artwork

Sanal alemden artık daha çok korkuyoruz

9 yıl önce

0

UM, sekiz yıllık global sosyal medya takip deneyimi sunan küresel sosyal medya takipçisi Wave‘den aldığı en son yıllık bilgileri açıkladı. Sekizincisi yapılan Wave 8‘in başlığı İçeriğin Dili olurken, araştırmada elde edilen sonuç, “Markalar tüketicilerin neden içerik paylaştığını anlamadıkça pazarlama dünyasının herkesin diline dolanan favori sloganları asla canlılığını koruyamayacak” oldu.

Dünya çapında 65 ülkeden 50.000’den fazla insanın katıldığı Wave 8 – İçeriğin Dili adlı çalışma, insanların paylaşmak istediği ‘sosyal varlık’ olarak görülen içeriğin gücünü anlamanın daha güçlü sosyal stratejilerin yaratılmasına giden anahtar olduğunu ortaya koyarken, üç temel öngörü baz alındığında bu çalışmalar markalara açık bir yol haritası sunabiliyor.

Araştırmada temel öngörüler ve yol haritaları şu şekilde sıralandı:

– İçeriğin ‘sınırlarını zorlamanın yolu’ hedef kitleye göre kişiselleştirilmesinden geçiyor. Wave 8 verilerinden elde edilen sonuçlara göre paylaşım yapma güdüsü farklı kategorilere, piyasalara ve demografiklere göre farklılık göstermektedir bu nedenle de markalar artık sadece “komik” ya da “eğlenceli” içerikler oluşturmaktan vazgeçmeli.

– Tüketicilerin değer verdiği içerikler arasında önemli farklılıklar var; YouTube sitesinde birçok kez tıklanan tür içerikler ile tüketicilerin paylaşacağı içerikler. Tüketicilerin sadece % 11’i “kendi bakış açılarını ifade eden bir şeyi” değerli içerik olarak görüyor ancak bu rakamın iki katı oranında tüketici de aynı içeriği başkalarıyla paylaşacağını ifade ediyor.

– Tüketiciler ile içerik arasında duygusal bir bağ oluşur. Bir şey paylaştığımızda kendimiz hakkında da bir şey söylemiş oluyoruz, bu nedenle de içerik online itibarımızın bir parçası haline geliyor. Bu güçlü duygusal bağın markalar üzerinde güçlü bir etkisi var.

Araştırmaya katılanlar sosyal medyada en çok kendi fotoğraflarını paylaştıklarını itiraf etti.

IPG Mediabrands Pazarlama Bilimleri G14 Başkanı ve rapor yazarı Glen Parker, “Sekiz yıl süren çalışmalardan sonra tüketicilerin online platformlarda karşılamaya çalıştığı sadece beş gerçek, insani ve temel ihtiyaç olduğunu fark ettik – öğrenme, ilişki kurma, gündelik hayattan uzaklaşma, ilerleme ve fark edilme” ifadesini kullandı.

Araştırmada öne çıkan detaylar şu şekilde:

– Araştırmaya göre, dünya genelinde internet kullanıcılarının yüzde 57’si online olamadıklarında huzursuz olduklarını itiraf ediyor.

– Katılımcıların yüzde 45’i kendi fotoğraflarını online platformlarda kullanıyor.

– Dünya çapında 16-24 yaş aralığındaki insanların yüzde 45’i internet üzerinden ünlü olmak istediklerini vurguluyor.

– Katılımcıların yüzde 25’i sosyal ağların para kazanmak için iyi bir platform olduğunu düşünüyor. Bu oran geçen yıl yüzde 20 seviyesindeyken, en çok ilgi gören platform Twitter oldu. 

– Katılımcıların yüzde 69’u kişisel bilgilerinin sızmasından endişe ettiğini kabul ederken bu oran geçtiğimiz yıl yüzde 67, ondan önceki yıl yüzde 61 dolaylarındaydı.

– Wave araştırmasına göre akıllı telefonlar dünya üzerindeki en yaygın kullanım ağına sahip cihazlar oldu. 

 

Wave 8 ile ilgili detaylı bilgi resmi internet sayfasından alınabilir.