artwork

Ön muhasebede dijital trendler

2 yıl önce

0

KOBİ’lerin finansal operasyonlarını pratikleştirmeyi merkezine koyan Paraşüt’ün Kurucu Ortağı ve CEO’su Sean X Yu, muhasebe alanında yaşanan ve özellikle pandemi döneminde hızı artan dönüşümü vurgularken, müşterilerine bu anlamda nasıl kolay çözümler sağladıklarını ayrıntılarıyla aktarıyor.

İş dünyası, içinde bulunduğumuz dijitalleşme süreci nedeniyle baş döndürücü bir hızla değişiyor. Şirketler bir yandan bu dönüşüme ayak uydurabilmek için yeni teknolojileri süreçlerine dahil ederken diğer yandan da farklı yetkinlikler kazanmaya odaklanıyor. Ancak pandemi ile birlikte daha da hızlı bir ivme kazanan dijitalleşmeye ayak uydurmak özellikle de KOBİ düzeyindeki şirketler için kolay değil. 

Türkiye’deki işletmelerin %99,8’ini, yani neredeyse tamamına yakınını oluşturan küçük ve orta ölçekli işletmelerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için en önemli konu ise finansal operasyon sürecinin iyi yönetilmesi. Paraşüt olarak ilk günden beri hedefimizi KOBİ’lerin finansal operasyonlarını en kolay şekilde yönetebilmelerini sağlamak olarak belirledik. Bu kapsamda ön muhasebenin dijital geleceğini tasarlamak için adımlar atıyoruz. Öte yandan KOBİ’lerin finansal süreçlerindeki en önemli paydaşlarından mali müşavirler için de yenilikçi çözümler sunuyoruz. 

E-dönüşüm ile daha hızlı, daha ucuz, daha çevreci!

Dijitalleşmeyle birlikte muhasebe alanında hızlı bir e-dönüşüm yaşanmaya başladı. E-dönüşüm denildiğinde her ne kadar akla ilk olarak e-fatura gelse de aslında çok daha kapsamlı bir hizmet grubundan söz ediyoruz. E-arşiv fatura, e-ihracat faturası ve e-SMM gibi belgeleri kapsayan e-dönüşüm hizmetleri sayesinde firmalar teknolojinin tüm faydalarını iş süreçlerine dahil edebiliyor. E-dönüşüm; işlerin takibi, raporlanması, saklanması ve beraberinde muhasebe süreçlerinin tümünün otomasyon ile yönetilmesine imkan veriyor. 

İşini dijitale taşıyanlar bir adım öne geçiyor

E-dönüşüm uygulamalarının avantajlarını aslında pandemi döneminde daha yakından deneyimledik. Şirketlerin kapalı olduğu dönemden en az etkilenenler, işini dijitale taşıyan firmalar oldu. Finansal veri girişlerini manuel çözmeye çalışan ve ofise bağlı çalışan işletmeler için ise bu süreç oldukça zor ve yıpratıcıydı. Örneğin adrese gönderilen faturalar boşalan ofisler nedeniyle yerine ulaşmadı dolayısıyla ödemelerde gecikmeler yaşandı. Oysa tüm bu süreç e-fatura ile kolaylıkla yönetilebilir ve faturalar dijital ortamda rahatça yerine ulaşabilirdi. Nitekim e-fatura kullanan Paraşüt kullanıcıları için durum tam da böyle oldu. Fiziki mekanlardan bağımsız, internetin olduğu her yerde ister Paraşüt’ün web sitesi üzerinden ister mobil uygulama aracılığıyla tüm finansal verilerini Paraşüt’e aktararak rutin işlerinin akışını kontrol edebildiler. Pandemi ile birlikte kalıcı olarak uzaktan çalışmaya veya hibrit modele geçen şirketleri düşünürsek, artık dijital olmayan faturalarla işleri yönetmenin çok daha zor olacağını tahmin etmek zor değil.

Muhasebede temassız dönem

Pandemi döneminden söz etmişken, ücretsiz mükellef yönetim ve veri aktarım programımız Paraşüt Atlas tarafında mali müşavirlerimize sunduğumuz “temassız muhasebe” hizmetimizi anlatmak isterim. Temassız işlemler market alışverişlerinden ATM’den para çekmeye kadar pek çok alanda vazgeçilmezimiz oldu. Biz de temassız muhasebe ile mali müşavirlerin sağlık bakımından son derece riskli olan bu süreci en verimli şekilde yönetebilmelerine ve iş akışında fiziksel teması en aza indirmelerine odaklandık. Bu kapsamda mali müşavirlerin özellikle beyanname döneminde en çok ihtiyaç duydukları, fatura, makbuz, banka hesap dökümü gibi belgeleri fiziksel olarak toplamak yerine tek bir tuşa basarak Paraşüt içerisinden dijital olarak kendi kullandıkları muhasebe programına dakikalar içerisinde aktarmalarını sağladık.

Yine pandemi döneminde kullanıcılarımıza destek sağladığımız alanlardan biri de Paraşüt Pazaryeri oldu. Paraşüt kullanıcılarını tek çatı altında buluşturarak ticari faydayı artırmak amacıyla hayata geçirdiğimiz Paraşüt Pazaryeri ile abonelerimizin ürün ve hizmetlerini on binlerce potansiyel müşteriye sunmalarına olanak tanıdık. Bu sayede firmalar ihtiyaç duyduğu hizmet ve ürünler için sunulan cazip fırsatları değerlendirirken, Paraşüt abonelerinin de daha fazla kişiye ulaşmasını sağladık. 

Faturanızı 8 liraya mı kesmek istersiniz, 18 kuruşa mı?

E-faturanın avantajlarından devam edecek olursak, bu sistemle işletmeler öncelikle maliyet avantajı yakalıyor. Çünkü kağıt faturaların beraberinde getirdiği arşivleme, baskı ve kargolama maliyetleri, elektronik fatura ve makbuz hizmetleri ile ortadan kalkıyor. Bugün matbu faturanın gönderim maliyeti 8-10 TL seviyesinde iken e-fatura ile bu rakamı 18 kuruşa kadar indirmek mümkün. Üstelik Paraşüt kullanıcıları diledikleri zaman sistemimiz üzerinden matbu fatura kullanıp çıktı alarak faturalarını resmileştirebiliyor. Yine Paraşüt üzerinden e-fatura ve e-arşiv kullanmaya başlayıp direkt olarak resmi fatura oluşturabiliyor, dijital ortamdan müşterilerine ulaştırabiliyor. 

E-dönüşüm ile ağaçları kurtarmak hepimizin elinde

Geçtiğimiz yaz Türkiye’nin ve dünyanın pek çok bölgesinde çıkan orman yangınları nedeniyle büyük üzüntü yaşadık. Yakın geleceğe yönelik tahminler, küresel ısınmanın etkileri nedeniyle her geçen dönem daha da büyük felaketle karşı karşıya kalabileceğimizi gösteriyor. Ancak bu karamsar tabloya rağmen acil ve radikal önlemler alındığı takdirde gezegenimiz için hala bir şans olduğunu da biliyoruz. Hepimiz elimizden geldiğinin fazlasını yapmak durumdayız. E-dönüşüm de gereksiz kağıt israfını önleyerek ağaçları kurtarmak adına son derece önemli bir adım. 

Faturalarla zaman kaybetmeyin

E-dönüşümün sağladığı bir diğer avantaj ise zaman. Yaptığımız incelemeler, e-fatura kullanan kurumların kullanmayanlara göre tahsilatlarını üçte bir oranında daha kısa sürede yaptığını gösteriyor. Bu da işletmeler için hiç kuşkusuz oldukça büyük bir avantaj. Paraşüt olarak sunduğumuz özellikler ile aynı zamanda günlük mesailerinin %50’sini veri girişi ve bu verilerin yönetilmesine harcayan işletmelerin, ön muhasebe için ayırdıkları süreyi kısaltmayı amaçlıyoruz. 

Zorunlu olmadan e-dönüşüme geçen “Mutlu Patronlar”

Pandemi ile birlikte daha önce dijitalleşme alanında yatırım yapmayan, e-dönüşüm hizmetlerini kullanmayan şirketler bu konulara ilgi göstermeye başladı. Bugüne kadar Paraşüt kullanan “Mutlu Patronlar’ımızın” üçte ikisini, e-fatura, e-arşiv fatura ve e-SMM hizmetleri ile tanıştırdık. E-fatura kullananların neredeyse %90’ı, zorunluluk kapsamına girmemesine rağmen gönüllü olarak buna geçmiş durumda. Paraşüt olarak günümüz dünyasının bir nevi zorunlu kıldığı dijitalleşmeye, firmaların çok daha hızlı adaptasyon sağlaması için hizmetlerimizi geliştirmeye, ön muhasebe hizmeti sunmanın yanı sıra işletmelerin dijital dönüşümlerindeki en güvenilir çözüm ortağı olma rolünü üstlenmeye devam edeceğiz.

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 117. sayısında yayımlanmıştır.