Site icon Campaign Türkiye

Perakende dünyasını değiştirecek

Perakendeyi yeniliklerle dolu bir dönem bekliyor. Tüm sanal dünyaların bir araya gelmesiyle oluşan ‘metaverse’ yani paralel gerçeklik hayallerle sınırlı. İnsanların hayal edebileceği her şeyi yapabileceği bu evrenin yüz milyarlarca dolarlık ticarete ev sahipliği yapması bekleniyor.

İnsanları ortak bir sanal dünyada buluşturacak sistemi ifade eden ‘metaverse’ yani sanal evren (öte evren), Facebook’un (Meta) adını ve stratejisini değiştirmesiyle yeniden tartışılmaya başlandı. Peki metaverse perakende dünyasını nasıl dönüştürecek? Şimdilik en erken 10-15 yılda kurulması beklenen bu dijital evrende otomobiller yarış pistinde kullanılıp satın alınacak, mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Markalar sanal mağazalar satın alıp tüketicilere hem dijital hem fiziksel ürünler satacak. Metaverse ile birlikte perakende dünyasını bekleyen yeniliklerin şunlar olacağını düşünüyorum.

AR ve VR kullanımı artacak

Moda ve dekorasyon markaları bu yeni evrende artırılmış gerçeklik teknolojilerini kullanacak. Kıyafetler ve mobilyalar artırılmış gerçeklikle evlere uygulanacak. Bunun yanında bu sanal dünyada da kişiler ve evler için sanal ürünler satılacak. Şimdiden bazı markalar bu sanal ürünleri satmaya başladı bile. 

Geciken markalar gerçek dünyada sıkışacak

Geleceği gören markalar sanal mülk satın alacak ve marka varlıklarını ve deneyimlerini geliştirmek için kullanacak. Zamanını iki farklı dünya arasında bölen tüketicilere hem dijital hem de fiziksel ürünler satacaklar. Geciken markaların gerçek dünyada ve eski internetteki gettolarda sıkışıp kalması bile mümkün.

Sanaldan gerçeğe ürün

Yeni dünyada müşteriler, internette gezindikleri gibi sorunsuz şekilde mağaza vitrinlerini ziyaret etmeyi ve metaverse’te ürün aramayı bekleyecek. Her perakendeci, sanal olarak satın alınan ürünlerin hızlı şekilde ‘gerçek dünya’da yerine getirilmesini destekleyen güçlü bir çoklu kanal yapısına ihtiyaç duyacak. 

Metaverse’te ödül toplayacaklar

Fiziksel ürünlerin ve fiziksel mağazaların, ambalaj ve tabelalara gömülü QR kodları ve artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri ile sunulana benzer şekilde metaverse ile bağlantıları olacak. Müşteriler, fiziksel dünyada saklı metaverse ödüllerini avlayabilecek.

Önce deneyim sonra satın alma

Bugün statik olarak mağazalardan otomobil satın alınırken metaverse’te bir galeriden seçilen otomobil ünlü bir yarış pistinde kullanıldıktan sonra satın alınabilecek. Aracın tüm özellikleri sanal dünyada gerçek gibi incelenebilecek.

REM People ne yapıyor?

Yeni nesil perakende analitiği çözümleri üreten bir teknoloji şirketi olarak, 2021 yılında yapay zekâ tabanlı derin öğrenme aşamasına geçtik. Tamamen Türkiye’de gerçekleşen Ar-Ge çalışmalarıyla ilk kez yapay zekayı tak-çalıştır ürün haline getirip perakende sektörünün hizmetine sunacağız. Gelişmiş analitik alanında daha önce insan eliyle 10-12 haftada yapılabilen analizler, REM Yapay Zekâ Platformu (Rem inTelligence) altında birkaç saat içerisinde gerçekleştirilebiliyor olacak. REM People da perakende dünyasını geleceğe hazırlayacak.

Bülent Peker

REM People CEO’su

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 118. sayısında yayımlanmıştır.

Exit mobile version