artwork

Ne kadar hızlı okuyabilirsiniz?

10 yıl önce

0

1200 sayfalık bir kitabı bir günde okumak ister miydiniz? Biliyorum kulağa saçma geliyor ama düşünmesi bile keyifli. Özellikle benim gibi yavaş okuyan biriyseniz birazdan bahsedeceğim teknolojik gelişme eminim sizi de heyecanlandıracak. (Dandik basın bülteni girişi gibi oldu ama bu bir reklam yazısı değil)

Yazıya başlamadan önce kendimi denedim. Dakikada ortalama 160 kelime okuyabiliyorum. Ortalamanın altında olduğumun farkındayım ve bu benim için de oldukça sevimsiz bir durum. Özellikle bir arkadaşınız, önünüze bir dergi uzatıp ‘abi şurayı okusana’ dediğinde sizin okumanızı sıkılarak bekleyen bir insana dönüşüyor hemen. O kadar sevimsiz yani.

Boston merkezli bir start-up şirketi 3 yıldır spritz adını verdikleri bir program üzerinde çalışıyorlarmış. Spritz kullanarak okuma hızınızı dakikada 1.000 kelimeye / 1.000 WPM (Word per Minute) çıkarabileceğinizi iddia ediyorlar. Sistemin nasıl çalıştığını yazının devamında deneyebileceksiniz. Öncesinde sistemin mantığını açıklayalım. Normalde bir metni okurken zamanımızın %20′sini kelimeyi algılamaya, %80′ini ise diğer kelimeye atlamaya harcıyormuşuz. Yani bu yazıyı okurken gözünüzün kelimeler üzerinde gezmesi sizin için büyük zaman kaybı. Peki siz gözünüzle kelimeleri arayacağınıza kelimeler tam baktığınız yerde belirse. İşte sistemin ana mantığı bu kadar basit.

Sadece arada bir püf noktası var. Gözümüzle baktığımız kelimeyi algılamamız için kelimenin ortasına bakmamız yetmiyor. Gözümün kelimenin ORP’sini (Optical Recognition Point) bulması gerekli. Optik merkez her kelimeye göre farklılık göstersede belli bir mantığı var. Matematiksel olarak ortadaki harfin bir solu. Yani 7 harften oluşan bir kelimenin ortadaki harfi 4. harfken, optik merkezi 3. harf oluyor. Örnek verelim:
FELAKET – bu kelimeyi algılamak için ortadaki harfi olan A’ya değil optik merkezi olan L’ye bakmamız gerekiyor. Beynimiz böyle çalışıyor. Zaten önemli olan bunu farkedip lehimize çevirebilmek.

Spritz’de okuma deneyimimizi geliştirmek için bütün kelimelerin ORP’sini çıkartarak önümüze getiriyor. İsterseniz denemeye geçelim. İngilizce olması gözünüzü korkutmasın.

ORP kullanmaya alışmak şaşırtıcı derecede kolay oluyor. 10 sn. gibi bir sürede gözünüz yazıyı takip eder hale geliyor. Bence tek handikapı yazıyı okurken çevrenizde dikkat dağıtıcı hiçbirşey olmaması gerekiyor. Yani normalde kitap okurken yanınızda iki kişi konuşuyor olsa umursamazsınız ama ORP ile okuma pür dikkat gerektiriyor. Belki zamanla buna da alışabiliriz.

Spritz teknolojisi artık kullanılabilir hale gelmiş. Şu an iOS ve Android uygulamaları üzerinde çalışılıyormuş. Yani yakın zaman içinde telefonumuzdaki Spritz uygulamasına istediğimiz kitapları indirerek kitapları emebileceğiz. Ayrıca web siteleri için de bir Spritz eklentisi hazırlanıyor. Bu sayede örneğin bu blogdaki yazıyı yazının başında yer alan bir butona tıklayarak 2 dakikada okuyabileceksiniz. Umarız yakın zaman içinde duyurusu yapılır…

 

R. Sermet Öner (Hah-TV)

R. Sermet Öner, 2006 yılında grafik tasarım eğitimini tamamladı.2006′dan bu yana reklam ve pazarlama sektöründe çalışıyor. Şu an bir reklam ajansında sanat yönetmeni olarak görevine devam ediyor. 2011′den bu yana animasyon ve reklam ağırlıklı olan blogu hah-tv.com‘u yönetiyor.