artwork

Perakendenin yeni formatı “sosyal ticaret”

4 yıl önce

0

Geometry Istanbul COO’su Şebnem Çamaş, sosyal ağların e-ticarette nasıl kullanıldığını ve Geometry’de 2020 yılında çalışmaya başlayacak olan sosyal ticaret deneyim ekibini anlatıyor.

Artık hepimiz cebimizde birer alışveriş merkezi ile dolaşıyoruz. Ama bu AVM öyle 100 mağazalı, 1000 çalışanlı bir AVM değil. Sonsuz seçenekleri ile, açılış kapanış saati olmadan, paketlerinizi en hızlı şekilde evinize ulaştıran bir AVM. Burada bir çok mağazanın aplikasyonundan yapılan alışverişler gibi, sosyal medya üzerinden karşımıza çıkan sponsorlu reklamlar ya da halihazırda takip ettiğimiz markaların postları ile günü herhangi bir saatinde alışveriş yapabiliyoruz.

Sosyal ticaret vitrinleri
E-ticarette sosyal ağların kullanılması’ olarak tanımlanan sosyal ticaret dijital çağın yükselen alışveriş modeli. 7.7 milyar dünya nüfusunun 3.7 milyarı aktif sosyal medya kullanıcısı. 3.6 milyarı da mobil sosyal medya kullanıcısı. Bu sayılar da her gün hızla artıyor. Facebook’un 2.4 milyar, Youtube’un 2 milyar, Instagram’ın 1 milyarlık takipçisi ile gibi sosyal platformları alışverişçiler için en kolay ulaşabildikleri vitrinler oldular.
Ve bu vitrinlerden düzenli olarak alışveriş yapılmakta. 2011’de 5 milyar dolar hacme sahip sosyal ticaretin payı 2016’da 50 milyar dolara yükseldi. Önümüzdeki üç yılda üçe katlanarak 160 milyarı aşacağı öngörülüyor. Türkiye’nin de sosyal ticareti sevdiğini gözlemleyebiliyoruz. Sosyal medyanın ödeme şirketi Paymes’in paylaştığı 2019- Ocak-Ağustos aylarını kapsayan Türkiye’nin sosyal ticaret verilerine baktığımız zaman sepet ortalamasının bir önceki seneye göre %59 artarak 152TL ye geldiğini görüyoruz.

Farklı jenerasyonlar ve deneyim
Genç nüfusun teknoloji adaptasyonu ve e-ticaret pazar büyüklüğüne olumlu etkisinin yanı sıra, Y ve Z kuşaklarının sosyal ticaretteki davranış biçimlerindeki farklılıklar da çarpıcı.
Y kuşağının e-ticaret işlemlerinden beklediği en önemli özellik “deneyim”dir. Y kuşağını hedefleyen şirketlerin omni-channel müşteri deneyimine, içerik pazarlamasına, mobil kanallardaki yetkinliklere, satış öncesi ve satış sonrası hizmetlerde müşteri alışveriş deneyimine yönelik çalışmalarda bulunması gerekmektedir. Halbuki Z kuşağı ise dijital dünyanın içine doğduğu için bir üst jenerasyona göre teknolojiye daha hakim ve sosyal medyayı daha yoğun şekilde kullanmaktadır.
Promosyonlar bu iki kuşak için de öne çıkmaktadır. Kuşaklara ait alışveriş alışkanlıklarını inceleyen Deloitte’un “Millenials and Beyond” raporuna göre, 10 tüketiciden 7’si alışverişlerinde çeşitli indirimler yakalamaya çalışmaktadır.
Yeni nesil etkisi B2B e-ticaret alanında da göze çarpmaktadır. Google tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre tüm satın almacıların yarısı Y kuşağından oluşmaktadır ve bu oran her geçen gün artmaktadır. “Dijital yerliler” olarak da adlandırılan Y kuşağının profesyonel satın alma davranışları gün geçtikçe bireysel satın alma davranışlarına yakınsamaktadır.

Arkadaşındakine sahip olma arzusu
Sosyal medya platformlarında ürünlerinizi tanıtmanın da farklı yolları var. Reklamlarda kullanılan ünlüler yerine, bu platformların yarattığı ünlüler yani influencerlar var. Tabi artık bu influencerları sadece sosyal medya platformlarında değil, TV reklamlarında büyük uluslararası markaların reklamlarında bile görüyoruz ayrı. Facebook, Instagram ya da Twitter da takip edilen ünlülerin ürünlerinizi tavsiye etmesi, ya da kullanıldıkları görülmesi bir anda sizin sayfanıza ve sitenize büyük bir trafik taşımakta. Tabi sadece influencerlar değil, kendi arkadaşlarınızın, tanıdıklarınızın bile kullandıkları bir anda size trafik getirebiliyor. Pinterest’te bu anlamda oldukça etkili. Şirketiniz için açacağınız hesapla bunu deneyebilirsiniz. Ürününüzden memnun kaldıklarında ya da memnuniyetsizliklerinde de aynı şekilde WOM’unda aynı hızda etkileştiği bir ortam. Buna da iyi yönetmek gerekiyor.

Girişimciler ve güven unsuru
Halihazırda pazarda olan markalar ve ürünlere ek olarak bir dolu yeni küçük girişimcinin markası ve ürünleri ile de sosyal ticaret ortamında tanışmaya başladık. Sadece İnstashop’ta satılan ağırlıklı ev aksesuarı, tekstil ve takı markalarını mağazalarda bulamamaktayız. Bu hesaplardaki en büyük sıkıntı güven. Verdiğiniz siparişin gelmesi ya da kart bilgilerinizin güvenli bir platformda paylaşılıyor olup olmadığı. Bütün bunlara da kısa zamanda çözüm geleceğine inanıyorum.

Sosyal ticaretin trafiğe ve çevreye olumsuz etkisi
Diğer taraftan sosyal alışveriş sebebiyle artan lojistik ve bunun yarattığı etkilerde gözardı edilemez. Online alışverişin artması ile birlikte lojistik firmalarının artması, araç sayısının çoğalması World Economic Forum ve Deloitte’in ortak bir raporu bile var. Online alışverişe
bir de yeni bir paltform olarak sosyal ticaretin de eklenmesi ile satışların dolayısıyla lojistik araçların sayısının ciddi oranlarda artacağı belli. Bunların halihazırda trafik ve çevre kirliliğini yoğun yaşayan büyük şehirlerimize etkisi olumlu olmayacak gibi.

Geometry Living Commerce hizmetleri
Geometry yeni konumlamasıyla kendisini “End-to-end Creative Living Commerce Agency” olarak konumlarken, online alışveriş ve Social Commerce için de ayrı ekipler kurarak markalarına bu platformlardaki deneyimleri tasarlamaktadır. NY ve Londra ofislerindeki Amazon ekipleri, markaların Amazon’da nasıl davranmaları gerektiği üzerinde danışmanlık vermektedir. Türkiye’de de 2020 ile Geometry Sosyal Ticaret Deneyim ekibi ile sosyal medya ve online platformlarda trafik yaratma, satışa destek, iletişim ve deneyim alanlarında markalarına hizmet vermeye başlayacaktır.

Şebnem Çamaş
Geometry Istanbul COO

Bu yazı ilk olarak Campaign Türkiye 94. sayısında yayımlanmıştır.