artwork

RTÜK yok, reyting derdiniz yok, kötü kısmı ise para yok

7 yıl önce

0

Koray Şahin / Kurucu Ortağı, 25film

25film olarak reklam filmleri, sinema filmleri , televizyon programlarını iç içe yapan Türkiye’deki tek yapım şirketiyiz. Dijital platformların gelişi direkt bizi etkilemekte; ancak sektörün tam ortasında duran bir şirket olarak bulunduğumuz coğrafya, kültürel düzey, alım güçlerini hesaba katarak baktığımızda geleceğin yayıncılığı olarak nitelendirilen dijital platformları, Türkiye’de sadece gelecek vadeden, uzun yıllar sonra bir pazar haline gelecek bir yatırım olarak görüyorum.

Bir televizyon yapımcısı olarak düşündüğümde neredeyse son 10 senede dizi süreleri 3 katına çıktı. Şu an bir TV dizisi 140 dk civarında ama bütçeler 10 sene evvelki alım gücüne bakıldığında katlanması gerekirken çok daha geri gitti. Bunun yanında bir reklamcı olarak baktığımda reklam süreleri her gün geri gidiyor, reklam süreleri kısalıyor, prodüksiyonlar küçülüyor, markalar az para kazanıyor, ajanslar az kazanıyor, yapımcılar az kazanıyor, oyuncular yönetmenler hepsi daha az kazanıyorlar. Bunlar yetmiyor yeni bir platform giriyor hayatımıza.

Biz bu platformların şu an hepsi ile dirsek temasındayız, görüşüyoruz, değerlendirmelerde bulunuyoruz. Sonuç kısmına geldiğimizde bu yeni platforma iş yapmak için fedakarlıklarda bulunmak zorunda kalıyoruz. Nasıl mı? Size biraz açayım durumu.

Dijital platformun güzelliği özgün işler yapabiliyor oluşunuz. RTÜK yok, reyting derdiniz yok, kötü kısmı ise para yok. Şu an dijital platform yatırımı yapan içerik üretenlerden bahsediyorum, hepsi medya grupları. Bu platformları medya gruplarının bir kolu olarak görüp yönetiyorlar, yani aslında bir dijital platform değil başka bir yayın aracı olarak işletiyorlar.

Dijital platforma bir dizi sipariş ediyorlar süresi kısa olduğu için bütçesi de az oluyor, dijital yayında abonelik sistemi olduğundan ve aboneleri çok az rakamlar olduğundan dolayı dizi platforma para kazandırmıyor. Bu yüzden bu dijitale yapılan diziler kanalların yaz prototiplerine girmek üzere ve girdiği anda olayın tüm balonu patlıyor.

Dijital için yapılan diziyi geleneksel TV izleyicisi sevmiyor. Reytingleri düşüyor, oyuncular kendilerini başarısız bir işte görüyorlar, tutmayan bir dizi ile kaşeleri düşüyor ve bu proje yapımcı ve oyuncunun eksi hanesine işliyor. Dizi tutmadığı için yurt dışı satışı da olmuyor ve TV yapımcısının elinde kalan son mecra da kayboluyor.

Ben önümüzdeki 2 sene içinde dijitale büyük oyunculu ve prodüksiyonlu işlerin yapımına ara verileceğini düşünüyorum. Televizyonda yayınlandığı anda bir dijital proje ve başarısız olduğu anda hiçbir büyük oyuncu dijitale iş yapmayacak ve balon patlayacak. Umarım bu projeler sadece dijitalde kalır ve izleyicisi ile buluşur bize de yeni yapım fırsatları çıkar.

 

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye Mart 2017 sayısında yayımlandı.

Senin için
Tümünü göster
Elektrikli Fiat Topolino Türkiye’de

İki farklı gövde tipi bulunan Topolino’nun kapalı versiyonu (Topolino), 449...

Yeni Elektrikli Ford Explorer 30.000 km’lik dünya turunu tamamladı

Tamamen elektrikli yeni Ford Explorer ve Lexie Alford, 30.000 km’lik...

Mercedes-Benz GLB Makyajlandı

Mercedes-Benz, kompakt tasarıma sahip GLB SUV’yi çeşitli yenilik ve daha...