Site icon Campaign Türkiye

Şampiyon: turizm ve seyahat

iyzico olarak Dogma Aleres ve ETiD ile birlikte hazırladığımız “2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu”na göre; Türkiye’de e-ticaret satışları 2020’de 2019’a göre %66 büyüyerek 226 milyar TL’ye ulaştı. 2021 yılındaysa e-ticaret satışlarındaki büyüme hızı %77’ye ulaşarak satışları 400 milyar TL seviyesine taşıdı. 2022 yılında e-ticaret yakaladığı bu ivmeyi devam ettirecektir.

Pandeminin sarsıcı etkilerinden büyüyerek çıkmayı başaran ödeme sistemleri pazarının, e-ticarete olan ilginin yanı sıra, akıllı telefon ve internet penetrasyonundaki artış göstergelerinin etkisiyle büyümeye devam etmesini bekliyoruz. 

Pandemi döneminde tüketiciler moda, elektronik ve mobilya kategorilerine yoğun bir ilgi gösterdi. Satış bazında en yüksek büyümeyi gösteren ürün kategorilerine baktığımızda turizm ve seyahat kategorisinde satış hacminin yıldan yıla %116 arttığı açığa çıkıyor. 2019-2020 dönemindeki %15’lik düşüşünü telafi eden bu sektörler, 2021 yılının şampiyonu oldu. Turizm ve seyahat harcamalarının ardından tüketicilerin kültür-sanat, hobi ve oyun kategorisine de yoğun bir ilgisi olduğunu görmekteyiz.

Tüketici alışkanlıklarında en dikkat çeken değişim, ödeme yöntemleri alanında yaşandığını söyleyebiliriz. Her ne kadar 2021 yılında kredi kartıyla 8.2 milyar TL işlem ile 1.6 trilyon TL tutarında alışveriş yapılsa da son yıllarda kredi kartı kullanımındaki düşüş eğilimi de dikkat çekici. 2017 yılında alışverişlerin %82’si kredi kartıyla yapılırken bu oran artık %56. Bu gerilemenin sebebiyse banka kartları, ön ödemeli kartlar ve dijital cüzdanların e-ticarette çok daha sık kullanılması. Hem kullanıcıların hem de işletmeler için en büyük avantajların; hız, güvenlik, kolaylık ve konfor olduğunu söyleyebiliriz. 

2021 Türkiye E-Ticaret Ekosistemi Raporu’ndaki verileri incelediğimizde mikro işletmeler sayıca pazarı domine etseler bile, satış hacminde aynı etkiyi yaratamadıklarını görüyoruz. Pazarın sadece %1’ine denk gelen büyük ölçekli satıcılar, toplam pazar payının %79’una sahip. Bu veriler daha demokratik bir ekosistemin gerekliliğine dikkat çekiyor. Biz bu noktada iyzico olarak alışverişin etrafında demokratik bir ekosistemin varlığını, güvenli ödeme altyapımızla sağlıyoruz. Geliştirdiğimiz “iyzico Korumalı Alışveriş” çözümüyle güvenli ödeme altyapısı sağladık, 7/24 canlı destek ve iptal-iade süreçleri için kolaylık sunduk. Bu sayede bilinirliği az olan markalar için bir güven simgesi haline geldik. Bugüne kadar 4.5 milyondan fazla tüketicinin “iyzico Korumalı Alışveriş”i tercih etmesi de bizim için bir gurur kaynağı.  

“iyzico ile Öde” seçeneğiyle, banka hesabı ve kredi kartı olmayan milyonlarca kullanıcıya da online alışveriş imkanı sunuyoruz. Bu avantajları sayesinde iyzico ile Öde, 2021’de 30.000 üye iş yeri aracılığıyla 1,5 milyon aktif kullanıcı kitlesine ulaştı ve 2020-2021 döneminde işlem adedi bazında %388 büyüme kaydetti. Geçtiğimiz yıl içerisinde iyzico ile Öde’nin e-ticaret işlemleri içindeki payı aylık bazda %3 seviyesinden %13 seviyesine kadar yükseldi.

Ödeme sistemleri pazarı 10 yıl önce olmayan bir pazardı. Pandemi dijitalleşme sürecini her ne kadar hızlandırmış olsa da hacmin çok büyük bir bölümü hala fiziksel dünyada gerçekleşiyor. Gelişmiş ülkelerde online işlem hacminin toplam içindeki payının %20 seviyesinde olduğunu dikkate alırsak dijitalleşme sürecinin henüz başındayız ancak bu rakamlara ulaşacak potansiyele de sahip olduğumuz çok açık. 

Pandemi sürecinde hızlanan dijitalleşmeyle birlikte offline’ın, online’a kayması pozitif etki yaratacaktır. Banka kullanmayanların da online alışveriş kolaylığını yaşamasını sağlamak gibi yapılacak çok şey, aşılacak çok yol var. Küresel ekonominin gidişatı nasıl bir noktada olursa olsun ekonomilerde online’a yönelim mutlaka yaşanacaktır.  Pandemi bu süreci hızlandırıyor. Bugün pastanın %80’lik payını offline oluştursa da pandeminin yarattığı zorlu ortam, dijitalleşmenin önünü açmaya devam ediyor. Gelecekte online trendi yükselmeye devam edecek.

Orkun Saitoğlu

iyzico COO’su

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 124. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version