Site icon Campaign Türkiye

Online ve offline savaşlarının sonu

McCann London’dan Mariam Asmar’a göre tüketicilerin alışverişe kanallar açısından bakmadığı gibi perakendecilerin de bakmayacağı günler geliyor.

Perakende sürekli değişim haline ulaştı. Hızlı moda satın alımı ve lüks ürünler arasındaki mükemmel dengeyi sağlayan milenyum kuşağı ile arada sıkışan, kum saati gibi olan ve 2018’deki başarı mücadelesiyle yüzleşecek olanlar yine markalar oldu.

Tüm perakendecilerin tek bir görevi olduğu gerçeği varlığını koruyor: Satışa dönüşen mağaza içi ya da online trafiği yönetmek.

Peki cevap nedir? Fiziksel perakendecilerin düşüşte olduğunun ayak sesleri ve onun online kuzeninin patlama yaptığına dair raporlar ile artık perakendeciler için kendi kutup yıldızlarını bulma zamanı. Zorlayıcı mı? Evet. İmkansız mı? Hayır.

Haydi fiziksel olalım

Herkes mağaza içi deneyimle ilgili bu sinir bozucu yaradan konuşup duruyor; yardımcı olmayan çalışanlar, sonu gelmeyen ve caddeye kadar uzanan kasa kuyrukları…

Fakat bu sorun, müşterilerin keşfetmenin zevki, atmosfer, koku ve somut etkileşim gibi mağaza içi deneyimlerinde keyif aldığı şeylerle aşılabilir.

Bazı mağazalar artık hayvan dostu ve aynı zamanda müşterilerin kontrol edebileceği müzik seçenekleri de sunuyor.

Ve bir de yapay zekanın evrimi var. Eğer perakendeciler akıllı davranırsa biz de teknolojinin şifrelemenin ötesinde ya da VR’ın gerçek anlamda bütüncül bakış açısıyla kullanıldığı mağazaların sayısında artış göreceğiz.

Kişiselleştirilmiş hizmetler daha da mükemmelleşecek ve teknoloji nihai bir rol oynayarak perakende oyununda kimin sabit olarak aktif kalacağını belirleyecek.

Nike’ın en son mağaza içi inovasyonları müşterilerin bir ayakkabıyı kendilerine göre tasarlayıp birkaç saat içinde satın almalarına olanak tanıyor.

Müşterileri kişiselleştirilmiş ayakkabılarını teslim alabilmek için eskiden bir ay kadar bekleyen bir marka için bu çok büyük bir olay.

Bu yeni teklif de tüketicilerin kitlesel olarak üretilmiş bir şey yerine bireysellik anlayışı geliştirmelerini sağlıyor ama aynı zamanda laptop’ında saklayıp bir Nike mağazasını ziyaret etmek için de itici güç oluşturuyor. Kim online’ın hep üstün geleceğini söylüyor?

Veri ile akıllanın

2018’de ışığı parlayacak olan diğer perakendeciler de veriyi akıllıca kullananlar olacak.

John Lewis işin sırrını çözenlerden biri. Sadece korelasyon modeliyle göze çarpan işler yapmakla kalmayıp tüketicilerinin satın alacağı bir sonraki ürünün hangisi olacağını anlamak için de arama trendlerini izliyorlar.

Noktaları birleştirmek

Teknolojinin kişiselleştirmenin öne çıkarılması üzerindeki etkisinin, online ve offline dünyaları bağlama konusunda olacağına şüphe yok.

Londra’da mağaza açmayı düşünen Cosmose, müşterilerin var olan mobil telefon uygulamalarını kullanarak onları dört farklı gruba ayırıyor: Mağazanın dışında olup içeri girmeye gönüllü olanlar, araştıranlar, sadık müşteriler ve kayıp ruhlar.

Bu grupları kullanarak pazarlamacılar online’da ve offline’da yapacakları teklif ya da atacakları mesajlarla data toplayıp konuşmayı nasıl devam ettirmeleri gerektiğini seçebilirler.

Geçtiğimiz yaz Mood Media tarafından dokuz ülkede 11 bin katılımcıyla gerçekleştirilen geniş çaplı bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 50’si mağazadayken telefonlarına gelecek ve hemen paraya çevirebilecekleri indirimlerden hoşlanacaklarını belirtiyorlar. Peki neden daha fazla perakendeci bu görüşe katılmıyor?

Çantayı kaybet

Bu not söz konusu olduğunda, siz de bir pazarlamacıysanız ve aklınıza mobil cüzdan gelmiyorsa, şimdi bunun düşünmenin zamanıdır. Pop Wallet zekice çünkü tüketicileri bir Facebook reklamı kadar kolay bir şeyle hedefleyebilir. Reklam göründüğünde, onu online olarak kaydederek mobil cüzdanınıza da kaydetmiş olursunuz. Ve aniden, tam da öyle yapmanızı hatırlatan bir şeyle beraber, mağazaya gitmek için karşı konulmaz bir istek duyarsınız. Bu aynı zamanda marka tarafında herhangi bir gelişmeyi de gerektirmez. Böyle bir fikrin basitlik ve faydalılığı gerçekten ekileyici.

Online’da başar, sonra inşa et

En iyi online’da aktif olan markalar, sabit bir mağaza ile genişlemeden önce sadece online olarak başlayan markalardır.

İngiltere lüks pazarından Matches of Fashion buna güzel bir örnek. Londra’da birkaç mağaza açtılar ki bu sayede ürünlere dokunup onları deneyimleyebilsin, yardımsever ve bilgili çalışanlara erişimleri olsun. Fakat markanın satışları mağaza içi satın alımlara dayanmıyordu.

Çünkü online öncelikli bir platform olarak kurulmuşlardı, veriyi daha iyi işliyorlardı ve stokları ve trendleri de geleneksel perakendecilerden daha iyi anlayabiliyorlar.

Mariam Asmar
McCann London Strateji ve İnovasyon Direktörü
Exit mobile version