Paylaşım sitelerinde işlenen suçlar

12 yıl önce

0

Sosyal paylaşım siteleri sayesinde ifade özgürlüğü gerçek anlamını buldu. Ancak şu da bir gerçek ki sosyal medya siteleri yararları dışında bazı sorunları da beraberinde getirdi.

Türkiye’de başta Twitter olmak üzere sosyal paylaşım sitelerinin kullanıcılarına yönelik hakaret, kişisel haklara saldırı gibi olaylar giderek artıyor. Ya da bir takım markaların, marka sahibinin izni dışında başka kişilerce Facebook, Twitter, YouTube üzerinden kullanıcı adı olarak kullanılması ve haksız rekabet yaratılması durumuyla sıklıkla karşılaşıyoruz.

Bu tarz durumlara karşı yasal olarak yapılabilecekler merak konusu. Üzülerek ifade etmeliyim ki, böyle bir durumla karşılaşıldığında olay yargıya taşınsa da sonuç alma ihtimali çok zayıf.

Sosyal paylaşım sitesi üzerinde hakarete uğrayan kişi Savcılığa suç duyurusunda bulunuyor. Eğer kişinin kimliği belliyse, kişi inkar etmediği takdirde adli süreç işliyor. Ancak, inkar söz konusu olursa, IP bilgilerinin tespiti gerekiyor. Gerek bu durumda gerekse kimliğin hiç belli olmadığı durumda, Savcılık bağlantı bilgilerinin tespiti için Adalet Bakanlığı kanalıyla sosyal paylaşım sitesinden bilgi talep ediyor. İşte sorun burada başlıyor. Çünkü Facebook, Twitter, YouTube ABD hukukuna tabi ve bu siteler ABD mahkemeleri dışında bilgi taleplerine cevap vermiyor. Bağlantı bilgileri tespiti yapılamayınca şikayetler takipsizlikle sonuçlanıyor. Mevcut hukuki boşluk ABD ile Türkiye arasında akdedilecek bir sözleşme ile aşılabilir. Ancak bu ana kadar Türkiye’den girişilen yasal takiplerden netice almak pek mümkün gözükmüyor.

Uygulamada yaşanan bu sorun birtakım itibar koruma şirketlerinin oluşmasına sebebiyet vermiş durumda. Bu şirketler, ABD’de çeşitli hukuk ofisleriyle anlaşıyorlar. Sosyal medya üzerinden herhangi bir suça maruz kalan kişi bu şirketlere müracaat ettiğinde ABD’deki hukuk ofisleri marifetiyle harekete geçiliyor. Sosyal paylaşım siteleri, hak ihlali talebi ABD’de bir hukuk ofisi üzerinden kendisine ulaştığında herhangi bir dava süreci yaşamamak için uzlaşmaya gidiyor ve kısa süre içerisinde hak ihlaline sebebiyet veren durumu ortadan kaldırıyor.

Av. Emel Göçmen Bozoğlu

Hukuk Müşaviri

emel@campaigntr.com

 

[arrowlist]

Bu yazı Campaign Türkiye’nin Eylül sayısında yayınlanmıştır.

[/arrowlist]