artwork

Reklam ajanslarının ilk ayak izleri

10 yıl önce

0

Biraz 1940’lardan, biraz 1980’lerden, biraz da 2000’lerden esen bir rüzgarla bugün yolunda sağlam adımlarla yürüyen reklam ajanslarının ilk ayak izlerine bakıyoruz. 

Bu yazı Campaign Türkiye Aralık sayısında Hatice Erkan imzasıyla yayınlandı.

Her yıl sonunda herkes şöyle bir geriye bakıp geçen yılı değerlendirmeye başlar. Geçip gittiğimiz, zaman zaman durakladığımız, bazen düştüğümüz, bazense ayağa kalktığımız yollara kimimiz şöyle bir göz ucuyla kimimiz derin düşüncelere dalarak bakar. Yol hep devam eder, ama her adım iz bırakmaz.

Biz sizlerle çoğunlukla reklam ajanslarının taze ayak izlerini paylaşıyoruz. Bu sefer bir değişiklik yapıp bir nostalji rüzgarı estirelim ve yolun epey gerisine gidip hangi izler kalmış bakalım istedik. İşte Alametifarika, Rafineri, İlancılık, o zamanki adıyla Faal ajans bugünkü adıyla Manajans JWT, eski adıyla Markom bugünkü adıyla Leo Burnett ve yine eski adıyla Yorum Ajans bugünkü adıyla Publicis Yorum’un ilk işlerinden örnekler…

Alametifarika

Evy Baby Lansman Filmi – Doktor

Alametifarika kurulduğu ilk günlerde Evyap’tan bir telefon alır. Bebek bezi işine girdiklerini ve Evy Baby markalı ürünün lansmanında onlarla çalışmak istediklerini söylerler. Hüpper hızlı bir süreç sonunda gün yüzü gören ilk işleri Hüpper emici Evy Baby olur. O sırada piyasada olan tüm rakiplerden farklı tarzdaki reklam filmi oldukça dikkat çeker. Lansman hedefleri tutar. Büyük gibi davranan bezli bebekler uzun yıllar Evy Baby reklamlarında boy göstermeye devam eder. Yönetmen koltuğunda Deniz Akel oturuyor, yapım şirketi Plato ve müzik Nil Karaibrahimgil imzalı.

 
Markom Leo Burnett

Arca Kumaşları

Markom’un yaptığı ilk ilan 1983 yılında yayınlanmış ve Arca kumaşları için yapılmış. Reklam yazarı Haluk Mesci, sanat yönetmeni Emre Senan ve müşteri ilişkileri Ayhan Cecan.

 

 

İlancılık

Türkiye’nin ilk reklam ajanslarından İlancılık’ın ilk işlerinden örnekleri o zamana has kelimelerle okuyabilirsiniz.

Grunding

Brief: Grundig marka portatif radyoların rakipleri ile mukayese kabul etmeyecek denli faik olduğunu resmeden ilanın intişar edilmesi.

Çözüm: Ürünün üstünlüğü, yan yana duran biri çok uzun, biri çok kısa iki adam karikatürüyle anlatıldı. Konseptle bütünlük sağlayacak şekilde dikey yapıda hazırlanan ilanda ürün illüstrasyonuna yer verildi.

 

Parker Kalem

Brief: Parker “51” dolma kalemlerinin tüm dünyada tercih edilme vasfına malik bulunduğunu bildiren müessir bir matbuat ilanının hazırlanması.

Çözüm: Ürünün ön planda tutulduğu tasarımda mutlu bir çift görseliyle kullanıcıların memnuniyeti hedef kitleye yansıtıldı. Manşet yanındaki kutu ilan alanı kullanılarak etkinlik arttırıldı.

 

Jeep

Brief: Yeni Jeep CJ-6 marka vasıtaların evvelkinden ziyade uzunlukta şasi üzerine inşa edildiğinin beynelmilel bir üslupla takdimi…

Çözüm: Uzun şasi, abartılı şekilde uzun gövdeli köpek görseliyle metaforize edilerek hedef kitlenin aracın niteliğini daha kolay algılaması sağlandı.

 

Faal Ajans – Manajans JWT

Şen Şapka

Yıl 1943. Aylardan Eylül. Manajans-Thompson’ın kurucusu Eli Acıman’ın reklam hayatına giriş hikayesi bu tarihle başlar. Abisinin Sultanhamam’daki dükkanının yan komşusu Vitali Hakko’nun sahip olduğu Şen Şapka markasına hazırladığı ilanlar onun ilk işleridir. Bu ilanların başarısıyla birlikte içindeki reklam tutkusu onu daha büyük hedeflere yönlendirdi ve Faal Ajans (Manajans/JWT’nin ilk ismi) kurulmuş oldu.

 

 

Rafineri

2001 yılında kurulan ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen ajanslarından biri Rafineri. 2001 yılında 11 markaya hizmet veriyordu, bugün 50’ye yakın markayla çalışıyor. Rafineri’nin ilk yıllarından birkaç örnek çalışması:

Advantage Card “Turuncu Nesne” ilanı (2002)

Taklit edilemeyen, hayalleri gerçekleştiren ve yaşama sevincini artıran Turuncu Nesne.

 

Shubuo filmi  ve ilanları (2003)

Ürün olarak büyük bir yeniliği, o güne kadar Türk reklamcılığında hiç denenmemiş bir üslup yaratarak bir reklamcılık fenomenine dönüştüren Shubuo.


İş Sanat / “İş Sanat yeni sezona hazır” ilanı (2003)

Yeni sezona hazırlığı sahne öncesi-sonrası hazırlıkla anlatan ve sanat sever herkesi davet eden İş Sanat.

 

Yorum Ajans /Publicis Yorum

Renault

Yıl 1983… O yıllarda Türkiye otomobil pazarında Renault’nun tek modeli Renault 12’dir. Yeni çıkacak üst model Renault 12 GTS için konkur açılır. Çok sayıda ajansın katıldığı konkuru, “Özlem Daha İyi Yaşamaksa” kampanyasıyla Yorum Ajans kazanır. Bu kampanya, bugüne kadar süren ortaklığın başlangıcı ve Yorum’un ilk büyük kampanyası olur. Reklam yazarı Osman Uslu, art direktör Yıldırım Evren ve yönetmen Paul Mc Millen’dir.