artwork

Seçimler ve doğrudan pazarlama

9 yıl önce

0

Partiler ve liderler gerek kendilerini gerekse programlarını bir ürün, bir marka olarak konumlandırıp nihai kampanyalarını geleneksel mecralar ve doğrudan pazarlama faaliyetleri ile eşgüdümlü olarak sunuyorlar. 7 Haziran seçim sürecinde özel sektörün yürüttüğü doğrudan pazarlama kampanyaları ile yarışan kampanyalar görebilme şansı bulduk. Her parti bu konuda çalışmaları gerçekleştirmesine rağmen sayılarla açık ara önde olan AK Parti’ydi.

AK Parti, 25 Nisan – 6 Haziran arasında 42 günde 81 ilde 100 miting etkinliği gerçekleştirdi. 2 roadshow tırı, 3 otobüs ve sahne sistemleri ile illere göre 50-150 personel ile gerçekleşen etkinliklerde milyonlarca kişiye ulaşıldı.  Özel sektörle karşılaştırdığımızda şimdiye kadar benzer donanım ve ekiple yapılan en büyük roadshow Profilo için gerçekleştirilmiş ve 3 yılda 81 ile gidilmişti. Bütçe dağılımlarına baktığımızda geleneksel mecralar halen en büyük payı alsa da görülüyor ki halkla doğrudan temas kurulan mitingler, esnaf ziyaretleri vb. ana taşıyıcı oluyor.

Partiler diğer bir doğrudan pazarlama aracı olarak sosyal medya ve interneti de oldukça verimli kullanıyorlar, bu mecralarda da odak noktası ve taşıyıcı unsur liderler oluyor. Twitter takipçileri karşılaştırıldığında seçim sıralamasına paralel bir yükseliş söz konusu HDP 1.110.000, MHP 2.030.000, CHP 3.310.000, AK Parti 3.330.000 takipçiye sahip. Geçmişte parti içinden yürütülen bu hesaplar son dönemde kurulan ve şirketleşen özel merkezler veya sektörde hizmet veren dijital ajanslar yoluyla gerçekleşiyor. Ak Parti’ni kampanya süresince sosyal medya ve dijital ayağını yürüten yeni oluşum Dijital Ofis kampanya süresince 7/24 200 kişilik bir ekiple hizmet üretti.

İletişimde tüm dünyada yükselen trend olan doğrudan pazarlama Türkiye’de de geleneksel mecralardan aldığı payı artırırken, siyasal kampanyalara yansımasının da buna paralel olduğunu gözlemliyoruz.

 Kenan Yaşar Eski

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye dergisi Ağustos sayısında yayınlanmıştır.