artwork

Oyunun dönüştürücü gücü sürecek

3 yıl önce

0

Pandemi tüm endüstrileri olduğu gibi oyunu sektörünü de etkiledi. Son 1-1,5 yıllık süreç için değerlendirecek olursak, oyun sektörünün büyüme hızının arttığını ve bu dönemde oyun oynama sürelerinin uzadığını söyleyebiliriz. Pandemi etkisi altında geçen 2020 yılında daha önce hiç oyun oynamayan kişiler dahi oyun oynadı.

Bununla birlikte kapanma süreci, birçok kişiye cihazlarını yenilemek/değiştirmek ya da en yeni teknolojilerle güncellemek için bir fırsat yarattı. Salgın esnasında oyuncular da yeteneklerini geliştirecek yeterli zamanı fazlasıyla buldu. Özellikle dizüstü bilgisayarların masaüstü bilgisayar performansı sergileyebiliyor olması, hem işlemci hem de grafik tarafındaki yenilikler ile taşınabilir bilgisayarlarda güncel oyunları yüksek kalitede oynayabilme imkanı veriyor. Oyun keyfini her yere taşıyabilme olanağı bu noktada çok büyük bir avantaj.

Oyun bilgisayarlarına olan talep pandemi dolayısıyla özellikle evde kaldığımız dönemde arttı. Uzaktan çalışma ve evden eğitimle birlikte itici güç olarak gördüğümüz eğlence amaçlı kullanımla oyun dizüstü bilgisayarları son kullanıcının bütçe ayırdığı bir segment oldu. Bu da satışlara olumlu yönde etki ederken ortalama satış fiyatlarını da artırdı.

Aşılanma ile toplumun tüm kesimlerinde normalleşme adımları atılsa da oyun dünyasında pandemi döneminde kazanılan pozitif yönlü ivmenin kalıcı olacağını düşünüyorum. Oyun yeni neslin hayatının bir parçası. Bu çerçevede pandemi ile hayatımıza dahil olan ve kalıcı olacağı öngörülen uzaktan çalışmadan çevrim içi eğitime bazı yeni normallerimizi de göz önüne aldığımızda, oyunun pazardaki dönüştürücü gücünü görmeye devam edeceğiz. 

Özellikle yaz aylarında bazı ülkelerde oyun dizüstü bilgisayarları kategorisinin %100’ün üzerinde büyüdüğünü gördük. Hem dizüstü bilgisayarlarda hem de masaüstü bilgisayarlarda oyun, bu yıl ve gelecek yıllarda ana itici güç olmaya devam edecek. GfK verilerine göre; dünya genelinde 2020’de 85 milyon bilgisayar, 44 milyon tablet bilgisayar, 169 milyon bilgisayar aksesuarı satıldı. Yine GfK’ya göre; geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 353 bin tablet, 983 bin bilgisayar satıldı. Bilgisayar ve diğer akıllı cihazlara artan talebin en önemli nedenlerinin başında oyuna olan ilgi geliyor. 

2020’de bilgisayar pazarındaki yükselen bir grafiği, pandeminin etkisinin sürdüğü 2021’de görmemiz mümkün. IDC ise geleneksel PC pazarının 2021’de %18,2 büyüyeceğini ve sevkiyat hacminin 350 milyon adede ulaşacağını tahmin ediyor.

Şu ana dek ortaya çıkan istatistikler ve öngörüler 2021’de özellikle oyun kategorisindeki bilgisayar satışlarının artacağına işaret ediyor. Tabii bilgisayarlarla birlikte oyuncu aksesuarları pazarındaki diğer kategoriler de yükselmeye devam edecek. Acer olarak 2021 için pazar payı hedefimize ilave olarak, oyuncu dizüstü bilgisayarı kategorisinde belli bir pazar payına erişmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda Türkiye de dahil olmak üzere EMEA pazarlarının büyük kısmında, 2021’in 2020’ye kıyasla sabit olmasını veya sevk edilen PC üniteleri açısından orta derecede büyüme yaşanacağını öngörüyoruz. 

Günümüzde artık teknolojinin insana faydalarından bahsetmeye gerek yok ama teknolojiyle ilgili yaşadığımız zorlukları konuşabiliriz. Bu zorluklar farklı şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Örneğin; insanlar çok karmaşık olduğunu düşündüğü cihazlardan ya da yeniliklerden korkuyor, bunlar karşısında kafa karışıklığı yaşıyor ve bilgi eksikliği hissederek kullanmaktan mahrum kalıyor. Bir de bazı ürün ve teknolojilerin finansal sebepler nedeniyle erişilebilir olmaması, edinildikten sonra ise sorun yaşanması durumunda ilgili firmadan destek alamama gibi durumlar yaşanabiliyor. Acer tüm bu problemleri ortadan kaldırmak için çalışıyor. Zaten Acer’ın misyonu da insan ve teknoloji arasındaki engeli kaldırmak. En güncel teknolojiyi uygun fiyatlarla erişilebilir hale getirmek, satış sonrasında da insanların yanında olmak, kolay kullanılabilen, konforlu ürünler üretmek bizim bu anlamdaki araçlarımız ve bu araçlarla teknolojiyi belirli bir kesime değil, herkese ulaştırabildiğimizi düşünüyorum.

Sema Yıldız

Acer Türkiye Pazarlama Müdürü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...