artwork

PWC 2019 küresel tüketici içgörüleri araştırması yayımlandı

5 yıl önce

0

PwC 2019 Küresel Tüketici İçgörüleri Araştırması yayımlandı. PwC’nin 2010 yılından bu yana gerçekleştirdiği araştırma, tüketici davranışlarının hızla değiştiğini ortaya koyuyor.

Tüketicilerin yaklaşık üçte biri haftada en az bir defa online harcama yaptıklarını belirtirken, fiziksel mağazaya giderek alışveriş yapma en sık tercih edilen kanal olmayı sürdürüyor.

İlk kez, online alışverişlerde akıllı telefonların, tablet ve bilgisayarları geride bıraktığı görülüyor. “Online” alışverişlerde en çok ulaşım (uçak/tren bileti) ve konaklama hizmetleri satın alınırken, tüketici elektroniği ve kitap/müzik/video da en çok tercih edilen ürün grupları olarak öne çıkıyor. Gıda alışverişinin son 5 yıl içerisinde dikkat çekici bir artışla daha sık online olarak yapılmaya başlaması dikkat çekici.

Tüketicilerin teknolojiyi alışverişin yanı sıra eğlence ve medyaya erişim için de yoğun olarak kullandıkları görülüyor. Katılanların yüzde 38’i en azından günlük olarak eğlence içeriğini çevrimiçi akışla izlerken, 17-22 yaş aralığındaki tüketiciler arasında bu oran yaklaşık %50 olarak karşımıza çıkıyor.

Sosyal medyanın etkisi artıyor

Katılımcıların %25’i gündemdeki gelişmelerle ilgili ilk haber kaynağı olarak sosyal medyayı tercih ediyor. Rakamlar tüketicilerin markalarla etkileşimini sağlarken, sosyal medya en etkili üçüncü reklam mecrası olarak öne çıkıyor. Milenyum jenerasyonu için sosyal medyanın, televizyonun da önüne geçerek en popüler reklam mecrası haline geldiği görülüyor.

PwC rapora göre, ürün/hizmet açısından çok sayıda seçeneği olan tüketiciler satın alma kararlarını kolaylaştıracak araçlar arıyorlar. Bu konuda teknolojinin yanında, güvendikleri topluluklara ya da ilgili uzmanlara danışıyorlar:

  • Mağazada kolayca gezinme, ürünler hakkında bilgili satış elemanları ve kolay ödeme seçenekleri, fiziksel mağazada alışveriş deneyimini etkileyen başlıca faktörler olarak öne çıkıyor.
  • Katılımcıların yüzde 61’i satın alma kararlarında, ilham alarak ya da olumlu yorumları okuyarak sosyal medyadan etkileniyor. Diğer yandan, herhangi bir ünlü veya “influencer” etkisiyle ürün satın alacağını söyleyenlerin oranının yüzde 20’nin altında olduğu görülüyor.
  • Katılımcıların yaklaşık yüzde 50’si, tatil için seyahat hizmetleri sağlayıcısını seçerken ailelerinin ve arkadaşlarının görüşlerinden etkilendiklerini söylüyorlar.

PwC Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Lideri Adnan Akan “Küresel Tüketici İçgörüleri Araştırması tüketicilerin sorun yaşamadan, kolay bir şekilde alışveriş yapmak istediklerini; şirketlerin ise bu beklentileri karşılayabilmeleri için hem dijital hem de fiziksel yatırımlarının birbirini tamamlaması gerektiğini gösteriyor. Sonuçlar tüketici deneyimi ve tüketici deneyimiyle doğrudan ilişkili olan çalışan deneyiminin şirketlerin başarısı için kritik olduğunu ve şirketlerin deneyime yatırım yapması gerektiğini ortaya koyuyor. Artık yeni performans kriteri olarak “deneyim getirisi” karşımıza çıkıyor” dedi.

Pwc’nin rapor dizisini PWC’nin web sitesinden indirebilirsiniz.