artwork

Ofis tasarımı: Kliksa

9 yıl önce

0

Bu haber Campaign Türkiye’nin Kasım 2014 sayısında “Geleneksel ve modern tasarımlı bir ofis” başlığıyla ve Yiğit Can Kaytmaz’ın imzasıyla yayınlandı.

Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu Kliksa’nın Kadıköy Sahrayıcedit’teki ofisi geleneksel ve moderni bir araya getirirken, çalışanların takım ruhunu kuvvetlendirmeye yönelik detaylarla dikkat çekiyor.

Sadelik… Kliksa’nın girişinde markanın logosu, öne çıkan dört değeri ve yeni projelerinin poster ve ilanları bizleri karşılıyor.

Geleneksel iş yapılarına sahip şirketler bile iş yerlerini “esnek” çalışma saatlerine uygun bir biçimde makyajlarken, dijital ortamda hizmet veren şirketlerin böyle bir hamle yapmaması kaçınılmazdır. Her ne kadar Türkiye’nin en köklü topluluklarından Sabancı bünyesinde olsa da Kliksa’ya fotoğrafçı arkadaşım Gürkan Çağlar’la giderken bunları düşünüyordum ve her ikimiz de Ofis sayfaları için bol bol “malzeme” çıkacağına gayet emindik. Nitekim Kliksa oldukça renkli ofisiyle bizleri şaşırtmadı, gerek çalışanlar gerekse de iç mimari dev holdinglerde görmeye alışık olmadığımız derecede renkli, eğlenceli ve gençti.

2012’de kurulan Kliksa, Sabancı Topluluğu’nun online alışveriş platformu olarak konumlanıyor. Bununla paralel olarak, şirketin merkez ofisi holdingin bir diğer şirketi Teknosa’yla aynı alan üzerinde 4 katlı ayrı bir binada bulunuyor. Teknosa ofisinin bir katını da alarak kullanan Kliksa çalışanları, iki binanın altındaki yemekhanede öğle yemeklerini yiyor. İki bina arasında kalan bahçelik alanda çalışanlar tahta masalarda yemek yiyip, çay-kahve içebiliyor ya da sadece minderlere oturarak hava almak için çıkabiliyor.

Koza… Geleneksel toplantı odalarının aksine kanepe ve minderlerin olduğu odanın duvarında, “Think” yazıyor.

Ofis Kerem Çamaş imzası taşıyor

Binaya girer girmez Kliksa’nın renkleri olarak adlandırabileceğimiz mavi ve sarı tonların ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Elbette bunun yanında daha “cıvıl cıvıl” renkler turuncu ve neon pembesi de mevcut.  Girişte şirketin değerleri yer alırken, iş yoğunluğunun büyük olduğu bölüme giriş “Enter” tuşuyla yapılıyor. Şirket değerlerini bize ofis ziyaretinde kapılarını açan ve eşlik eden Kliksa’nın Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “İç mimar Kerem Çamaş’la çalıştık. Bizi anlayarak dizayn etti burayı ve biz ona değerlerimizi anlattık. Dört değerimiz neşe, iyimserlik, sadelik ve inovasyon. Bu temel değerler üzerinden çalışarak onu gerçekleştirdik” sözleriyle anlatıyor. Safkan’ın kendisi de hem neşesi hem gülümsemesi hem de ofis içerisinde ekip arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelerden şirket değerlerini bünyesinde barındırdığını ziyaretimiz boyunca kanıtlıyor adeta.

İç tasarımdaki renklerde de markanın avantajlı olduğunu söyleyen Safkan, özellikle “sarı nokta”nın kendilerine esneklik sağladığını ve çok rahatlıkla kullanılabildiğini söylüyor. Ofiste sarı nokta haricinde marka sloganları  “Varsa yoksa Kliksa”, lansmanda yer alan reklam yüzü ve şirketin yeni projesi Big Bang de yer alıyor.

‘Keep calm’… Akım buraya da uğramış.

İnş cnm yaa…

Kliksa’nın kalbini oluşturan -2’nci katın merkezinde ekipler sıra halinde masalara dizilmiş vaziyette, herkesin önünde dizüstü bilgisayar bazılarının önünde birkaç ekran bulunuyor. Kot farkından oldukça aydınlık olan teknik ekibin bulunduğu bölümde, toplantılar farklı odalarda gerçekleştirileceği için oldukça faydalı olarak görülen bu hamle ne yazık ki ofis masalarında detay eksiklerine sebebiye veriyor. Fakat bilişim ve pazarlama sektöründe dirsek çürüten herkes bilir ki, bu alanlarda çalışanlar masalarını “komik caps”ler, “duvar yazıları” ya da aksesuarlarla donatır. Burada da formül şaşmıyor ve peşi “İnş cnm yaa” ve “keep calm and…” print-out’ları bizi karşılıyor.

Çalışanlar da gayet rahat giyimli olmalarının yanı sıra oldukça genç. Şirketin yüzde 90’ını Y jenerasyonu oluştururken, yüzde 10’luk kısmında da X jenerasyonundan olduğu vurgulanıyor tur sırasında.

Kliksa… Teknosa’yla aynı alanda bulunan Kliksa’nın sloganları ve reklam yüzü dış cepheyi kaplıyor.

B bloğunu Teknosa’dan aldık

Mart 2012’de kurulan ve Sabancı Topluluğu’nun en genç üyesi olan Kliksa’nın büyümesi de Teknosa’yı etkilemiş. Safkan, başlangıçta iki binanın da Teknosa’ya ait olduğunu söylüyor ve Kliksa’nın yükselişiyle birlikte daha fazla alan ve kaynağa ihtiyaç duymaya başladıkları için B bloğunun tamamının Kliksa’ya verilmesine karar alındığını vurguluyor. Binada bordrolu 72 Kliksa çalışanı varken, iş ortakları ve projelerde görev alan ekiplerle birlikte bu sayının 100’e çıktığını söyleyen Safkan, “Büyümeyle buraları zorluyoruz” diyor.

Doğal süreçlerde birliktelik yakalamak daha kıymetli

Safkan, ofis tasarımının iklimle de çok ilişkili olduğunu ve Kliksa’nın bir yeni bir sektör olan e-ticarette hizmet vermesinin beraberinde gençlik, özgürlük ve yeni bakış açıları getirdiğini söylüyor. Mesai kavramı olmadan çalışan ekiplerin heyecanını mesai dışına taşırabilmenin önemli olduğunu söyleyen Safkan, “Çalışanların ofiste geçirdiği zamanın iyi geçmesi ve  ofisin etkileşimi artırması önemli. Farklı işlerde çalışan arkadaşların langırt etrafında toplanabilmesi veya beraber satranç oynayabilmesi, ilişki geliştirmesi açısından da sağlıklı bir ortam. Bu insanları bir arada çalışın diye toplamak yetmiyor. Doğal süreçlerde birliktelikleri yakalamak daha kıymetli oluyor” diyor.

Eğlence… Uzun koridorlarda çalışanların keyiflenmesi için bir iki öneri de duvarda yerini almış durumda.

Koza yaratıcılığı Ege rahatlığı anlatıyor

Kliksa ofisinin en dikkat çeken kısımlarından biriyse oda isimleri. Her odanın kapısında o odanın ismi yer alıyor. Bunlar sırasıyla Koza, Batı, Ege ve Derin. Nevgül Bilsel Safkan oda isimlerinin Kliksa çalışanlarının öneriyle şekillendiğini söylüyor ve arkasında anlam aramadan, duyduğunuzda “İşte bu” dedirten isimleri seçtiklerini söylüyor. En büyük toplantı odası olan Derin, yoğun kafa patlatılan ve derin tartışmaların döndüğü bir oda olurken, Güneş odası, her tarafı güneş alan ve her ayın ilk Cuma’sı happy hour’ların gerçekleştiği ferah bir oda. Koza odasında renkli kanepe ve minderlerle dinelenen Kliksa ekibinin toplantı yaptığı Batı ve Ege odalarını Safkan şu sözlerle açıklıyor, “Ege deyince hepimiz gülümseriz. Bize tatili, sıcaklığı, rahatlığı, dinlenmeyi çağrıştırır, iyi his bırakır. Batı da bir yön, gelişme yönü esasında. Çoğunlukla hepimiz batıyı örnek alırız. Dolayısıyla o da bir yön esasında ve gelişim yönü” diyor.

Ofisin en çok rağbet gören iki noktası var. Bunlardan biri içerisinde PlayStation 4’ün bulunduğu oyun odası. Biz çekim yaparken bazı çalışanlar içeride “El Classico” maçı yaparken diğer bir “hip” nokta Güneş Odası’nın önünde yer alan langırt bölümüydü.

Kliksa logosu… Nevgül Safkan’ın oğlu Can’ın yorumu.

Can’ın fotoğrafları her yerde

Safkan’ın odası binanın dördüncü katında, E-5’e ve yükseklik sebebiyle şehir manzarasına hakim bir noktada olan oda oldukça sade döşenmiş. Fakat Safkan, 8 yaşındaki oğlu Can’ın fotoğraflarıyla odasını renklendirmeyi başarmış. Can’ın yaptığı Kliksa logosundan, Safkan’ın eşiyle çekilmiş fotoğrafları ve ekip arkadaşlarıyla çekilen hatıra kareleri odanın farklı noktalarında bulunuyor. İşe başladığı gün çekilen takım fotoğrafının ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Safkan, “Göreve geldiğim gün bizimle birlikte olan ekipten yaklaşık sadece yüzde 5’lik bir fire verdik. Bu da ekibin şirketin kurumsal kimliğine inandıklarını gösteriyor”  dedi.

Kliksa Hatırası… Çalışanlar özel banklarda dinleniyor