artwork

Patronlar kararı kimseye bırakmıyor

8 yıl önce

0

Bu yıl ikincisi gerçekleşen UXistanbul Uluslararası Konferansı’nda dünyanın önemli şirketlerinden birçok ünlü kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik uzmanı, panel ve workshop’lar ile kullanıcı deneyimi alanındaki en son trendleri, en başarılı ve en başarısız örnekleri, işin püf noktaları paylaştı. 300’e yakın kayıtlı katılımcı tarafından takip edilen etkinlikte, kullanıcı deneyimi konusunda dünyanın en önde gelen şirketlerin temsilcileri deneyimlerini katılımcılar ile paylaştı.

 

Rapora göre Türkiye, yüksek uzmanlık gerektiren tasarımda bile son kararı patronlar veriyor. Ankete göre tasarım konusunda yüzde 34 ile yönetim kurulu başkanı ve genel müdürün kararı kesin sayılıyor. Oysa son karar konusunda uzman kullanıcı deneyi ekiplerinin ön planda olması, nihai olarak da bu kararı kullanıcının vermesi hedeflenmeli. Aksi takdirde milyonlarca dolarlık zararlar bile oluşabiliyor. Değerli markalardan önemli konuşmacıları dinlemek için önemli bir fırsat olması açısından sektör için son derece değerli bir etkinlik olarak görülen konferansta, ilk defa yapılan “Türkiye Kullanıcı Deneyimi Raporu” da katılımcılar ile paylaşıldı.

 

Raporu yorumlayan UXservices Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu: “Anket sonuçlarına baktığımızda üst yönetimin tasarımlara ilişkin nihai kararı verme sürecinde oldukça aktif bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Bu konuda kullanıcı deneyimi ekiplerinin, kullanıcıların ihtiyacını analiz ederek tasarıma yansıtmaları sebebiyle ön planda olmaları doğru bir yaklaşım olacaktır. Uzmanların değil de patron ve genel müdürlerin son onayını verdiği tasarım projelerinde sıkıntılar yaşanmakta. Bu konuda Kullanıcı Deneyimi Ekiplerinin kullanıcıların ihtiyaçlarını analiz ederek tasarıma yansıtmaları sebebiyle ön planda olmaları doğru bir yaklaşım olacaktır. Nihai kararı ise kullanıcıların vermesi, hedeflenmesi gereken son nokta olmalıdır. Ancak anketimizde görülüyor ki uzman ekiplerin son kararı verme oranı yüzde 25, kullanıcıların karar verme oranı ise yalnızca yüzde 2. Bu tür yanlış tercihler yüzünden milyonlarca dolarlık zararlar bile ortaya çıkabiliyor” dedi.

Şirketlerin yüzde 91’i kullanıcı deneyiminin farkında

Raporun en ses getirici çıkarımlarından birinin, Kullanıcı Deneyimi Olgunluk Düzeyi rakamları olduğu göze çarpıyor. Kurumları UX anlamındaki olgunluk düzeylerine göre kategorize eden çalışmanın sonuçlarına göre, firmaların yalnızca yüzde 9’u kullanıcı deneyimi ile ilgilenmiyor. Geri kalan yüzde 91 ise ya doğrudan veya dolaylı olarak kullanıcı deneyimi ile ilgileniyor. Altı kategoride incelenen şirketlerin önemli bir kısmı olan yüzde 35’lik bir bölüm, kullanıcı deneyiminin öneminin farkında ancak henüz yeterli yatırımları yapamamış şirketleri işaret ediyor. Diğer ülkeler ile yapılan araştırmalar ile kıyaslandığında, Türkiye’deki bu yüzde 35’lik kesim dünya trendleri ile paralellik gösteriyor.

Yüksek eğitim kurumları talebi karşılamıyor

Raporda yayınlanan, toplumsal olarak en önemli istatistiklerden biri ise, eğitim kurumlarının kullanıcı deneyimi konusundaki talebi ne ölçüde karşılayabildiklerine dair verileri ortaya koyuyor. Araştırmaya göre yüzde 30 oranında katılımcı, kullanıcı deneyimi alanında eğitim veren bir üniversite bölümü olmadığını, yüzde 29’u var olan bölümlerin ihtiyacı karşılayacak yetkinlikte olmadığını, yüzde 26’sı ise yeterli sayıda bölüm olmadığını belirtiyor.

Raporun detaylarına http://www.uxservices.com/yayinlar/ adresinden ulaşılabilir.