artwork

OPET “Kadın Gücü”nü artırarak demografik kadere meydan okuyor

2 yıl önce

0

Uluslararası birçok ödüle layık görülen Kadın Gücü Projesi ile OPET, toplumsal cinsiyet eşitliği alanında sektöründe sürdürülebilir bir yol haritasının çizilmesine öncülük ederken proje kapsamında Kadın Gücü Ormanları kurarak projeye farklı bir açılım getiriyor.

Kadın istihdamı ve kadın dostu şirket uygulamalarıyla erkeklere özgü meslek olarak algılanan pompa başında görev yapan akaryakıt satış yetkilisi, istasyon yöneticisi, vardiya amiri gibi pozisyonlarda kadınlara iş olanağı sunan OPET, Türkiye’ye öncülük eden bir vizyonu ortaya koyduğu “Kadın Gücü Projesi” ile sektöründe köklü bir dönüşüme imza atıyor. Türkiye’nin zorlu demografisine karşı mesleğin cinsiyeti olmadığını anlatan ve bu yönde bir toplumsal değişim projesi olan Kadın Gücü, özverili çalışmalarla her geçen gün daha da büyüyor, daha da güçleniyor.

Cinsiyet eşitliğinin tüm dünya için bir zorunluluk ve gereklilik olduğunun altını çizen OPET Yönetim Kurulu Üyesi Filiz Öztürk: “Günümüzde cinsiyet, işe alım süreçlerinde bir kriter olmamalı. Kadının eğitime, çalışma hayatına veya siyasete katılımındaki engeller sadece kadınların sorunu değil, bu bir toplum sorunu. Uygun ve adil çalışma koşulları sağlandığında, iş dünyasını ve dünyayı farklılaştıracak kadın çalışanların, yöneticilerin ve girişimcilerin sayısı da artacaktır. Sürdürülebilir ve adil büyümenin, artık kabul edilebilir tek iş modeli olduğunu aktarmak ve bu anlayışı yaymak, bizim en büyük hedeflerimizden biri. Bunu yaparken de her zaman tek taraflı iletişimden kaçınarak, diyalog temelli, eşitlikçi ve çözüm odaklı iletişimi benimsedik. ‘Kadın Gücü’ projemizle sürdürülebilir büyüme hedeflerimiz doğrultusunda kaydettiğimiz ilerlemeyi aktarırken, köklü bir değişim, yani dönüşüm için cinsiyet eşitliğinin önemini vurguladık. OPET’in kadın gücü planını daha geniş kitlelere duyurmak adına kamu, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, medya, bireyler ve çalışanlarımızla birlikte hareket ederek paydaşlarımızı da dâhil ettiğimiz “Kadın Gücü” planlamasıyla Türkiye’nin cinsiyet eşitliği alanında sürdürülebilirlik yol haritasının çizilmesinde öncü olduk. Daha önce bir niş yatırım stratejisi olarak kabul edilen ‘sosyal açıdan sorumlu yatırım’ veya ‘sürdürülebilir yatırım’ konusu, artık günümüzde en kıymetli yatırım ve kadınlar bunun önemli bir parçası.” dedi. 

 

Dünyayı iyileştirmenin anahtarı

Türkiye’de 1700’ü aşkın akaryakıt istasyonuyla faaliyet gösteren OPET’in, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü proje, pandemiye rağmen yüzde 100 üzerinde artış gösterdi. Proje kapsamında 77 ilde yer alan OPET istasyonlarında çalışan kadın sayısı 3000’i aştı.

Yaşadığımız çevreye, topluma ve hayata karşı sorumluluğunu, bu bakış açısının somutlaşmış örnekleriyle hayata geçiren OPET,  Kadın Gücü gibi ters köşe projeleriyle dünyayı iyileştirmeye katkıda bulunuyor. 

Avrupa’nın “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi”

OPET, Mayıs 2018 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu ile imzaladığı protokolle başlattığı Kadın Gücü projesini kesintisiz sürdürüyor. Hayata geçirildiği günden bu yana ulusal ve uluslararası platformlarda sayısız ödül alan proje 2021 yılında; Stevie International Business Awards’da (IBA) Avrupa’nın “En İyi Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi” seçilen “Kadın Gücü”, Stevie Awards for Women in Business’ta (SAWIB) “En İyi Kadın Odaklı KSS Projesi” seçilerek “Altın” ödül aldı. Yapılan iletişim çalışmaları ise “Yılın İletişim Kampanyası” seçilerek “Altın” ödüle layık görüldü.  Proje, Felis Ödülleri’nde; “Kurumsal Sosyal Sorumluluk & Sürdürülebilirlik Bölümü Eşitsizliklerin Azaltılması” kategorisinde Felis’in sahibi oldu. “8 Mart Kafa Radyo” farkındalık projesiyle Kristal Elma’da “Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” dalında Bronz, “Medya Kullanımı-Radyo ve Ses Kullanımı” dalında Kristal Elma’ya layık bulundu. Sosyal medyada yayınlanan reklam filmi Mayıs ayında Effie Ödülleri “Toplumsal Cinsiyet” kategorisinde “Altın” ödül kazandı.

Çalışanları adına bağışladığı fidanlarla OPET Kadın Gücü Ormanları kuruyor

OPET, Kadın Gücü’nün kapsamını bir başka anlamlı projeyle genişletti. Her yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde istasyonlarındaki kadın güçlerine, çeşitli hediyelerle yanlarında olduğunu hissettirmeyi amaçlayan OPET, bu yıl onların adına fidan dikiyor. Bu kapsamda OPET Kadın Gücü Ormanları ismiyle 3 ayrı bölgede toplamda 30 bin fidan dikilecek. Kadın-erkek ayrımı olmaksızın tüm OPET çalışanları adına gerçekleştirilecek dikim çalışmaları Ege Orman Vakfı iş birliğiyle düzenlenecek. Çalışanlar adına dijital sertifika hazırlanacak. Proje kapsamında Adana Sarıçam, Elazığ Harput, Bergama Kınık’ta ağaçlandırma yapılacak. 

 

 

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 122. sayısında yayımlanmıştır.