“Premium ürün” almak iyi hissettiriyor

7 yıl önce

0

Dünya genelinde tüketiciler yüksek hayat standardı arayışında. Bu durum yalnızca varlıklı olanları da kapsamıyor. Araştırma şirketi Nielsen'in hızlı tüketim ürünleri pazarı için yaptığı Global Premiumlaşma Araştırması’na göre, belirli bir kategorideki ortalama fiyattan en az %20 daha yüksek maliyetli ürünler olarak tanımlanan "premium" sınıfındaki ürünlerin satışında hızlı bir büyüme görülüyor. Araştırma, söz konusu büyümenin Türkiye'de de geçerli olduğunu gösteriyor.    

Araştırmaya göre tüketiciler yalnızca lüks kategorisindeki çok pahalı ürünleri satın alma eğilimi göstermiyor, aynı zamanda gündelik ürünlerde de premium'a yöneliyor. Kişisel bakım, güzellik, ev bakımı ve içecek kategorileri, dünya genelinde pek çok pazarda güçlü satış büyümesi sergiliyor. Öyle ki, dünya genelinde pek çok pazarda premium kategorisindeki büyüme, hızlı tüketim ürünlerinin (FMCG) pek çok alt kategorisindeki toplam büyümeyi geride bırakıyor. Güneydoğu Asya'da premium segment %21 oranında büyüdü. Bu oran, orta ve düşük fiyatlı segmentlerin (sırasıyla %8 ve %10) iki katından fazla. Aynı dönem içinde premium ürünler Çin'de %23'lük büyüme gösterdi. Latin Amerika'da Meksika ve Venezuela hariç tüm pazarlarda premium segment, Haziran 2016 itibarıyla son 12 ay içinde toplam FMCG büyümesini geçti. Premium segmentin ülkemizdeki yükselişi ise sürüyor.

Nielsen Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan açıklamasında "Artan refahla birlikte, tüketiciler bütünlüklü bir deneyim sunan ürünleri daha çok talep eder hale geldi. Pek çok tüketici, temel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünlerin ötesinde, ürünleri kendilerini nasıl hissettirdiğine bağlı olarak satın alıyor. Farklı deneyimler yaşamaya yönelik beklentiler önemini korumaya devam ediyor. Örneğin geçtiğimiz yıl Türkiye atıştırmalık kategorisindeki büyümeye en büyük katkının premium segmentteki inovasyonlardan geldiğini görüyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

Katılımcılar, premium ürünleri daha çok “olağanüstü kalite” ve “performans” ile tanımlıyor. Premium ürünlerin tercih edilmesinin, katılımcıların büyük bir çoğunluğuna göre ortalama üstü fiyat etiketleriyle de bir ilgisi yok.

“Premium ürün satın almak kendimi iyi hissettiriyor” diyenlerin oranı ise şu şekilde değişiyor:

Asya/Pasifik’te %55

Avrupa’da %29

Afrika/Orta Doğu’da %48

Latin Amerika’da %28

Kuzey Amerika’da %36

Türkiye’de %55