Site icon Campaign Türkiye

N’için oyun sektöründesiniz?

N’için oyun sektöründesiniz?- campaigntr

oyun sektörü

İnsanoğlu birçok şeyi oyunlar aracılığı ile öğreniyor. Eğitim programlarında, iş hayatında “oyunlaştırma” kelimesi geçiyor. Y ve Z kuşağının konuya eğilimi her sektörde ayrıca değerlendiriliyor. Psikologlar, sosyologlar çeşitli çalışmalar yapıyor. Homo Ludens tartışmaları geçtiğimiz 5 yılda konuşuldu, konuşuluyor.

Dünya Sağlık Örgütü “Gaming Disorder” rahatsızlığını kabul ediyor (2019). Öte yandan Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) oyun bağımlılığını bir davranış bozukluğu olarak görmeyi reddediyor (2018) ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ifade ediyor. Bazı oyunlarda “dolaylı yoldan gençlere ve çocuklara kumar aşılanıyor” tartışmaları sürüyor. Yasal boşluklar değerlendiriliyor, özellikle Avrupa Birliği’nce tartışılıyor. ‘Espor finansal anlamda bir balondur’ deniyor fakat yatırımlar da her geçen gün artarak devam ediyor.

Her tecrübe oyun sektörünü büyütüyor. Birçok gelişme sağlıklı büyüme için doğru adımların atılmasını sağlıyor. “Gamer’lar” artık niş diyemeyeceğimiz pazarı yüksek bağlılıklarıyla koruyor, kolluyor. Sektör, kendi influencer’ını yaratıyor. Ünlüler bu topluluğa dahil olmak için oyun içerisinde olmayı kabul etmekle kalmıyor, buna heves ediyor, yöneliyor. Markalar, topluluğa yakın olabilmek için “gaming” ürünleri üretiyor. Öyle ki oyun sektörü iletişimi, pazarlamayı değiştirir hale geliyor.

Campaign Türkiye olarak görüş aldığımız, konusunda uzman kişiler Türkiye’nin genç nüfusuna, altyapının, donanımın ulaşmasıyla büyüyecek olan pazara vurgu yapıyor. Dünyanın en etkin pazarlarından biri olabileceğimize dikkat çekiyor.

Bir vakit bilgisayardan uzaklaştırılmak için her yol denenen çocuklar, esporcu olsun diye çalışılıyor. Yalnız rekabetçi tarafından değil, tarihi, farklı dilleri, yeni kültürleri kavrama açısından da oyunların önemi vurgulanıyor.

Her zamanki gibi sektörün her kolundan görüşler almaya gayret ettik. Oyun sektöründe olanların “ne için” burada olduklarını sorguladık. İçgörülerini öğrendik.

Keyifli okumalar dileriz.

Sercan Gökpınar

Campaign Türkiye Kıdemli Editörü

 

Bu yazı ilk kez Campaign Türkiye’nin 89. sayısında yayımlandı.

Exit mobile version