artwork

Sahada pazarlama ve yasal yükümlülükler

12 yıl önce

0

DPİD’in araştırmasında sahada pazarlama alanında tam zamanlı 25.000, yarım-zamanlı 40.000 kişinin istihdam edildiği görülüyor. Satış noktalarında yapılan dönemsel aktivitelerde yarım zamanlı tanıtım elemanı kullanımı bu rakamın hemen hemen tamamını oluşturuyor. Bu personel genellikle iki değişik gruptan gelir:

• Tanıtım elemanlığı mesleği ile kendisine ve ailesine mali katkı sağlayan kişiler,

• Hafta sonları çalışarak cep harçlığı çıkaran üniversite öğrencileri.

Son yürürlüğe giren Genel Sağlık Sigortası kanunu 40.000 kişinin istihdam edildiği bu sektörü büyük bir tehdit altına sokuyor. Bu düzenleme ile,

1.Herhangi bir firmada aralıklı süreli çalışan elemanlar işveren tarafından sigortalanan ve ödemesi yapılan günlerin dışındaki günleri kendileri ödemek zorunda olacaklar.

2.Ebeveyni üzerinden sigortalı olup sağlık hizmetlerinden yararlananlar eğer part-time çalışacaklarsa ana veya baba üzerinden yararlandıkları sağlık sigortası kesintiye uğrayacak.

Bu iki madde nedeniyle aktivitelerde çalışmak isteyen personel doğal olarak çalışmadığı günlerin ödemesini de talep ediyor (ki bunu yerine getirmenin ne bütçesel ne de kanuni açıdan imkanı yok) veya ailesinden gelen Sosyal Güvenlik programını kaybetmemek için sigortalanmamayı talep ediyor. Yani kayıtdışı işlem yapılmasını istiyorlar. Yasal altyapının bu işkolunun sürdürülebilmesine sekte vurmak veya tamamıyla kayıtdışını özendirmek yerine teşvik edici ve kolaylaştırıcı olması gerektiği aşikar. Aksi takdirde 40.000 kişilik bir istihdam tehlikeye girer. Yeni yasayı tartışmak üzere DPİD olarak 13 Mart 2012 tarihinde SGK İstanbul İl Müdürlüğünden Sn. Onur Tok’un sunumuyla ve sektörün temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı gerçekleştirdik. GSS içinde mutlaka istisnaların tanınması hem sektörün sürdürülmesini sağlayacak hem de devletin olası kayıt dışı kaybını önleyecektir.

Murat Kahramanoğlu
DPİD Yönetim Kurulu Üyesi