artwork

Nicky Bullard: Müşteri Bağlılığı

6 yıl önce

0

Alanında uzman isimler, yakın gelecekte iletişim sektöründe bizleri nelerin beklediğini anlattı. Buna göre, gelişen teknolojiyi ve datayı kullanmaları halinde mobilden sosyal medyaya, kültürel trendlerden reklam ajanslarına kadar çeşitlenen pazarı bekleyen fırsatlar neler?

Nicky Bullard: Müşteri BağlılığıNicky Bullard, MRM Meteorite İcra Kurulu ve Yaratıcı Ekipler Başkanı
İskambil falı gelecek 12 ay için neler söylüyor? Kartlar, yapay zekadan sadakat odaklı danışmanlık şirketlerinin yükselişine kadar her şeyi ortaya koyuyor.

Annem iskambil falı bakar. Tarot değil, normal iskambil. Bu yeteneği İrlanda kırsalında yaşamış olan büyükannesinden almış. Ve ürkütücü derecede doğru tahminlerde bulunuyor. Demek istediğim, hendekteki askerle ilgili bir hikaye vardı ve… neyse.

Sevgili annem bu yeteneği bendenize de taşıdı (Şaka yapmıyorum. 20 yıl önce Atina’da bu yeteneğimi gösterme fırsatı buldum ve bazı Yunan yerlilerini epey korkuttum). Şimdi de eski kırmızı destemi kullanarak 2018’in müşteri etkileşimi konusunda neler getireceğini okumaya çalışacağım.

Aslında bunun oldukça rasyonel bir tarafı da var. Bazı kartlar gelecekte neler olacağına dair ipuçları verirler. Ama asıl garip kısım, aklınızda görüntülerin uçuşmaya başladığı zamandır.

O halde başlıyoruz…

İlk kart. Maça kızı.

Hmm… Esmer bir kadın hayatlarımızda önemli bir rol alacak. Ah! Alexa. Evet, kendisi ve benzerleri, önümüzdeki 12 ay içinde hepimizi ziyaret edecekler. Aslına bakarsanız, Birleşik Krallık’ın %40’ı, gelecek yılın sonuna kadar bu yeni ev arkadaşını edinecek.

Tüm pazarlamacıların %51’i yapay zeka kullanıyor, %57’si bunun, birebir aktivitelerinde büyük öneme sahip olduğunu belirtiyor. Ancak dikkatli olmalıyız. Yapay zeka kullanıcı deneyimine hız, etkinlik ve kişiselleştirme olanakları kazandırırken, aslında gerçekten de kişisel bir deneyim mi sunuyor? İnsanlar gerçekten bir botla ya da “akıllı sesli asistanla” bire bir diyalog kurmak istiyorlar mı?

14-17 yaş arası gençlerin %90’ı akıllı telefonlarında halihazırda sesli asistan kullandığına göre, cevap evet gibi görünüyor.

Sonraki kart. Bakalım neymiş. Karo ası!

Normalde bu kart, eli kulağında bir evlilikten bahseder.

2017’nin en çok konuşulan konularından biri, danışmanlık şirketlerinin yükselişiydi. En yüksek noktalara şıp diye ulaşmalarından, derin verileri ve dönüştürücü pazarlama teknolojilerini arkasına alan bir gelecek portresi sunmalarından “tehdit” olarak bahsetmiştik.

Gelin görün ki ajanslar olarak, danışmanlık şirketlerinin yaratıcılık ve kültür bağlamında yetersiz oldukları gerçeğine tutunmuştuk. Ve evet, onu da kazanmaya başladıklarını gördük.

Sahneye sol taraftan Accenture ve Karmarama giriyor. Yeni bir ajans türü olduklarını söylüyorlar ve olmadıklarını kim iddia edebilir ki? Peki başarılı bir tür olabilecekler mi? DMA Ödülleri’nin jürilerinden biri olarak erken dönem çalışmalarından birini gördüm ve Army kampanyalarıyla iyi bir başlangıç yaptıklarını söyleyebilirim. Verilerden yola çıkıyor ve duygusal.

O da ne? Öngörülerimden biri geldi! Koridorda ilerleyen başka bir “çift” görüyorum. Peki bu gerçek aşk mı, yoksa mantık evliliği mi?

İşte geldi. Kupa 10’lusu…

Evet, doğru tahmin. Kesinlikle aşktan ya da mevcut durumda sadakatten bahsediyoruz.

Bir süredir “sadakatin yeni çağı” diye bir şey duyuyorum ama bence bu fasa fiso veya bir ajans cinliği. Ancak bir uyanışın da var olduğunu düşünüyorum.

Odaklandığımız nokta değişti. Artık olay sadece müşterilerin markalara sadık olması değil, aynı zamanda markaların da müşterilerine duydukları sadakat. Ve sadece düzenli müşterilerden de bahsetmiyorum.

Bazı pazarlamacıların unvanlarını “baş müşteri yetkilisi” şeklinde değiştirdiklerini gördük. Kendileri haklı olarak, bir iş sahibi olmamızı sağlayan insanlara takıntılılar.

Ve müşteriler de markanın derin sevgisini hissediyor, hatta bunu talep ediyorlar. Tehlikeli olan kısım, bunu sadece düzenli olarak alışveriş yaptıkları markalardan beklememeleri.

Yani müşteriler flört ediyorlar. Demek ki bizim sadakat stratejilerimiz de basit bir ödül listesinden daha fazlası olmalı.

Bu durum, hepimizin giderek daha fazla sorguladığı “kaygan Birleşik Krallık zemini” ile daha da karmaşık bir hal aldı. DMA araştırmasına gçre tüketicilerin %44’ü hangi markalara “inanacağını” bilemiyor. Yarısından fazlası hangi markalara güvenebileceğinden emin değil. Dolayısıyla önümüzdeki 12 ay boyunca “karşılıklı sadakat” her zamankinden önemli olacak.

Veeee… Hımm, Maça 4’lüsü!

Genellikle maçalar kötü haberdir ve burada dört tane birden var. Benim aklıma Genel Veri Koruma Düzenlemesi  geliyor.

Diğer yandan maçalar bir şeyin biteceğini de haber verirler ve bence burada sonu gelen şey belirsizlik olabilir. Kötü, değersiz verinin sonu. Markalarımız hakkında gerçekten daha fazla bilgiye sahip olmayan sağlıklı, temizlenmiş ve değerli bir müşteri veri tabanının başlangıcı.

Sonunda Joker geldi!

İnsanlar sanal gerçekliğe gülmüş ve hiçbir zaman tutmayacağını söylemişlerdi. Ancak şu anda Argos’un aralarından seçim yapabileceğimiz 20 çeşit başlığı var ve bence bu, VR’ın resmi olarak kitleselleştiğini gösteriyor.

Yaratıcı teknologlar hareketli bir yıl geçirecekler gibi görünüyor.

Tamam, şimdi başımdaki örtüyü ve halka küpelerimi çıkarıp günlük işlerime dönüyorum.

İyi günler ve iyi şanslar tatlışlarım.

 

Kapak dosyasında yer alan öngörülerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.