artwork

Oyundayız!

3 yıl önce

0

Campaign US Editörü Alison Weissbrot, Netflix’in attığı büyük adım ile birlikte oyun dünyasındaki büyük değişimlerin devam edeceğini belirtirken markaların bu fırsat denizinde nasıl ilginç hamleler yaptığına değiniyor.

Şunu hayal edin: Netflix’e şöyle bir göz gezdirmek için TV’yi açıyorsunuz ancak Stranger Things veya Money Heist’ın yeni sezonuna başlamak yerine canavarlarla savaşan veya büyük miktardaki banka soygununu gerçekleştiren bir avatar olarak gösteriye çekiliyorsunuz.

TV insanı değil misiniz? Bir sonraki Peloton antrenmanınızı, ekranda Mario Kart benzeri bir parkurda puan kazanmak ve gol atmak için hızınızı değiştirdiğiniz oyunlaştırılmış bir deneyim olarak hayal edin. Ya da belki bir sonraki Zoom toplantınızda sanal ekip oluşturmaya yönelik hızlı bir oyun oynamak istersiniz.

Oyunun, Amerikan eğlence dünyasının büyük ve büyüyen bir parçası olduğu gerçeği bir sır değil. Newzoo’ya göre; oyun endüstrisinin 2023 yılına kadar 200 milyar doları aşması bekleniyor. Pazarlamacılar, “oyun”un sadece konsolları değil, aynı zamanda 2021’de 90 milyar dolara hasıl edecek bir pazar segmenti olan mobil oyunları da kapsadığını biliyor.

Bu gizemli gamer topluluğu hakkında daha fazla şey öğrendikçe, bunun Twitch’te Call of Duty yayınlayan genç erkeklerle sınırlı olmadığını anlıyoruz. eMarketer’a göre; ABD’deki mobil oyuncuların yarısından fazlası kadın ve tüm mobil oyuncuların %54’ü 35 yaşın üzerinde.

Netflix’in cesur hareketi, oyun oynamayı daha da demokratikleştirecek. Yayın platformu, Eski EA ve Facebook Yöneticisi Mike Verdu’yu işe aldı. Bloomberg’e göre Netflix, 200 milyondan fazla küresel abonesine TV ve film içeriğinin yanı sıra ücretsiz oyunlar sunmayı planlıyor.

Pazarlamacılar için Netflix’teki fırsatlar sınırlı olabilir ancak artık baraj kapakları açıldı, oyun büyük olasılıkla medya dünyasının her köşesine sızmaya başlayacak. NBCUniversal, WarnerMedia ve Disney’in Netflix’in hamlesini izlediğini ve oyun için kendi IP’lerinden (Intellectual Property) nasıl yararlanacaklarını planladıklarını hayal edebiliyorum.

Gelişmeler yaşandıkça markalar Fortnite ve Animal Crossing gibi popüler oyunlardaki iş birlikleri, Twitch’teki oyun turnuvalarına sponsorluklar gibi nabız yoklayacak hamlelerde bulunuyor. Teknolojinin ilerlemesi, VR ve AR dahil olmak üzere yeni araçların kullanımının yaygınlaşması, oyun içinde nelerin mümkün olduğu açısından buz dağının sadece görünen kısmı. On yıl sonra bugünün oyun kampanyalarına, bugün Facebook ve Twitter’daki ilk acemi denemelerimize baktığımız gibi bakacağız.

Ajanslar, oyunun yükselişi için uygun personeller işe alıyor, müşterileri için gelişmekte olan oyun yaratıcılarına yönelik eğlence pazarlamasını kapsayan konuyla ilişkili teklifler sunuyor; markaların kendilerini popüler oyunlarda pazarlamasına yardımcı oluyor. Reklam fırsatları, yalnızca markaları oyun ortamlarına daha sorunsuz bir şekilde entegre edebilen yeni reklam teknolojisiyle büyüyor.

Yaratıcılar için oyun zengin bir alandır. Eski alışkanlıkları bırakmayı gerektirebilir ancak etkileşimli pazarlama için yollar açarken yeni teknolojiler ve yenilikçi yaratıcı ifadelerle oynama fırsatları da sunar.

Hazır olun ya da olmayın, oyun başladı!

Alison Weissbrot

Campaign US Editörü

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 115. sayısında yayımlanmıştır.

Senin için
Tümünü göster
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu: “Türkiye bölgesel bir üs…

T.C. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş...