artwork

Netflix’ten öğrenebileceğimiz 5 sosyal medya pazarlaması dersi

6 yıl önce

0

Markaların Netflix’ten öğrenebileceği 5 sosyal medya pazarlaması dersini paylaşan Hosting Facts’ten John Stevens, platformun başarısının ve endüstride lider olmasının tesadüfi olmadığının altını çiziyor.

Online içerik platformu Netflix, başarılarını düzenli olarak artırıyor. Şirketin güncel olarak hizmetlerinden faydalanan 125 milyondan fazla abonesi var. Bunların 7,4 milyonu da 2018’in ilk çeyreğinde eklendi. Netflix’in en yakın rakibi Amazon Prime 100 milyon civarında kullanıcıya sahip.

Şirket, 2018’in ilk üç ayında oldukça başarılı bir performans sürdürdü, verdiği hizmetlerden şu an 190’ın üzerindeki ülkede insanlar faydalanıyor.

Tabii bunca başarının arkasında birtakım çatışmalar ve tartışmalar da mevcut. Örneğin 2016 yılındaki fiyat artışı konusu büyük tepkilere yol açmıştı.

Ama belki de Netflix’in en büyük tartışmasını hizmetlerine erişmek için sanal özel ağların kullanımına ilişkin yasak oluşturdu. Söz konusu VPN yasağı çok fazla tartışma yarattı. Netflix’i boykot etmek için çağrı yapıldı ve birçok kullanıcı Netflix hesaplarını sildiklerini kamuya duyurdu. Ama işin sonucunda yüzü gülen Netflix idi, genele bakıldığında engelleme çalışmaları başarısız oldu.

Ama yaşadığı fiyat artırma tartışmaları ve VPN yasağı gibi sorunlara rağmen Netflix büyümesini sürdürdü, belli ki bir şeyleri doğru yapıyor.

Peki işin sırrı ne? Platformun benzersiz olduğu gerçeğinin yanı sıra, başarı, bir pazarlama dehası olduğu gerçeğinde de yatıyor.

İşte Netflix’ten öğrenebileceğimiz 5 sosyal medya pazarlaması dersi:

İyi sosyal medya stratejisi ortalamanın altında bir ürüne yardımcı olamaz

Netflix; fiyat artışı ve VPN sorunu gibi çoğu şirketin yapabileceğinden daha fazla tartışma yaşadı ama hayatta kaldı.

Netflix’in pazarlama stratejisini incelemek iyi bir fikir olsa da, işin çekirdeğini oluşturan kısmın ürün olduğunu düşünüyorum. Uzmanlar, içerik söz konusu olduğunda Netflix’in rakiplerinin çok önünde olduğunu kabul ediyor.

Netflix, 2017 yılında 6 milyar dolar harcama yaparak, Amazon’u 1,5 milyar dolar farkla geçti. 2018’de de yeni içerikleri için yaklaşık 8 milyar dolar harcayacak.

Otantik olmaktan korkma

Netflix bir markanın otantik bir tonu olursa başarılı olabileceğinin bir örneğini sunuyor. Çoğu şirketin aksine takipçileriyle etkileşimde bulunurken iletişimini katı ve resmi bir yaklaşımla sürdürmüyor. Onun yerine gündelik sesini koruyor ve diğer büyük markalar gibi “güvenli oynamayı” denemiyor.

 

Kitlenizi dinlemeyi sosyal medya stratejinizin temeli haline getirin

Platform, Netflix Socks projesini, birçok kullanıcının binge-watching yaparken uyuyakaldığını keşfettiğinde geliştirdi. Netflix Socks oldukça özel ve akıllı bir çorap. Kullanıcıların ne zaman uyuduğunu tespit edebilen bir ivme ölçer, uygun durumda kullanıcının TV’sine bir sinyal gönderir ve programı duraklatır. Böylece kullanıcı kaldığı yeri kaçırmaz, uyandığında birkaç bölüm sonrasına denk gelmez.

Netflix Socks

 

Bu proje büyük bir başarı idi ve teknolojinin yaratıcı kullanımı sebebiyle Shorty Award’da da ödül aldı. Ayrıca ekstra tanıtım olmadan da viral olarak yayıldı.

Evet, Netflix Socks oldukça inovatif bir proje idi, buna şüphe yok. Ama burada asıl önemli olan şey şu: Aktif dinleme. Netflix bu ürünü kullanıcılarından gelen çeşitli şikayetler (programları izlerken uyuyakalma) üzerine üretti. Bu onları dinlediğini ve ciddiye aldığını gösteriyor. Bundan ötürü kullanıcılarının güvenini ve desteğini daha çok kazandı.

Sayılar önemlidir ama bundan daha fazlası var

Sosyal medyada sayılar, izlenme oranları, beğeniler oldukça önemli olabilir hatta her şey sayıların oyunu gibi görünebilir. En başarılı markalar düzenli olarak kitlelerini meşgul eder ve sosyal medyada varlık gösterirler. Ancak, başarılı olmak için bundan daha fazlasını gerektirir.

Netflix’in sosyal medyaya yaklaşımı konusunda öğrenebileceğiniz bir diğer ders ise, nicelik üzerinde kaliteye odaklanması: Gönderilerinde mizahi dil ve esprili yaklaşımlar, platformun hedef kitlesine ulaşmak için sadece sıradan bir twit atmadığını gösteriyor. Tweet’lerde Netflix kitlesinin anlayabileceği ve ilişki kurabileceği tarzda bir yaratıcılık var.

İçeriğinizi paylaşmaya teşvik edin

Netflix’in sosyal medya başarısındaki bir başka bileşen de, içeriğin sosyal medyada paylaşılmasının nasıl doğal bir hale getirileceği. İçerik ve ürünler oluşturmanın yanı sıra, Netflix onların sosyal medyada paylaşımını da teşvik ediyor ve bunu gündelik hayata dair alıntılarla oldukça kolaylaştırıyor. İnsanlar da bu teşviklerle beraber içerikleri kendileri de isteyerek arkadaşlarıyla paylaşıyor.

Örneğin yukarıdaki ekran görüntüsü. İçerik, arkadaşlarıyla bir şeyler paylaşması için kullanıcıyı teşvik ediyor.

Netflix birçok şeyi doğru yapıyor ve online içerik endüstrisinin tesadüfi bir lideri olmadığını kanıtlıyor. Sağlam bir sosyal medya stratejisi var ve her boyuttan işletmelerin onun sosyal medya yaklaşımından öğrenebilecekleri çok şey var.

John Stevens
Hosting Facts kurucusu ve CEO’su

Kaynak: Adweek