıp onu yaratma cesareti gösterenlere aittir. Geçmişe odaklananlara değil.”

Cesaret elbette tek başına yeterli değil. Cesur adımların uygun stratejilerle ve aksiyon adımlarıyla doldurulması gerekiyor. Peki geleceğin markalarını, geleceğin ajanslarını, geleceğin yaratıcı fikir platformlarını, geleceğin girişimlerini inşa etmek için neye ihtiyaç var? Cevabı basit ve tek: Yetenek…

İnsan üzerine kurulu olan yaratıcı endüstrimizde yeni yetenekleri kurum bünyelerine katmak kadar, var olan yeteneklerin korunması da önemli.

Campaign’in ABD edisyonunun Eylül sonunda tamamlayarak yayınladığı, yaratıcı endüstriler odaklı araştırması önemli işaretler veriyor. Gelin hızlıca göz atalım:

• Moral seviyesinin düşük olduğu kurumlarda çalışanların %70’i kendilerine aktif bir şekilde yeni iş bakıyor.

• Moral ve motivasyon seviyesinin yüksek olduğu ajans/kurumlara kıyasla, düşük olanlarda işten ayrılmak isteyenlerin oranı 3,5 kat daha fazla.

• Ajanslarda çalışanların sadece %29’u kurum içi moralin yüksek seviyede olduğunu düşünüyor.

Campaign US’in araştırması Türkiye’de yapıldığında muhtemelen oranlarda birtakım farklılıklar çıkacaktır. Yaratıcı endüstrilerde çalışanların moralini düşüren nedenlerde ise pek farklılık olmayabilir. Gelin aynı araştırmadan devam edelim ve negatif faktörlere bakalım:

• Yüksek ego ve benmerkezci davranış biçiminin kurum geneline yayılması

• Aceleye getirilen projeler/kampanyalar

• Kötü planlanan projeler

• Stratejisi hatalı kurgulanan veya yönü belli olmayan projeler

• Ayrımcılık, seksizm

Şimdi gelelim moral ve motivasyon seviyesini artıran faktörlere:

• İş ile özel yaşam dengesi ilk sırada yer alıyor.

• Çok yakın bir şekilde, yapılan işten tatmin olmak ikinci sırada bulunuyor.

• Üçüncü sırada ise ve çok ciddi bir farkla, maaş/ücret yeterliliği var.

Graceblue CEO’su Jay Haines araştırma hakkında şu yorumu yapıyor: “Yaratıcı endüstrilerde, güçlü liderlik, doğru hedefler ve taş gibi güçlü bir kurum kültürü olduğu zaman çalışılan fazla saatler, mesai ve iş/yaşam dengesi de önemini yitiriyor.”

Ülkemizde genç yeteneklerin endüstriye katılmasında bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Aksini düşünenlerin, Junior by Campaign’in sayfalarına katkı sağlayan cünyırların yazı ve çizimlerine göz atmasını öneririm. Yeteneklerin korunması konusunda ise yöneticilerin “Bütçeler çok düşük, bu maaş seviyelerimizle insanlarımızı ancak bu kadar mutlu edebiliyoruz” argümanlarını gözden geçirmelerinde fayda var.

Keyifli okumalar,

Tolga Tuna

Campaign Türkiye Genel Yayın Yönetmeni

@tolgabigkahuna

 

 Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye dergisi Ekim 2015 sayısında yayımlanmıştır.

 

Exit mobile version